Banner


Lojistik meslek değil, yaşam biçimi
Transtaş İcra Kurulu Başkanı Berna Akyıldız, aile mesleği olan lojistik sektörüne 1984 yılında adım atıyor. “İşe başladığım günden buyana lojistik benim için bir meslek değil, hep öğrendiğim ve öğrettiğim bir yaşam biçimi oldu” diyen Berna Akyıldız, lojistik sektörünün erkeksi bir algı bıraksa da duygusal zeka, iletişim beceresi, detaycılık, değişime hızlı uyum ve aynı anda birden fazla işi yapabilme özelliklerinden dolayı kadınların doğasına daha uygun olduğunu vurguluyor. 
 




TranstaşTranstaş İcra Kurulu Başkanı Berna Akyıldız, lojistik sektöründe 35 yıllık bir deneyime sahip. 1984 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra master eğitiminden önce aile şirketinde çalışmaya başlayan Akyıldız, planlarında olmamasına rağmen şirkette kalma kararı alıyor. İşe başladığı yıllarda lojistik eğitimi veren okulların bulunmadığını hatırlatan Akyıldız, “Hepimiz gece gündüz çalışarak öğrendik bu mesleği. Bu nedenle üniversitelerde gönüllü ders vermek ve tecrübemi gençlere aktarmaktan çok mutlu oluyorum. İşe başladığım günden buyana lojistik benim için bir meslek değil, hep öğrendiğim ve öğrettiğim bir yaşam bicimi oldu” diyor. 
Her kurumun kendine özgü bir yönetim biçimi olduğunu belirten Akyıldız, “Biz karşılıklı haklara saygı gösteren, adaletli, samimi ve iletişime hep açık bir yönetim şeklini benimsiyoruz. Kendi ortak kültürümüzde insanlar yetiştirmeye ve onları geleceğe taşımaya gayret ediyoruz. Sürekliliğe ve sürdürülebilir olamaya çok önem veriyoruz. Takım ruhunu çok önemsiyoruz” diyor. Akyıldız, Transtaş’ta kadın ve erkek çalışan sayısının eşit olduğunu ve bu konuya çok önem verdiklerini söylüyor. 
 
KADININ DOĞASINA DAHA UYGUN 
Lojistik sektörünün erkeksi bir algı bıraksa da duygusal zeka, iletişim beceresi, detaycılık, değişime hızlı uyum ve aynı anda birden fazla işi yapabilme özelliklerinden dolayı kadınların doğasına daha uygun olduğunu vurgulayan Berna Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kadının olduğu her yer medenidir. Çünkü kadın medeniyetin simgesidir. Lojistik sektöründe kadın sayısının artması, sektörü daha çağdaş bir noktaya taşıyacak ve şirketleri daha sürdürülebilir ve daha yenilikçi hale getirecektir. Akademik araştırmalar kadınların yönetimde yer aldığı şirketlerde karlılığın diğer şirketlere oranla %7 daha fazla olduğunu gösteriyor. Kadınların sektöre daha fazla katılmasına engelleyen en önemli nedenlerden biri de, hala lojistiğin fiziksel güç isteyen bir sektör olduğu gibi yanlış bir algının kırılamamasıdır. İş ve aile dengesinin kurulmasında yaşanan güçlüklerdir. Bunlar aslında çalışan kadınların ortak zorlukları. Lojistik sektöründe yer alan kadın yöneticilerin bu konuda rol model olmaları ve çeşitli platformlarda zorlukların nasıl üstesinden geldiklerine dair deneyimlerini paylaşmaları sektörde kadın iş gücünün artmasına katkı sunacaktır. Lojistik şirketlerine, sektörel kurumlara ve üniversitelere düşün görev, cinsiyet eşitliğini güçlendirecek uygulamaları yaygınlaştırmak ve zenginleştirmektir. İşbirlikleri kapsamında, ortak projeler ile cinsiyet eşitliğini ve kadın istihdamını teşvik eden çalışmalar yapılabilir.” 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat