e
Banner


Hepsiburada.com lojistikte kendi çizgisini oluşturuyor
‘Türkiye’nin en büyük online alışveriş merkezi’ olan Hepsiburada.com, günde 20 milyon kez tıklanıyor. “Her şey ayağına gelsin” mottosu ile e-ticaret sektörüne yön veren şirket, 2014 yılında açacağı 45 bin m2’lik yeni deposu ve İstanbul’da kendi araçları ve kuryeleriyle gerçekleştireceği dağıtımla lojistikte bir tık öne geçmeyi hedefliyor. 




gurhan_saatciogluTürkiye’de e-ticaret sektöründe çeyrek asrı geride bırakan Hepsiburada.com’da, tek tuşa basarak, kozmetikten giyime, elektronikten ve beyaz eşyaya, mücevherden kırtasiye kadar akla gelebilecek her türlü ürüne ulaşabilmek mümkün. Doğan Online çatısı altında 1998 yılında kurulan ve bugün ayda 20 milyon kişinin ziyaret ettiği site, 32 kategoride 500 binden fazla ürün satışa sunuyor. “Her şey ayağına gelsin” mottosu ile e-ticaret sektörüne yön veren Hepsiburada.com, lojistik süreçlerde de kendi çizgisini oluşturuyor. 
 
ÜRÜN HAZIRLAMA PERFORMANSINI %99,5’E ÇIKARACAK 
 
Hepsiburada.com’da Operasyondan Sorumlu Genel Müdür olarak görev yapan Gürhan Saatçioğlu, e-ticaretin, müşterilerin alışveriş sırasında fiziksel olarak ürünleri görmedikleri ve parasını ödedikten sonra kendilerine gelmesini bekledikleri bir sistem üzerine kurulu olduğunu belirtiyor. Bunun da offline mağazacılığa göre müşteriler üzerinde farklı etkiler oluşturduğuna dikkat çeken Saatçioğlu, şöyle sürdürüyor: 
“Müşteriler online mecralardan aldıkları ürünler söz konusu olduğunda daha sabırsız ve alacakları ürün ve servise daha fazla duyarlı oluyor. Hepsiburada.com olarak biz 4 konuya odaklanmış durumdayız; servis, ürün çeşitliliği, ürün bulunurluğu ve fiyat. Burada servis olarak belirttiğimiz bölümün büyük kısmını depolama, dağıtım gibi lojistik süreçler oluşturuyor. Şu anda depolarımızı biz kendi ekibimiz ile yönetiyoruz. Hepsiburada.com olarak sitemizde ‘süper hızlı’ olarak tanımladığımız, bir başka ifade ile depomuzda stok tuttuğumuz ürünlere her gün saat 17:00’ye kadar gelen siparişleri aynı gün içinde hazırlayıp kargo şirketine teslim ediyoruz. Bu bizim için depomuzun ürün hazırlama performansını gösteriyor. Şu anda %98 performans ile bunu gerçekleştiriyoruz. 2014 yılında bunu %99,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca kargo şirketlerini takip ederek depomuzdan çıkan ürünlerin müşterilerimize söz verilen zamanda ulaşmasını sağlıyoruz. Müşterilerimiz de sitemizdeki ‘Sipariş Takip’ uygulamasıyla kargo sürecindeki ürünlerini sürekli takip edebiliyorlar.” 
 
45 BİN M2’LİK DEPO AÇACAK 
 
Depolama çözümleri için dış kaynak kullanmak yerine kendi depolarını kurma yönünde bir adım attıklarını belirten Saraçoğlu, 45 bin metrekarelik yeni depo projelerinin 2014 yılında biteceğini söylüyor. Tüm diğer e-ticaret şirketleri gibi dağıtım operasyonlarında ise kargo şirketleriyle çalıştıklarını belirten Gürhan Saatçioğlu, “2014 yılında yine İstanbul’da kendi araçlarımız ve kuryelerimiz ile dağıtım yapmayı hedefliyoruz. 2013’ün son aylarında bununla ilgili hazırlıklarımıza ve test çalışmalarımıza başladık. Bu hazırlıklarımızın sonunda 2014 yılında ‘Eve teslimat’ hizmetimizi İstanbul’daki müşterilerimize sunmaya başlayacağız” diyor.  Ayrıca dönemsel mavi yaka personel ihtiyacı için birlikte çalıştıkları şirketlerin bulunduğunu vurgulayan Saatçioğlu, işbirliği yaptıkları şirketlerden en büyük beklentilerini ise “sunulan hizmetin en azından söz verildiği şekilde gerçekleşmesi” şeklinde açıklıyor.  
 
SÜREKLİ TAKİPTE! 
 
“Müşterilerimize sürekli bizi tercih etmelerini sağlayacakları eşsiz bir alışveriş deneyimi yaşatmaya çalışıyoruz” diyen Saatçiooğlu, şöyle sürdürüyor: “Biz işimizi yönetirken sadece hizmeti alan ve ay sonunda ücretini ödeyen bir müşteri konumunda değiliz. Tüm süreçleri kendi müşterimiz adına sürekli takip ediyoruz. Gerektiğinde çözüm ortaklarımızın iç süreçlerine dahil olup onlara yardımcı oluyor ve/veya onları yönlendiriyoruz. Mümkün olduğunda iyileştirme önerileri sunup bunları da takip ediyoruz. Bütün amacımız Hepsiburada.com’dan alışveriş yapan müşterilerimizi mutlu etmek ve hayatlarını kolaylaştırmak…” 
 
E-TİCARET ÇİFT HANELİ BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK 
 
E-ticaretin bugünkü durumu ve geleceğine ilişkin öngörülürülerinide paylaşanan Saatçioğlu, şunları aktarıyor: “Toplam perakende içinde İngiltere’de , Amerika’da paya sahip olan e-ticaret, ülkemizde ancak %1 civarında pay alıyor. Son 5 yılda hızla çift haneli rakamlarla büyüyen e-ticaret pazarının ülkemizdeki potansiyeline bakıldığında geleceğini çok parlak görüyorum. Teknolojiye çok çabuk uyum sağlayan ve kredi kartı kullanım oranı çok yüksek olan ülkemizde e-ticaret sektörü önümüzdeki 10 yıl içinde çift haneli büyümesini sürdürecek. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de iyi hizmet verenlerin yanında başarısız örnekler, kapanan şirketler, birleşen veya satılan şirketler olacaktır. Bunlar iş yaşamının normal gelişmeleridir. Hepsiburada.com ise geniş ürün gamı ve üyelerinin hayatlarını kolaylaştırma felsefesini “her şey ayağına gelsin” mottosu ile birleştirerek e-ticaret sektörüne yön vermeye devam edecek. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketlere hizmet vermek isteyen lojistik ve kargo şirketlerinin de kendilerini daha fazla geliştirmesive nihai müşteri olan tüketicinin taleplerini, ihtiyaçlarını ve şikayetlerini iyi anlamaları gerekiyor. Bugünkü iş yapış biçimleri ve e-ticarete yaklaşımları ile ne yazık ki bir çok şirket bu bakış açısından uzak görünüyor.” 
 
TASARRUF İÇİN MODEL ARIYOR 
 
Gürhan Saatçioğlu, lojistik giderlerin offline perakende olduğu gibi e-ticarette de önemli bir gider kalemi olduğunu belirtiyor. Saatçioğlu, şirket olarak bu maliyetleri düşürmek için izledikleri yöntemleri ise, “Hepsiburada.com olarak ölçeğimizin büyük olması sebebiyle, servis seviyesini artırırken, her türlü maliyet tasarrufu yaratacak iyileştirme projelerini de takip ediyoruz. Bunun için ekibimizde çalışan genç mühendis arkadaşlarımız var. Yeni kurulacak depomuz için otomasyon seçeneklerini araştırıyoruz. Uygun olan seçeneklere yatırım yapacağız” şeklinde açıklıyor. 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat