e
Banner


Arkas Deniz Ticaret Filosu ‘yeşil’leniyor

Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosu olan Arkas Deniz Ticaret Filosu, gemilerinin harcadığı yakıt ve enerji tüketimi konularında tasarruf yöntemleri uyguluyor.





arkas_deniz.jpg

Arkas Deniz Ticaret filosunda kendine ait Türk bayraklı 26 konteyner gemisi, 5 yakıt ikmal tankeri bulunuyor. Tüm gemiler tasarım ve inşa durumuna, surat, seyir veya liman

süreleri, karaya bağlı veya demirde kalma süreleri, taşıyacağı yük, ticaret yapılan rotalar ve bakım tutum geçmişi gibi belirli işletim profillerine göre belirli miktarlarda enerji tüketiyorlar.

Bu nedenle Dünya’da denizciliği yöneten Uluslar arası Denizcilik Teşkilatı (IMO), 1 Ocak 2013’ten itibaren uygulanmaya başlanan “Energy Efficient” yönetmeliğini

açıkladı. Gemilerde enerjinin verimli kullanılmasını ve karbondioksit salınımının azaltılmasını hedefleyen Energy Efficiency kuralları gereği Arkas Deniz Ticaret Filosu iş süreçlerine uygun olan yöntemleri seçerek uygulamaya başladı.

Arkas Deniz Ticaret Filosu’nun tüm gemilerine Shipboard Energy Efficiency Management Plan (Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı) hazırlanıp gönderildi. Bu plana uygun olarak tüm gemi ve tankerlerde belirli periyodlarda sualtı tekne ve pervane temizlikleri yapılıyor. Pervane ve tekne yüzey dirençleri enerji verimliliğini olumsuz etkileyecek faktörlerdir. Pervane temizlikleri sayesinde, pervane üzerinde oluşan karşı direncin azaltılması, aynı güç ile gemilerin daha hızlı gitmesi ve bu sayede yakıt tasarrufu sağlanıyor.

Bu planda bahsedilen diğer bir uygulama ise trim optimizasyon uygulaması. Filo gemilerinde optimum trimde yakıt tasarrufu sağlanması için gemi tiplerine göre Trim Optimizasyon programları yaptırılıp uygulanmaya başlandı.

Yüklü ya da boş durumda, geminin trimi geminin suda göstereceği direnç üzerinde önemli bir etkiye sahip ve gemi triminin optimum hale getirilmesi önemli yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

Ayrıca ilerleyen dönemde plan kapsamında elektrik sistemler vb. konularda yeni enerji tasarrufu sağlayacak politikalar oluşturulacak. Alınan tedbirlerin etkili ve sürekli şekilde uygulanması için personele gerekli eğitimler veriliyor

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat