Banner


Brisa tedarik zincirini yeni teknolojilerle besliyor
Yıllık 11 milyon lastik üretim kapasitesine sahip olan Birsa, yurtiçi ve yurtdışında yılda yaklaşık 16 bin araçlık sevkiyatı yönetiyor. Tedarik zincirini yeni nesil teknolojilerle sürekli olarak geliştirdiklerini belirten Brisa Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörü Murat Hepdurluk, “Gerçekleştirdiğimiz projelerle verimliliği ve kârlılığı artırırken iş süreçlerini yalınlaştırmaya ve değer yaratmaya özen gösteriyoruz” diyor. 




BrisaTedarikçi sayınız, yıllık üretim ve ihracat adediniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yurt içi ve yurt dışı toplam yaklaşık 3.000 adet tedarikçi ile çalışıyoruz. Yıllık 11 milyon lastik üretim kapasitesine sahibiz. Bugün Türkiye’de ürettiğimiz yeni nesil lastiklerimizi 72 ülkede 80 distribütör ile 610 Lassa tabelalı mağaza ve 6.000 satış noktasında araç sahipleriyle buluşturuyoruz. Ülkemizde ise 1.500 bayiden oluşan satış ağımızla müşterilerimize en iyiyi sunuyoruz. 
 
İNSAN ODAKLI VE ÇEVREYE DUYARLI 
Brisa için tedarik zinciri ne ifade ediyor? Bu operasyonu nasıl yönetiyorsunuz?
Brisa 40 yılı aşkın tecrübesi ve sürdürülebilirlik ve inovasyon alanındaki güçlü stratejileriyle sadece lastik sektöründe değil, endüstri ve iş dünyasında da yeniliklerin liderliğini üstleniyor. Bu doğrultuda tedarik zincirimizdeki tüm operasyonların çevresel, ekonomik ve sosyal bir değer sunması gerektiğine inanıyoruz. Yeni nesil teknolojilerle sistemlerimizi sürekli olarak geliştiriyoruz ve tedarikçilerimizi de eş standartlarda çalışmaya teşvik ediyoruz. Tedarik zincirimizin her aşaması için insan odaklı ve çevreye duyarlı yöntemler geliştiriyoruz ve uyguluyoruz. Bu sayede tedarik zinciri yönetiminde öncü çalışmalara imza atıyoruz.
 
Lojistik süreçlerini iyileştirmeye dönük devreye aldığınız projelerle ne tür kazanımlar sağladınız?
Dijital teknolojiler ve Endüstri 4.0 alanında Türkiye’nin öncü kurumlarından biri olan şirketimiz, tedarik zincirini de bu yeni nesil teknolojilerle sürekli olarak geliştiriyor. Gerçekleştirdiğimiz projelerle verimliliği ve kârlılığı artırırken iş süreçlerini yalınlaştırmaya ve değer yaratmaya özen gösteriyoruz. Bu projelerimize örnek vermek gerekirse; giyilebilir teknolojilere yaptığımız yatırımlarla proseslerde harcanan katma değersiz işlemlerin sürelerinin en aza indirgiyoruz. Robotic Process Automation RPA (robot destekli proses otomasyonu) projeleri ile rutin yapılan işlemleri otomasyona geçiriyoruz, çalışanlarımızın müdahale edeceği ve karar vereceği noktalara odaklanmaları sağlayarak onları daha katma değerli işler yapmaya yönlendiriyoruz. Kurduğumuz Logistics Portal ile tedarikçilerimizin siparişlerini online vermelerine ve takibinin online yapılmasına olanak tanıyoruz. RFID projelerimizle anlık ekipman izlenebilirliği (forklift, romork, palet), anlık ürün izlenebilirliği, iç müşteri tarafından izlenebilirlik ve müşteri tarafından izlenebilirlik yaratıyoruz. Ayrıca insan, ekipman ve alanların birlikte izlenebilirliği için yüksek teknoloji tabanlı iş güvenliği projeleri geliştiriyoruz ve uyguluyoruz. Son olarak ileri veri analizi projemizle lojistik süreçlerinin iyileştirilmesi ve görünürlüğünün artırılması ile ilgili olarak bütünsel bir optimizasyon sağlıyoruz. Bunun için yapay zeka, simulasyon ve dinamik planlama teknolojilerinden yararlanıyoruz.
 
MULTİMODAL İLE YOL ALIYOR 
Yıllık ne kadarlık bir sevkiyatı yönetiyorsunuz? Sevkiyatlarda taşıma modlarının payı nedir? 
Yıllık yurtiçi ve yurtdışı toplam olarak yaklaşık 16 bin araçlık sevkiyatı yönetiyoruz. Bu sevkiyatlar içinde karayolu %74, denizyolu %24, demiryolu %1 orana sahiptir. Lassa, Bridgestone, Dayton ve Bandag marka ürünlerimizin yurt içi sevkiyatlarında karayolu kullanılıyor. Brisa, Lassa lastiklerinin ihracatını Avrupa, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu, Uzakdoğu ve Avustralya bölgeleri de dahil olmak üzere toplam 72 ülkede gerçekleştiriyor. Bu bölgelere gerçekleştirilen sevkiyatlarda, denizyolu, karayolu ve demiryolu kullanılıyor. Bu sevkiyatların denizyolu oranı 2008’den bu yana 3 artırılarak, %73 seviyesine ulaştı. Karayolu sevkiyatlarının oranı ise, 2008 yılından bugüne %63 azaltılarak %21 oranına geriledi. Demiryolu sevkiyat oranımız %6’dır. Brisa olarak, özellikle karayoluna alternatif olabilecek demiryolunu, yoğun multimodal taşımalarında belirli bölgelerde artırmaya çalışıyoruz.
 
Tedarik zinciri süreçlerinize baktığınızda işinizin en zor ve en keyifli yanları nelerdir?
Sürdürülebilir büyüme ile topluma üstün değerler sunmak misyonumuz doğrultusunda, iş süreçlerimizdeki her türlü gelişmeyi sadece şirketimiz için değil tüm paydaşlarımıza etki kapsamında değerlendiriyoruz, büyük bir networkü yönetiyor ve atacağımız her adımın etkilerini bu kapsamda değerlendiriyoruz. Aynı zamanda yapacağımız her bir iyileştirmenin toplamda yaratacağı ekonomik, çevresel ve toplumsal katkının farkına vararak cesaretle yol alıyoruz.
 
LOKAL ÇÖZÜMLER BEKLİYOR
Türkiye’deki şirketlerin lojistik hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz? 
Lojistik firmalarının sunduğu hizmet kalitesi her geçen gün artıyor. Özellikle global otomotiv ve yan sanayi firmalarının ihtiyaçları kapsamında lojistik firmalarının hizmet kapsamı ve nitelikleri genişliyor. Bu bağlamda, esnek müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenebilen lojistik firmaları tercih edilebilirliğini artırıyor. Müşterileriyle tam entegrasyon sağlayabilen şirketler ise, sürdürülebilir müşteri ilişkileri kurabiliyor. Firmaların problem çözmedeki başarıları, sorulan sorulara zamanında yanıt vermeleri, değişen ve gelişen teknolojiye göre kendilerini güncellemeleri, öğrenmeye açık ve öneri sunabilen özellikleri içlerinde barındırıyor olmaları ise, müşteri ilişkilerindeki bağın kuvvetlenmesinde etkili olan başlıkları oluşturuyor.
İhracat yapılan iş ortaklarının, kendi ülkelerinde yaşadığı lojistik problemleri olabiliyor. Brisa olarak en aza indirgemeye çalıştığımız noktalardan birisi de bu. Bu konuyla ilgili lojistik partnerlerimizin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında lokal çözüm noktalarına sahip olması gerekiyor. Bu noktalarını kalite göstergeleri ile yakından ve etkin şekilde takip eden lojistik firmaları, hizmet sağlayıcısı olarak tercih edilme önceliği kazanıyor.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat