e
Banner


Zincir restoranlara A’dan Z’ye lojistik

HAVI Lojistik, Türkiye’de 25, dünyada ise 40 yılı aşkındır gıda lojistiği çözümleri sunuyor. Özellikle hızlı zincir restoranlara verilen hizmetlerde uzmanlaştıklarını belirten HAVI Lojistik Türkiye Ülke Müdürü Deniz Kızılkan, bu alanda faaliyet gösteren müşterileri için ithalattan başlayarak son nokta teslimatına, sonrasında ise iade ve boşların yönetimine kadar komple çözümler sunduklarını söylüyor. 





havi_logistics.pngSoğuk zincir lojistiğine yönelik sunduğunuz niş çözümler neler?

HAVI Lojistik Türkiye olarak, tüm dünyada hızlı servis restoranlarına hizmet veren uzmanlaşmış bir grubun temsilcisiyiz. HAVI, tüm dünyada hizmet alanını daraltmış ve bu alanda uzmanlaşmış bir firma olduğu için sunmakta olduğumuz iş modelinin şu anda ülkemizde bir karşılığı yok. 5’ten fazla şubesi olan yiyecek zincirleri veya kahve zincirleri gibi hızlı servis restoranlarında faaliyet gösteren müşterilerimize eğer varsa ithalattan başlayarak gümrükleme, satın alma, stok yönetimi, stok planlama, talep tahmini, depolama, sipariş hazırlama ve nokta teslimatlarını, sonrasında ise iade ve boşların yönetimini gerçekleştiriyoruz. Tüm bu operasyonlar ürünlerin çeşidine göre saklama dereceleri -18 (donuk), + 4 (soğuk) ve oda sıcaklığı (kuru) tabir ettiğimiz 3 farklı rejimde yürüyor.

Ürün çeşitlerimize baktığınızda, bir restoran veya kahve zincirinin içerisinde bulunan mobilya ve ekipman da dahil olmak üzere, tüm ihtiyaçlarını tek elden karşılıyoruz. Operasyonlarını yaptığımız ürünler arasında, temizlik kimyasallarından donuk patatese, günlük çorbadan şef önlüğüne, yazar kasa fişinden taze salataya kadar bir restoranda görebileceğiniz her ürün var.

Sunduğumuz değer, restoran çalışanlarının tamamen müşterilere vakit ayırması ve geriye kalan her şeyi HAVI Lojistik olarak bizlerin sağlaması. 500-1000 arasında farklı ürün ile çalışan bir restorana ürünlerini miktarına ve depolama kapasitesine göre en az haftada 1, en fazla da haftada 7 defa soğuk, donuk ve kuru tüm ihtiyaçlarını önceden belirlenmiş teslim günü ve saatinde tek bir seferde, tek bir fatura ile teslim ediyoruz.  Bu hizmet dışarıdan bakıldığında çok kolay görünüyor ve zaman zaman rakiplerimiz çıkıyor. Ancak tüm dünyada 40, Türkiye’de ise 25 yıldır sunmakta olduğumuz kesintisiz hizmetimiz ve gıda güvenliğine dayanan servis kalitemiz sayesinde bu zorlukların üstesinden rahatlıkla gelmeyi başarıyoruz.

HAVI olarak iş ilişkilerimizi her zaman uzun vadeli ve karşılıklı kazanç üzerine kuruyoruz. Bu kapsamda müşterimize ne kadar kaliteli ve uygun maliyetli hizmet verirsek, müşterilerimiz de kendi müşterilerine daha iyi hizmet verecekler ve işimizin hacmi büyüyecek. Mevcut ve yeni müşterilerimizde gözlemlediğimiz bizi çok sevindiren gelişmeler ise, HAVI ile çalışmaya başladıktan sonra nokta sayısı olarak çok hızlı büyümeleri ve aynı nokta satışlarının artması diyebiliriz.

 

GIDA GÜVENLİĞİ TEMİNAT ALTINDA

Müşterilerinize ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

Müşterilerimize sunduğumuz en büyük katma değer gıda güvenliği. HAVI olarak gıda mühendislerimizin yer aldığı ve müşterilerimizin yanı sıra American Institute of Bakery, TSE, TÜBİTAK, ISO ve Bureau Veritas tarafından haberli ve habersiz denetlenen ve rekor sonuçlar alan dağıtım merkezlerimizde ve dağıtım araçlarımızda, HACCP prensiplerini tam uygulayarak, izlenebilirliği el terminalleri ile sağlayarak gıda güvenliğini teminat altına alıyoruz. İkinci en önemli katma değerimiz olarak Stok Sahipliği geliyor. Yani müşterilerimizin seçtiği ürünleri, yine müşterimizin belirlediği tedarikçilerden, müşterimizin anlaştığı fiyatlar üzerinden satın alıp vadesi geldiğinde ödemesini yapıyoruz. Daha net olması açısından şu anda birlikte çalıştığımız müşterilerimizin stok maliyetinin “0” olduğunu söyleyebiliriz.

 

Soğuk zincir lojistiği kapsamında yaptığınız ilginç taşımalar varsa ayrıntılarını öğrenebilir miyiz?

İş modelimiz içerisinde çok ilginç ve farklı hizmetlerimiz var. Bizim için önemli olan müşterimizin müşterisi olduğu için taşıyamamak gibi bir seçeneğimiz yok. Bugüne kadar bana en ilginç gelen operasyonumuz ise İtalya’daki birimimizin Venedik’teki restoranlara yaptığı donuk, soğuk ve kuru  “gondol”  taşımalarıdır.

Türkiye’de yaz aylarında Antalya bölgesinde araç kapısı açıldığı anda içerideki -18 ile dışarıda güneş altındaki 40 derece birleştiğinde ürünlere zarar gelmemesi için soğutuculu ve izolasyonlu özel dolap paletlerde taşıyoruz. Ancak burada şunu da belirtmek gerekir ki, ne yazık ki aynı bölgede bunu yapan bir gıda ya da lojistik firması bugüne kadar görmedik.

Diğer bir ilginç taşıma olarak İstanbul’da trafik ve köprü yasaklarının başladığı anda operasyonlarımızı daha etkin yapmak, maliyetlerimizi azaltmak ve çevreye daha az zarar vermek amacı ile sektörde ilk defa başlattığımız “Gece Teslimatları”nı sayabiliriz. Bu uygulama sonrasında müşterilerimiz ile kurmuş olduğumuz güvene dayalı işbirliği sayesinde yine sektörde ilk defa “Gizli Teslimat” adını verdiğimiz operasyonları hayata geçirdik. Örnek vermek gerekirse, trafiğin ve gündüz saatlerinde park yerinin sıkıntılı olduğu Moda, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, İstiklal, Kadıköy gibi noktalarda araçlarımız gece restorana yanaşıyor, personelimiz bizde bulunan anahtar ile restoranı açıyor, alarm şifresini de çözüp ürünleri restoranın ilgili raflarına, dolabına ve soğuk odasına yerleştiriyor. Personelimiz ayrıca son kullanma tarihlerine göre de mevcut ürünler ile yeni gelen ürünlerin yerleşimini ayarlıyor. Burada amacımız restoranın sabah açıldığında satışa hazır bir halde olması. İşbirliği içinde olduğumuz müşterilerimiz için kazançları ise; restoran çalışanlarının motivasyonu, daha düşük araç maliyeti ve daha hızlı teslimatlar olarak sıralanabilir.

 

Soğuk zincir lojistiği kapsamında yoğunlaştığınız pazarlar nereler?

Mevcut müşterilerimizin açıldığı noktaların tamamını bizim pazarımız olarak görüyoruz. Herhangi bir şehir ya da bölge sınırlamamız bulunmuyor. Bizim için önemli olan toplam resim olduğu için bir müşterimiz Türkiye’nin ücra bir yerinde de yeni bir şube açsa miktarına bakmaksızın o noktaya da aynı hizmeti aynı kalitede sunuyoruz. Uluslararası bir firma olduğumuz için her ülkede faaliyet gösteriyoruz. HAVI Türkiye olarak ise, mevcut müşterilerimizin ithalat ya da ihracat yapmak istediği ülkeler ile işbirliği içerisinde çalışabiliyoruz.

 

2015’TE %20’YE YAKIN BİR ARTIŞ HEDEFLİYOR

Soğuk zincir lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2015’i nasıl bir büyümeyle kapatmayı hedefliyorsunuz?

İş hacmimizin yarısından fazlası soğuk ve donuk ürünlerden oluşuyor. 2015 yılında belirsizlik ve durgunluklar yaşanmasına rağmen müşterilerimizin işlerinde olumlu gelişmeler gördük. Bu yılı 2014’e göre ile %20 arasında bir artışla kapatacağız. Orta ve uzun vadede ise mevcut müşterilerimiz ile organik büyümenin yanı sıra bünyemize katılacak olan yeni müşterilerimiz ile de bu büyümeyi hızlandıracağız.

 

Türkiye’de soğuk zincir taşımalarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?

Gerek ilaç sanayi olsun, gerek tarım hayvancılık olsun, gerekse de işlenmiş gıda olsun soğuk zincir denildiğinde akla gelen ilk kelime insan sağlığıdır. HAVI olarak soğuk zincir lojistiği gerçekleştirdiğimiz için iki kavramı birbirinden ayrı tutuyoruz. Lojistikte performans göstergeleri vardır ve örneğin “zamanında teslim oranı %98” diyebilirsiniz. Soğuk zincirde ise böyle bir performans göstergesi uygulayamazsınız, çünkü soğuk zincir ya vardır ya da kırılmıştır. Bizler bunun bilincinde olarak ürünü teslim aldığımız noktadan teslim ettiğimiz noktaya kadar taşıma, depolama, elleçleme operasyonlarımızı HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Hata Analizi) kapsamında kontrol ediyor ve izlenebilirlik kapsamında elektronik olarak kayıt altına alıyoruz.

Tüm bunları sağlamak için yaptığımız maliyetler bulunduğumuz sektörün maliyetleri olması gerekirken, bizimle rekabet etmek isteyen firmalara baktığımızda böyle maliyetlerinin olmadığını görüyoruz. Ne yazık ki, ülkece gıda güvenliğine verdiğimiz önem henüz olması gereken standartlarda değil. Devletimiz de karayollarında alkol, vergi, hız kontrolü yaparken gıda güvenliğine yönelik hiçbir kontrol uygulamıyor. Soğutucu ekipmanlar yakıttan tasarruf amacıyla kapatılıyor, tenteli ya da soğuk izolasyonu olmayan araçlar ile gıda maddeleri taşınıyor, olması gereken derecelerden çok yüksek derecelerde depolamalar yapılıyor ya da gıda güvenliği gereği olması gereken temizlikler ve haşere kontrolü gibi kontroller gerçekleşmiyor. Bu konularda bizim temennimiz devletin yapacağı kontrollerin yanı sıra toplumun da gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesi ve tükettiği gıdalarda lezzet ve fiyatın yanı sıra son kullanma tarihi, izlenebilirlik, soğuk zincir bütünlüğüne dikkat etmesi ve üreticileri bu konuda zorlamasıdır.

HAVI olarak hem kendi çalışanlarımıza ve işbirliği içerisinde olduğumuz tedarikçi ve iş ortaklarımıza hem de çeşitli üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından düzenlenen sempozyum, kongre, fuar gibi etkinliklerde bu konuları işliyor ve eğitimler veriyoruz.  




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat