e
Banner


Kimya sektörünün lojistikte sağ kolu: Gökbil
Sıvı dökme kimyasal ürünlerin ithalat ve ihracat taşımalarını kendi tank konteynerleri ile gerçekleştiren Gökbil, Türkiye – Avrupa hattında birçok kimya devinin 13 yıldır iş ortağı. Yakında Hollanda’da kendi personelini istihdam etmeye hazırlanan Gökbil, bu sayede Avrupa kimya endüstrisi ile doğrudan temas içinde olacak…





kaan_kulga_gokbilTürkiye – Avrupa hattı taşımalarını 2000 yılında ağırlıklı İtalya olmak üzere Hollanda ve Belçika ile Türkiye arasında başlatan Gökbil, aradan geçen 13 yılda hizmet ağını tüm Avrupa’ya yaydı. Avrupa’nın tamamında kapıdan kapıya ithalat ve ihracat taşımaları gerçekleştiren Gökbil, operasyonlarını Türkiye ile sınırlı tutmayarak üçüncü ülkelere / ülkelerden transit taşımalar da yapıyor. Gökbil Genel Müdür Kaan Kulga, Türkiye – Avrupa hattında sundukları hizmeti şöyle özetliyor: “Gökbil, taşımalarında kimya sektörüne hizmet veriyor. Sıvı dökme kimyasal ürünlerin taşımalarını kendi tank konteynerlerimizle, çoğunlukla denizyolu bağlantılı kombine taşıma yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Benelux iş hacmimizin en yoğun olduğu bölge konumunda.”

Avrupa hattının Gökbil’in iş hacmindeki payı ve önemine de değinen Kaan Kulga şunları söylüyor:“İş hacmimizin %70 civarı Avrupa ile ilgili. Türkiye’nin ve bölgenin kimyasal ürünlerde en büyük tedarik kaynağı ve bölgede üretilen kimyasal ürünlerin de en önemli alıcısı Avrupalı veya bölgesel işleri için Avrupa’da merkezleşmiş diğer üçüncü üretici ülkelere bağlı şirketler. Bu açıdan Avrupa bizim için ciddi ölçüde önemli.”

GEBZE TESİSİNDE DEPOLAMA HİZMETİ SUNUYOR
Gökbil’in müşteriler için avantajlar sağlayan özel hizmetlerini de açıklayan Kulga şöyle konuşuyor: “Taşıma süresince elektrik ısıtmalı tank konteynerlerimiz ile verdiğimiz hizmetle farklı bir özellik sunduğumuzu düşünüyorum. Ancak en büyük farkımızın Dilovası - Gebze’deki tesislerimizde dolum (fıçılama) ve küçük kapasiteli depolama tanklarımızla sunduğumuz ek hizmetler olduğunu söyleyebilirim. Bu hizmetleri elbette hem Avrupa hem de başka hizmet hatlarımızdaki müşterilerimiz için, aynı zamanda pek çok kez de taşımalarını yapmadığımız müşterilere de sunmaktayız.
Sunabileceğimiz hizmet bütünlüğü içerisinde müşterilerimize önemli oranda zaman ve maliyet esnekliği sağlayabiliriz, neticesinde biz de ve müşterimiz de içinde olduğumuz rekabette elini güçlendiriyor.  Kabiliyetlerimizin en önemlisi ise müşterilerimize gösterdiğimiz özendir. İşimizi herkes için doğru ve faydalı yapabilmek için uğraş veriyoruz.”

TANK SAYISINI BİNE ÇIKARACAK  
Gökbil’in Türkiye – Avrupa hattında hedefleri, projeleri, yatırım planları nelerdir? Mevcut 500 adet olan tank konteyner filonuzu 2013 sonunda 1000’e ulaştırma hedefinizden Avrupa taşımaları nasıl bir pay kapacak?
Bu yıl içerisinde yatırımlarımızı 1000 tanka ulaştırma yönünde çalışıyoruz, halihazırda 600 tanka ulaştık. Payımızın artışı sadece Avrupa hattına değil aynı önemde bölgemizdeki özellikle Akdeniz’deki taşımalarımızı arttırabilme yönünde de fayda sağlayacak. Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz de dahil olmak üzere bölgemizdeki taşımalarda tahmini %8 civarı bir payımız var, bunu üzerindeki bir seviyeye yükseltmek istiyoruz.
Avrupa’da grubumuzun iki firmasının ofisi var, biz de Hollanda’da bir veya iki çalışan istihdam etmek üzere çalışıyoruz, yakında bu çalışmamızı tamamlayacağız. Bu sayede Avrupa kimya endüstrisi ile hem daha yakın hem de daha doğrudan temas yapma imkanımız güçlenecek.

Gökbil taşımalarını sadece Türkiye bağlantılı gerçekleştirmiyor… Üçüncü ülkelere taşımalarınızdan bahseder misiniz?
Avrupa’ya ve Avrupa’dan tüm Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki üçüncü ülkelere, ayrıca İstanbul üzerinden karayolu taşıma filomuz sayesinde komşu ülkelere ve Balkanlar’a,  Azerbaycan, Gürcistan gibi daha kuzeydoğudaki üçüncü ülkelere ve bu ülkelerden de kombine taşıma bağlantılı hizmet sunabiliyoruz.
Tanklarımızı Benelux, İspanya, İsrail, Mısır, Almanya, İtalya, Fransa, Estonya, Ukrayna ve Rusya’daki depolarda tutuyoruz. Romanya ve Suudi Arabistan üzerinde de çalışıyoruz.
Kimya sektörü bizim ana faaliyet noktamız, esasen bu endüstriye yönelik hizmetlerimizi geliştiriyoruz. Gıda ürünlerinin taşımasında da faaliyet gösteriyoruz ancak bu toplam hacmimiz içerisinde oldukça küçük bir pay tutuyor.

Gökbil, yılın ilk çeyreğini nasıl kapattı? Bu doğrultuda sene sonu için nasıl rakamlar hedefliyor?
Yılın ilk çeyreğindeki sonuçlar olumlu. Bu yılsonuna kadar taşıma hacmine bağlı %20 civarı bir büyüme hesabı yapıyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat