e
Banner


Riyad Havalimanı Terminal 5’e Yılın Ulaştırma Projesi Ödülü
 
GMW MIMARLIK tarafından tasarlanan “Riyad King Khaled Havalimanı Terminal 5” projesi, Dubai’de düzenlenen “MEED Quality Awards for Projects” yarışmasında “Yılın Ulaştırma Projesi” ödülüne layık görüldü.




Riyad_King_Khaled_HavalimanıUlaşım sektörü yapılarında Türkiye’nin ve dünyanın lider markalarından biri olan GMW MIMARLIK tarafından tasarlanan “Riyadh King Khaled Uluslararası Havalimanı Terminal 5” projesi, sektörün saygın yayınlarından biri olan “MEED” tarafından Dubai’de düzenlenen MEED Quality Awards for Projects yarışmasında "Yılın Ulaştırma Projesi” seçilerek ödüllendirildi.
2016 yılında Medine Havalimanı projesiyle kazandığı bu ödülü bu kez de Riyad Havalimanı Terminal 5 projesi ile kazanmanın gururunu yaşayan İstanbul merkezli GMW MIMARLIK, tasarımlarında netlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi konulara öncelik vererek yolcu konforunu ön plana çıkartırken, işlevsellikten de ödün vermeyerek uzun vadede başarıyla işleyen terminaller tasarlıyor.
Şehrin 35 kilometre kuzeyine konumlanmış 4 terminal binasıyla yılda 13 milyon yerli ve yabancı yolcuya hizmet eden, 4.200 metrelik iki paralel piste sahip uluslararası bir havaalanı olan King Khaled Havalimanı’nın, 106 bin metrekare büyüklüğe sahip olan 5 numaralı yeni terminal binası, aynı anda yedi geniş gövdeli veya 16 dar gövdeli uçağa hizmet verecek şekilde tasarlanarak havalimanının yolcu kapasitesini iki katına çıkarılmış. Terminal 5 projesi kapsamında, mevcut terminallere ulaşan ana yolun doğusunda yaklaşık 400.000 metrekarelik alanda içinde 106,000 m2’lik bir terminal binası, 2400 araçlık otopark ile itfaiye, idari bina gibi diğer ek binalar da tasarlanmış.
Terminal 5, konsept tasarım aşamasında başkent Riyad’ın gelişen mimarisini yansıtan çağdaş mimari yaklaşımıyla davetkar ve ilham verici bir giriş kapısı olarak tasarlanmış; sonrasında idarenin talepleriyle mevcut terminallerle benzer bir mimari yapıya dönüştürülmüş. Yürüme mesafeleri, kat değiştirme, yönlendirme, doğal ışıktan faydalanma gibi ana prensipleri yolcu konforunu maksimize edecek şekilde tasarlanırken binanın büyütülebilir ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlar doğrultusunda esnek olması sağlanmış ve kabuktaki değişime rağmen bu tasarım prensipleri korunmuş. Sertifika başvurusu yapılmamış olmakla birlikte bina LEED sertifikasyonu sistemine uygun olarak tasarlanmış.
GMW MIMARLIK tasarımlarında netlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi konulara öncelik vererek yolcu konforunu ön plana çıkartırken işlevsellikten de ödün vermeyerek uzun süreli başarılar elde ediyor. GMW MIMARLIK, hem Türkiye hem de yurtdışında ulaşım sektörü yapılarında lider markalardan biri.
Kuruluşundan bu yana İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali başta olmak üzere, Vnukovo, Kahire, Üsküp, Ohrid, Roma, Medine, Riyad ve Kuveyt’in de aralarında olduğu uluslararası ve yerel ölçekte birçok havalimanı projesi tasarlayan GMW MIMARLIK, mimari proje üretimi dışında ayrıca pek çok uluslararası havalimanının idarelerine veya uluslararası proje gruplarına terminal planlaması konusunda uluslararası danışmanlık hizmeti vererek, bu yönüyle Türkiye’de örneği olmayan bir başarıya da imza atıyor.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat