e
Banner


Otomotivde BRIC’in Avrupa kapısı Türkiye mi olacak?

KPMG Türkiye 2013 Otomotiv Yöneticileri Araştırması, BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) otomotiv üreticilerinin 6 yıl içinde Avrupa pazarına girmesinin beklendiğini ortaya koydu. Bu noktada Türkiye’nin rolünü ise uluslararası yöneticiler ile Türk yöneticiler farklı değerlendiriyor.





otomotiv2Global ölçekli denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG International’ın Türkiye ayağının Türkiye ve dünya otomotiv endüstrisinin mevcut durumu ve geleceğe dair beklentilerine ilişkin yıllık değerlendirmesi niteliğindeki KPMG Türkiye 2013 Otomotiv Yöneticileri Araştırması açıklandı. Türkiye’deki otomotiv sektörü yöneticilerine sorular yöneltilerek yapılan araştırma sonuçları otomotiv sektörünün geleceğine ışık tutuyor. Araştırma BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) üreticilerinin 6 yıl içinde Avrupa pazarına girmesinin beklendiğini açıklıyor. 2012 yılında KPMG International’ın dünya genelinde 200 otomotiv sektörü yöneticisine soru yönelterek hazırladığı araştırmada Türkiye’nin BRIC ülkelerinin Avrupa'ya giriş kapısı olabileceği beklentisi ortaya çıkarken, Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin ise bu yılki araştırmada bu konuda Türkiye'yi ikinci sıraya yerleştirdiği görülüyor.
KPMG'nin Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Ergün Kış, araştırmanın sonuçlarını bir toplantı ile açıkladı. Geçen 10 yılda Türkiye otomotiv sektörünün dikkat çekici bir büyüme sergilediğini vurgulayan Ergün Kış, Türkiye otomotiv pazarında 5 yılda yüzde 20'nin üzerinde büyüme beklendiğini belirtti. Kış, 2011 yılında 910 bin olan pazar büyüklüğünün ise 1 milyon 100 binin üzerine çıkmasının tahmin edildiğini söyledi. Ergün Kış araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin, BRIC ülkeleri üreticilerinin Avrupa pazarına 6 yıl gibi kısa bir süre içinde gireceğini öngördüğünü ve Türkiye'nin kendisini bu sürece göre konumlandırması gerektiğini bildirdi. Kış, KPMG'nin 2012 Küresel Otomotiv Yönetici Araştırması'nda Türkiye'nin BRIC ülkelerinin Avrupa'ya giriş kapısı olabileceği beklentisi ortaya çıkarken, Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin ise bu konuda Türkiye'yi Doğu Avrupa ve yeni AB ülkelerinden sonra ikinci sıraya yerleştirdiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 70'ine göre, Türkiye'deki üretim artışı 5 yıl içinde 200 bin adetin yani yüzde 18'in üzerine çıkacak. Türkiye Batı Avrupa'daki kapasite fazlasından ise, gelecek 5 yıl içerisinde olumsuz etkilenecek. Araştırmaya göre Türkiye otomotiv sektörünün 5 yıl içinde yeni bir üreticinin Türkiye'ye yatırım yapmasını beklediğini aktaran Kış, bu yatırımın yüzde 42 oranında Avrupa'dan, yüzde 33 oranında Asya'dan beklendiğini açıkladı. Kış, KPMG Türkiye olarak Türkiye'de beklenen kapasite artışının daha çok Avrupa ve iç pazara yönelik olacağını ama uzun vadede Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun da potansiyel olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Rusya Almanya’yı geride bırakacak mı?
Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin yan sanayi için en önemli bölgenin Rusya olacağını öngördüğünü belirten Kış, yöneticiler için Doğu Avrupa ülkelerinin ikinci sırada yer almasının Türkiye'nin bölgedeki rolünü ve önemini artırma hedefinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Ergün Kış araç satışları açısından önümüzdeki birkaç yılda Rusya'nın Avrupa'nın en büyük pazarı olan Almanya'yı da geride bırakarak en büyük otomotiv pazarı haline gelmesi beklendiğini dile getirdi. Rusya otomotiv pazarının Türkiye otomotiv yan sanayisi için zengin bir fırsat çeşitliliği sunduğunun altını çizdi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat