Banner


İhracat taşıması yapan nakliyecilerin %40’ı DKV Euro Service’yi tercih ediyor
10 yılda Türkiye otoyol ve akaryakıt kartları pazarında ilk üç firmadan biri haline gelen DKV Euro Service, Avrupa’ya ihracat taşıması yapan Türk nakliyecilerin %40’ı tarafından tercih ediliyor. 2019’da Avrupa pazarında sundukları hizmetleri Kazakistan, Sırbistan gibi ülkelere de taşıyacaklarının altını çizen DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, ayrıca sektörde hızla yükselen bir trend olan ‘ekspres yük taşıma’ segmentinde büyümeyi planladıklarını söylüyor.




deniz_cokcosDKV Euro Service’nin global büyüme hedeflerinde Türkiye nasıl bir rol oynuyor? 
DKV Euro Service 930 çalışanı ve 42 ülkede 70 bin kabul noktası ile müşterilerine hizmet sunuyor. Gerek küresel olarak gerekse lokalde her sene ciddi büyümeler kaydediyoruz. 2017 rakamlarıyla 170 binin üzerinde müşteriye ulaşan DKV, 7.2 milyar Euro ciro ile sektöründe Avrupa lideri. Türkiye, DKV için daima çok önemli bir ülke ve yatırım yaptığı, ciddiye aldığı bir pazar oldu. Türkiye’nin AB dışında kurulan ilk ülke ofisi olması bunun en güzel kanıtıdır. Örneğin, Rusya ve Gürcistan operasyonu Türkiye’nin sahip olduğu lojistik avantaj görülerek açıldı. Rusya pazarında 2018’in ilk üç çeyreğinde tüm Avrupa DKV ülkeleri arasında en çok satış yapan ülke Türkiye. 
DKV Euro Service olarak bu sene Türkiye’deki 10.yılımızı kutluyoruz. Büyük bir emek ve özveri ile bugünlere geldik. Şu anda Türkiye’de bu işi yapan en büyük cirolu ilk üç firmadan birisiyiz. Bizim kadar köklü ve yaygınlığı olan, yol ve nakit yardım hizmeti gibi hizmetleri Avrupa ve Rusya’da tek kartla yapabilen başka bir firma daha yok. Bugün Türkiye’de Avrupa’ya ihracat yapan nakliyecilerin %40’ında DKV CARD var ve büyümemiz artan bir ivme ile devam ediyor. 
 
AFRİKA PAZARINA GİRİŞ YAPTI 
2018 yılı için nasıl bir büyüme yakaladınız? Hangi ülkeleri hizmet ağınıza eklediniz? 
Ekonomik açıdan kötü pek çok koşula rağmen DKV Türkiye olarak ilk üç çeyreği hedeflerimizin üzerinde bir büyüme ile tamamladık. Bu senenin ilk 10 ayında otoban ödemelerinde yüzde 20’ye yakın, yakıt alımlarında ise ’un üstünde büyüdük. Yılın başında hizmet yelpazemize Slovenya’yı ekledik. 1 Nisan 2018’den itibaren Slovenya geçişlerinde, 3.5 ton ağırlığın üzerindeki her aracın, araca monteli otoban geçiş kutusunu (OBU) alması zorunlu oldu. Slovenya’daki mevcut otoban ödeme sisteminde gişelerde uzun kuyruklar oluşuyor, bu da ciddi bir trafik yoğunluğuna neden oluyordu. Bu nedenle, Slovenya’nın en son teknoloji ile bariyersiz, yani gişesiz ödeme imkanı veren bir geçiş sistemine ihtiyacı vardı. 2017 ve 2018’in en öne çıkan konuların başında Avrupa otoban geçişlerinde tek kutu kullanımı uygulaması Avrupa Elektronik Geçiş Hizmeti (EETS) oldu. 2017’de başladığımız alt yapı çalışmalarını 2018’de sürdürdük. Mayıs itibariyle kabul edilen ilk siparişlere ait EETS kutuları dağıtılmaya başlandı. Yeni sistem bu sene Belçika ile başlayacak, 2019 yılı başında Almanya, 2019 baharında Avusturya, Fransa, İspanya ve Portekiz'i kapsayacak şekilde genişlemesi, sonrasında İtalya'yı da içermesi planlanıyor. Ayrıca İskandinavya'daki Oeresund ve Storebaelt köprülerinin ödemesi de mümkün olabilecek. Bu sene ayrıca hizmet ağımıza yepyeni bir pazar, Fas eklendi. Müşterilerimiz Fas’ta otoyol hizmetlerimizden yararlanabilecek. DKV böylece Avrupa ve Rusya’nın ardından Afrika pazarına da giriş yapmış oldu. 
 
AB otoyollarında tek kutu uygulamasına geçilmesi nakliye sektörünü nasıl etkiledi? DKV, sektöre bu alanda ne tür destekler sunuyor?  
Tek kutu sisteminin en büyük avantajı operasyonel kolaylık sağlaması. Araçlarda şu anda pek çok kutu takılı. Bu kutular dış görüşü de etkiliyor. Örneğin İngiltere’de camında çok sayıda kutu olan araçlara ceza kesiliyor. Ama nakliyeci bu kutuları takmak zorunda. Öte yandan kutu tedarik prosedürleri çok uzun. Tek kutu ile tüm bunlara gerek kalmıyor. Mayıs ayında devreye aldığımız Toll Online Manager isimli bir sistemimiz var. Bununla online olarak tüm otobanlarınızı yönetebiliyorsunuz.  Bir aracın ruhsat belgeleri sisteme bir kez girdiğiniz zaman, bu bilgiler artık bir kez daha sorulmuyor. EETS sistemine entegre DKV kutuları birkaç ülkede devreye girdiği zaman nakliyeci sisteme girip istediği ülkeleri aktif veya pasif yapabilecek. Sunduğumuz EETS kutusu havadan bilgi almaya (over the air) açık bir kutu. 
 
Türk nakliye firmaları Avrupa otoyollarında ne tür cezalarla karşı karşıya? Bu cezalar nasıl minimize edilebilir? 
Ekim başında DKV müşterileri arasında yaptığımız bir çalışma bize Türk nakliye firmalarının en çok Almanya otoyollarında ceza ödediğini gösteriyor. Araştırmaya göre, sürücülerden kaynaklanan kural ihlalleri, araç bakım ve evraklardaki eksikler nedeniyle Avrupa otoyollarında ödenen cezalar 2018’in ilk 9 ayında yaklaşık 137 bin Avroya ulaşırken, bu rakamın yaklaşık yüzde 70’i Almanya otoyollarında kesiliyor Avusturya, yaklaşık 30 bin Avro ile Almanya’dan sonra en çok ceza ödenen ikinci ülke konumunda. Bu yılın ilk dokuz ayında kesilen cezalar 2017 yılı toplamından yüzde 12 daha fazla. Bu hızda devam edilirse nakliyeciler yılı yüzde 50 daha fazla ceza ödemesi ile kapatacaklar. Eskiden, ‘cezası neyse öderim’ mantığı ile özellikle takometre cezaları çok önemsenmiyordu; malın hızla varış istasyonuna ulaşması daha önemli görülüyordu. Ancak günümüz koşullarında bu cezalar önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu hem nakliyeciye hem de ürün ve hizmeti alan vatandaşa fiyat artışı olarak geri dönen çok önemli bir kalem. Üstelik bu kalemi yukarıda önerdiğimiz şekilde en aza indirmek mümkün. Çünkü Avrupa ülkeleri genel olarak otoyol cezalarını bir gelir kalemi olarak görüyorlar ve bu yüzden araç kontrollerini çok titizlikle yapıyorlar. Bunun için nakliye firmalarına araçlarına gereken bakımları yaptırmalarını, evraklarını, otoban ödeme cihazlarını tamamlayarak yola çıkmalarını önemle tavsiye ediyoruz.
 
HİZMET AĞINI RUSYA’NIN ÖTESİNE TAŞIYACAK 
DKV Euro Service olarak 2019 yılına nasıl hazırlanıyorsunuz? 
2019 yılı hedeflerimizi günün ekonomik koşullarına göre geçen yıllara oranla daha mütevazı tutuyoruz. Buna karşılık, Rusya gelişme potansiyeli olan bir pazar olarak hedeflerimizde önemli bir yere sahip. Öte yandan, DKV Türkiye olarak bölgede lojistik açıdan önemli ülkelere yayılma planlarımızdan geri adım atmıyoruz. 2019’da Avrupa pazarında sunduğumuz hizmeti genişleterek Kazakistan, Sırbistan gibi lojistik açıdan önemli ülkelere de yayılmayı planlıyoruz. Hedefimiz Kazakistan’da akaryakıt, Sırbistan’da ise otoyol hizmetlerimizle var olmak. Öte yandan, sektörde hızla yükselen bir trend olan ‘ekspres yük taşıma’ segmentinde büyümeyi planlıyoruz. Türkiye’deki lojistik filolarında ekspres yük taşıması yapan küçük araç sayısında son yıllarda artış gözleniyor. Bu araçlar lojistik firmalarına çok hızlı bir teslimat imkanı sunduğu için tercih ediliyor. Bu küçük araçların büyük araçlardan farkı, daha sık akaryakıt alımı yapmaya ihtiyaç duymaları. DKV CARD’ın geçerli olduğu istasyon sayısının fazla olması nedeniyle bu araçların Avrupa’da istasyon aramaları gerekmiyor, bu nedenle bu hizmete sahip firmalar özellikle DKV ile çalışmayı tercih ediyor. 
 
 
40% of the shippers conducting export transport prefer DKV
DKV Euro Service provides services to its customers with its 930 employees and 70 thousand acceptance points in 42 countries. Turkey’s market plays a significant role in DKV’s growth targets. Deniz Çokcoş Sezer, DKV Euro Service Turkey Sales Manager expresses that they are celebrating their 10th year in Turkey and says, “We are one of the three firms with the biggest turnover conducting this business in Turkey. Today, in Turkey, 40% of the freight forwarders exporting to Europe have a DKV CARD and our growth is ongoing with an increasing momentum.” Underlining that they will carry the services they present on the European market to the countries like Kazakhstan and Serbia in 2019, Sezer adds that they are planning to grow in the ‘express cargo transport’ segment, a rapidly rising trend in the sector. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat