Banner


Muratbey’de lojistik giderlere yüzde 4 ayrılıyor
Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin ardından ihracat ağına Avrupa Birliği ülkelerini de ekleyen Muratbey, yıllık ortalama 30.000 tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyor. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, özenle ürettikleri peynirleri sofralara en hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırmak için profesyonel ve kurumsal hizmet tedarikçileriyle yol aldıklarını söylüyor.




necmi_erol_muratbeyMuratbey’in başarı hikayesini anlatır mısınız? 
Muratbey’in ticaret hayatına başlangıcı 1952 yılına uzanıyor. 1965 yılında Eminönü’nde küçük bir peynirci dükkânıyla sektöre adım atmamızın ardından, 1992 yılında ilk üretim tesisimizi açtık. 2004 yılında Uşak Organize Sanayi’nde son teknolojiye dayalı fabrika açılışımızı gerçekleştik. Muratbey olarak 300’ün üzerinde ürün çeşidimiz ile 35 bin metrekare kapalı alana sahip üretim tesisimizde ürettiğimiz peynirlerimizle her gün Türkiye çapında 30 bin satış noktasına ulaşıyoruz. Ürünlerimizle daha fazla sayıdaki insanın sağlıklı sütle üretilmiş sağlıklı ürünler tüketmesini sağlamayı amaçlıyoruz.
Geçtiğimiz aylarda Avrupa’ya ihracat yasağının kaldırılmasının ardından gerekli izinleri alabilen sayılı markalar arasındayız ve tüm prosedürleri yerine getirerek Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’den peynir ihraç eden tek firmayız. Sağlıklı ve lezzetli peynirlerimizi Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere 6 Avrupa ülkesine ihraç etmeye başladık. Yılsonuna kadar tüm AB ülkelerine ürünlerimizi ulaştırmayı hedefliyoruz. Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin ardından ihracat ağımıza Avrupa Birliği ülkelerini de ekledik.
 
KALİTEDEN ÖDÜN YOK 
Muratbey, lojistik operasyonlarını kendi bünyesinden mi sürdürüyor, çözüm ortaklarıyla mı yol alıyor? 
Muratbey olarak kalite, tüketici hassasiyeti ve müşteri memnuniyeti bizim için en önemli konular arasında bulunuyor. Özenle ürettiğimiz peynirlerimizin sofralara lezzet ve değer katması için sevkiyat sürecimizde oldukça titiz ve stratejik davranıyoruz. Ürünlerimizi en hızlı şekilde ulaştırırken kaliteden asla ödün vermiyoruz. Bu sebeple profesyonel bir yol izliyoruz ve kurumsal hizmet tedarikçileriyle yol alıyoruz. 
İstanbul merkezimizden, kendi merkezi deposu olan firmalara ve ulusal zincirlerimize dağıtımlarımızı anlaşmalı olduğumuz lojistik firmamız yapıyor. Marmara bölgesinde merkezi deposu olmayan daha küçük çaplı işletmelere, İstanbul merkezimizden Muratbey olarak özel soğutuculu araçlarımızla dağıtım yapıyoruz.  Yerel bölgelerde ise ürünlerimizi bölge bayilerinin ana depolarına gönderiyoruz.  Bayilerimizle çalışırken önceliklerimiz arasında araç sayısı ve kalitesi, süt ve süt ürünleri sevkiyatına uygunluk gibi kriterler bulunuyor. Bölge içi dağıtımlarda bizim tüm bu standartlarımızı sağlayan özel soğutuculu araçları ve eğitimli personelleri olan bayilerimiz aracılığıyla dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. 
 
Lojistik iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Peynirlerimizin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreçlerde Muratbey olarak kaliteye ve müşteri memnuniyetine maksimum önem veriyoruz. Lojistik firmamızı seçerken en önemli kriterimiz, ürünlerimizi zamanında ve şartnameye uygun sevk etmeleri. Yani, soğuk zincir bozulmadan, ürünlerimizin ambalajı zarar görmeden ve uygun süre zarfında teslim edilmesi en önem verdiğimiz noktalar. Maliyet gibi konular ise ikinci planda yer alıyor. Çünkü özenle ürettiğimiz peynirlerimizin hassasiyetinden dolayı bozulmadan tüketicimize ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla soğuk zinciri kırmadan bütün süreci yöneten lojistik firması bizim için tercihtir. 
 
LOJİSTİĞİN PAYI %4 
Yıllık ne kadar tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor? 
Yıllık ortalama 30.000 tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Yüksek oranda yaptığımız sevkiyatlarda iş ortaklarımızın sorumluluğu, bizimle aynı bilinci taşıması ve işin kaliteli olması bizim için her şeyin ötesindedir. Taşıma rotası olarak yurt içinde sevkiyatlarımızda ağırlıklı olarak karayolunu tercih ediyoruz. Yurt dışı sevkiyatlarımızda ise deniz yolu ile ürünlerimizin gönderimini yapıyoruz. Özel soğutuculu konteyner gemiler kullanarak ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Düşük oranda karayoluyla da diğer ülkelere ürün gönderiyoruz. Maliyetimizin içinde lojistiğin ortalama payı ise %4 seviyelerinde bulunuyor. 
 
Lojistik firmalarının gıda lojistiği alandaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gıda lojistiği konusunda Muratbey Ailesi olarak son derece hassas davranmaktayız. Süt ve süt ürünleri alanında hizmet veriyoruz ve dolayısıyla ürünlerimizin aynı hassasiyetle sofralara ulaşması gerekiyor. Üretimden tüketime kadar olan tüm adımlarda, lojistik önemli rol oynuyor. Türkiye’de uluslararası kalitede dünya standartlarında hizmet veren lojistik firmalarımız bulunuyor. 
Bu konuda Muratbey Ailesi olarak şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Ülkemizin sayılı, kurumsal, sistemli ve sorumluluk bilinciyle hareket eden firmalarıyla çalışıyoruz. Hizmet kalitesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu nedenle ürünlerimizi gönül rahatlığı ile lojistik firmalarımıza emanet edebiliyoruz.
 
Lojistik alanda yaşadığınız sorunlar neler? 
Türkiye’de kurumsal, sistemli ve işini hakkıyla yapan yerli firmalarımızın bulunuyor olması bizler için çok önemli. Lojistik firmalarımız oldukça düzgün sistemleri ile hizmet veriyor. Bu nedenle lojistik süreçlerle ilgili büyük sorunlar yaşamıyoruz. Minimum düzeyde, her sektörde olduğu gibi insan kaynaklı hatalar elbette ki oluyor. Bunlar da personel eğitimiyle giderilebiliyor. 
 
“Ülkemizin sayılı, kurumsal, sistemli ve sorumluluk bilinciyle hareket eden firmalarıyla çalışıyoruz. Hizmet kalitesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu nedenle ürünlerimizi gönül rahatlığı ile lojistik firmalarımıza emanet edebiliyoruz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat