e
Banner


DB Schenker Arkas ‘SchenkerOcean’ ile zor işlerde rakip tanımıyor
DB Schenker Arkas, havada, karada olduğu gibi denizyolunda da en zor projelerde aranan lojistik iş ortakları listesinde ilk sırada yer almayı sürdürüyor. DB Schenker Arkas Deniz Nakliye Ürün Müdürü Togan Moler, denizyolunda kapıdan-kapıya, limandan-limana entegre çözümler içeren SchenkerOcean servisiyle müşterilerini tedarik ve satış pazarlarına bağladıklarını söylüyor. 
 




db_schenkerDünyanın lider lojistik servis sağlayıcılarından DB Schenker Arkas, hava, kara ve demiryolunda olduğu gibi denizyolunda da oluşturduğu özel servisle müşterilerine entegre çözümler sunuyor. Denizyolunda SchenkerOcean servisi ile müşterilerini tedarik ve satış pazarlarına bağladıklarını belirten DB Schenker Arkas Deniz Nakliye Ürün Müdürü Togan Moler, her yükleme için gereken en doğru çözümü, global ağları üzerinden sağladıklarını söylüyor.
Dünyanın önde gelen armatörleriyle yaptıkları kontratlar ile müşterilerine maliyet avantajı sunduklarını belirten Moler, “Dünyanın tüm limanlarında ve Türkiye’deki limanlar arasında komple, parsiyel ve dökme yük taşımacılığında hizmet veriyoruz. Müşterilerimize ayrıca dökümantasyon, gümrükleme, limanda konteyner elleçleme ve kapı teslim nakliye gibi katmadeğerli hizmetler ve ihtiyaçlarına göre özel çözümler sunuyoruz” diyor. Moler, 2013 yılında 80 bin TEU’nun üzerinde komple konteyner, 25 bin metreküp parsiyel ile toplamda 26 bine yakın yükleme sayısına ulaşarak Türkiye pazarında denizyolunda da önde gelen lojistik servis sağlayıcıları arasındaki yerlerini sağlamlaştırdıklarını söylüyor. 
 
Denizyolu operasyonlarınızda ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiğiniz hatlardan, acenta ağınızdan ve işbirliklerinizden söz eder misiniz? 
1872 yılında Viyana’da kurulan DB Schenker, Türkiye pazarına ilk olarak 1889 yılında girmiş ve 1995 yılında da Arkas ile güçlerini birleştirmiştir. DB Schenker Arkas, günümüzde, DB Schenker networkü içerisinde dünyanın 130 ülkesinde 2,300’den fazla ofis ve 95.000 bine yakın çalışanıyla hava, deniz, kara ve tren taşımacılığının yanı sıra kapsamlı lojistik çözümleri ve global tedarik zinciri yönetimi sunan, dünyanın önde gelen uluslararası entegre lojistik sağlayıcılarından biridir. Bu bağlamda DB Schenker Arkas, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre geliştirdiği çözümler ile kendi ofis ağı içinde bir Schenker ofisinden diğer bir Schenker ofisine yükleme yaparak 3. kurum veya kuruluşların yüklemeye müdahil olmadan yüklemelerini kendi ofisleri arasında organize etmekte ve bu sayede müşterilerine güvenilir hizmetler sunmaktadır. Aynı zamanda, dünyanın önde gelen armatörleri ile yaptığı global kontratları ile müşterilerine maliyet avantajları da sunmaktadır. 
 
Denizyolu operasyonlarınız toplam iş hacimiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alanda ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? 
DB Schenker Arkas’ın toplam operasyonlarının %36’sı denizyolu operasyonlarını kapsamakta ve her geçen gün bu yüzde artmaktadır. Denizyolu ile ağırlıklı hizmet verdiğimiz sektörler arasında, otomotiv, makine sanayi, elektronik, enerji, beyaz eşya, mermer ve tekstil sektörleri ön plana çıkmaktadır. 
 
200 TONLUK DEV TANKI TAŞIDI
 
Yükün cinsi, boyutları, müşteri talepleri açısından son dönemlerde gerçekleştirdiğiniz farklı bir operasyon oldu mu? Detaylarını aktarır mısınız?
Bu sene gerçekleştirdiğimiz önemli projelerden biri Bandırma Gübre Fabrikaları için kurulacak olan yeni tesis projesidir. DB Schenker Deutschland AG işbirliği ile gerçekleştirilen operasyonla, tesiste kullanılmak üzere İtalya’dan getirilen 50 metre uzunluğunda, 200 ton ağırlığında, 6.5 metre çapındaki tankın taşınması Ocak ayında tamamlandı. Bandırma Çelebi Limanı’na “MPP-Triumph” adlı gemiyle getirilen tank, buradan 128 tekerlekli bir araca yüklenerek fabrika alanına sevk edildi. Tek parça 200 tonluk bu yükleme ile birlikte, 200 TEU’dan fazla malzeme de BAGFAŞ fabrikasına ulaştırıldı.
 
Türkiye’nin denizyolu taşımacılığı açısından avantajları, dezavantajları nelerdir? 
Türkiye coğrafi bakımı itibariyle geçmişten günümüze kadar Asya ile Avrupa arasında köprü niteliğini hem coğrafi anlamda hem de ticari anlamda sürdürmektedir. Günümüzde ise Avrupa’nın önde gelen farklı sektördeki firmaları için gerek üretim gerek ise lojistik anlamda avantajı devam etmektedir. Uzakdoğu’daki maliyetler, son dönemde damping uygulamaları ve lojistik maliyetleri nedeniyle eski cazibesini yitirse de hem yerel firmalar hem de global firmaların Türkiye’yi lojistik üs olarak kullanmaya devam ettikleri gözlenmektedir. Uzakdoğu’dan yapılan ithalatlarda hem maddelerin ithalatı, hem de diğer ülkelere ihraç edilmesi Türkiye’nin lojistik açısından stratejik önemini vurgulamaktadır. Türkiye’nin dış ticaret hacminde en fazla pay alan taşıma modu olan denizyolu taşımacılığı, gerek gelişen liman işletmeleri gerekse de yeni servislerle desteklenmekte ve gün geçtikçe dış ticareti artmaktadır.  
 
ORTADOĞU VE AFRİKA’DA PAYINI ARTIRACAK 
DB Schenker Arkas olarak siz var olan avantajları nasıl kazanıma çeviriyorsunuz?
DB Schenker Arkas olarak, ihtiyaçlarına özel çözümlerimiz ve global ofis ağımız ile birlikte müşterilerimize katma değerli hizmetler sunarak fayda sağlamayı hedefliyoruz. Süreçlerini, iş akışlarını anlamaya çalışarak, proaktif aksiyon planları ile yardımcı oluyor, müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırarak ticari faaliyetlerine daha fazla odaklanmalarını sağlamak için çalışıyoruz.  
Ülkemizin Ortadoğu ve Afrika pazarındaki ticari ivmesi, doğal olarak beraberinde bizler için de fırsatlar yaratıyor. Bu bölgelerde, global networkümüz ve lokal kabiliyetlerimizi bir araya getirerek kısa zamanda payımızı artırmayı hedefliyoruz. Uzakdoğu ithalat anlamında yeni pazarlar önemli ivmeler sergiliyor. Ayrıca hızla gelişen Güney Amerika pazarına yönelik çalışmalarımız da söz konusu.  Tabi ki, geleneksel pazarlar olan Avrupa ve Kuzey Amerika bizler için her zaman ön sırada olacak.
 
UZAKDOĞU’DA İNTERMODAL İLE ALTERNATİF YARATIYOR 
Togan Moler, DB Schenker  Arkas olarak Uzakdoğu hattında ise müşterilerine full konteyner, parsiyel ve hava kargo taşımacılık hizmetlerinin yanı sıra Skybridge serviyle alternatif bir seçenek olarak intermodal çözümler sunduklarını söylüyor. Togan Moler, bu servise ilişkin şu bilgileri veriyor: “Bu hizmetimizle, Uzakdoğu limanlarından denizyoluyla yüklediğimiz malzemeleri Dubai’ye aktararak buradan havayolu ile hem Türkiye hem de müşterilerimizin taleplerine göre diğer ülkelere ulaştırıyoruz. Bu sayede havayolu taşımacılığından daha uygun maliyetler ve denizyolundan daha kısa transit süreler sağlayarak müşterilerimize avantaj sağlıyoruz.” 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat