e
Banner


HAVA KARGO HER YIL YAKLAŞIK YÜZDE 15 BÜYÜYOR
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, ilk etabı 2018 yılı içerisinde bitirilmesi planlanan İstanbul’daki yeni havalimanın kurulacak demiryolu ve denizyolu bağlantılarıyla dünyanın en büyük Hub merkezlerinden biri olacağını söylüyor.




orhan_birdalHava kargoda global pazara göre büyümede üstün bir performans gösteren Türkiye, lojistik sektörünün gelişmesi açısından altyapı yatırımlarının hayati öneme sahip olduğunu görerek bu alanda da büyük bir atılım içinde. Bu kapsamda bir yandan mevcut havaalanlarındaki kargo tesislerinin genişlemesine yönelik çalışmalar sürdürülürken, diğer yandan da 3. Havalimanı gibi dev projeler hayata geçiriliyor. 4 ayrı terminal binası yapılması planlanan havaalanının özellikle hava kargo uçuşları için Türkiye’nin bir merkez haline getirilmesine önemli bir katkı sunması bekleniyor. 
 
DEMİR VE DENİZ BAĞLANTISI KURULACAK 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan ve İstanbul’daki hava trafiği kapasite sorununu önemli oranda ortadan kaldırması hedeflenen yeni havalimanı projesinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söylüyor. Yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak havalimanında yük taşımacılığı alanında da dünyada bir ilkin gerçekleştireceğini vurgulayan Birdal, şunları aktarıyor:
“Yeni havalimanı İstanbul’da altyapı konusundaki darboğazların giderilmesinde önemli bir adım olurken, aynı zamanda dünyanın en büyük Hub merkezlerinden biri olarak hizmet vermesi hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda da yeni havalimanının karayolu-demiryolu bağlantıları ile ilgili çalışmalar devam etmekte. Tüm bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte İstanbul da ‘Havalimanı Şehri’ konsepti uygulama şansı bulacak. Havalimanı projesinin ilk etabının 2018 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.” 
Orhan Birdal, yeni havalimanı açılıncaya kadar yaşanan hava trafiği sorununu azaltmaya dönük Atatürk Havalimanı’nın fiziki kapasitesinin artırılmasına için PAT sahaları onarımı ve tevsi inşaatı gibi altyapı yatırımlarının hız kesmeden sürdürüldüğünü söylüyor. 
 
Orhan Birdal, gerek dünyada gerekse de Türkiye’de hava ulaşım trafiğindeki artışa paralel olarak sivil hava trafiğine açık havalimanı sayısında da önemli bir artış yaşadığını aktarıyor. 1980’de sivil hava trafiğine açık olan havalimanı sayısının 12 iken, 2013 yılı sonunda bu sayının 52’ye çıktığını vurgulayan Birdal, “SHGM verilerine göre, 2011’de Türkiye tescilinde toplam 349 uçak (323 yolcu, 26 kargo) mevcut iken, 2012 yılsonunda bu sayı 370 çıktı. Ayrıca 2012 sonu itibariyle hava taksi işletmelerinde 198, genel havacılık işletmelerinde 231, zirai ilaçlama işletmelerinde 60 ve iş jeti 98 olmak üzere, hava aracı sayısı 1.144’e yükseldi” diyor. 
Türkiye’de hava kargo faaliyetlerinin de küreselleşme ve Türkiye’deki ekonomik büyümeye paralel olarak hızlı bir şekilde geliştiğini vurgulayan Birdal, Türkiye genelinde taşınan kargo miktarının 2003-2013 yılları arasında yılda ortalama .9 oranında bir artış gösterdiğini söylüyor. Birdal, bu artışı ise dış hat kargo trafiğinin tetiklediğini vurguluyor. 
Dünyada kargo ulaştırma projeksiyonuna yönelik ise iki dev uçak şirketinin bu yönde yaptığı tahminleri aktaran Birdal, “Amerikalı uçak üreticisi Boeing şirketinin 2012-2013 dünya hava kargo tahminleri raporunda, önümüzdeki 20 yıl için hava kargo trafiğinin yılda ortalama %5.2 büyüyeceği belirtilmekte. Toplamda hava kargo trafiğinin 2031 yılında 558.3 milyar ton-km’ye ulaşacağı ifade edilmektedir. Airbus şirketinin 2011-2031 dönemini kapsayan FTK büyüme tahmini, yıllık ortalama %4.9. Büyümenin kaynağının daha çok yükselen-gelişmiş ülkeler arasındaki ticaret olacağı öngörülmekte” diyor.  Türkiye’de hava kargo ulaştırma kapasitesinin artırılması için 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şura’sında önemli hedeflerin belirlendiğinin altını çizen Birdal, bunları şöyle sıralıyor: “Uluslararası kargo taşımacılığını artırmak için belgesiz geçiş şartı ile geçiş sağlayacak ülkeler arası ikili anlaşmaların artırılması, ihtisaslaşmış bir (hava) kargo birimi oluşturulması, etkin rekabet koşullarının hava kargo taşımacılığı pazarında tesis edilmesi, hava kargo ile ilgili hizmet veren personel altyapısının geliştirilmesi ve hava kargo taşımacılığında etkinliği artıracak bir gümrük mevzuatının (sektördeki paydaşlarla koordineli olarak) oluşturulması.” 
 
YENİ HAVA LİMANLARI YOLDA 
Genel Müdürlük olarak sürekli artış eğiliminde olan hava trafiğine en iyi hizmeti vermek için hızla çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Birdal, şu bilgileri veriyor: “Bu çerçevede 2013 yılı içerisinde yapımları Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Bingöl, Şırnak havalimanları ile kuruluşumuzca tamamlanan Kastamonu Havalimanı hizmete girdi. Ayrıca Adıyaman Havalimanı yeni terminal binası tamamlanarak 2013 yılında faaliyete alındı. 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlanan Kars, Ağrı, Balıkesir-Kocaseyit, Mardin, Konya havalimanları yeni terminal binası ile Van-Ferit Melen Terminal Binası’nın yapımları ise devam etmekte. Kuruşumuzca kargo taşımacılığının geliştirilmesi kapsamında kargo şirketlerinde talep olması halinde, işletilen tüm havalimanlarında olduğu gibi mevzuat çerçevesinde değerlendirmeye alınmakta. Talep eden kuruluşlara mevcut imkânlar ölçüsünde yer tahsis işlemleri yerine getirilerek ülkemiz kargo potansiyelinin artırılması, kuruluşumuzun uzun dönemli hedefleri arasında yer almaktadır.” 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat