e
Banner


Havaalanlarının karla mücadele edecek yeni araçları göreve hazır

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün yeni karla mücadele araçlarının hizmete başlama töreninde yaptığı konuşmada, havacılık sektörün için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını söyledi

 




binali_yildirim_kar_araclari.jpg

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hava taşımacılığının kalitesini, devamlılığını, sefer hassasiyetini en yüksek düzeyde tutmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını söyledi.

Bakan Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün (DHMİ) yeni karla mücadele araçlarının hizmete başlama töreninde yaptığı konuşmada, DHMİ'nin kışa hazırlandığını belirterek, karla mücadeleyi daha etkin bir şekilde yapabilmek için yeni araçların temin edildiğini ifade etti.

Bu araçların, özellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kış şartlarının ağır geçtiği havalimanlarında başta olmak üzere, büyük havalimanlarında da kullanılacağını kaydeden Yıldırım, böylece hava taşımacılığının kesintiye uğramadan olabildiğince sürekli bir şekilde yapılmasının sağlanacağını söyledi.

Yıldırım, hava taşımacılığının kalitesini, devamlılığını, sefer hassasiyetini en yüksek düzeyde tutmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını anlatarak, 2003 yılından bugüne karla mücadele kapasitesinin 2,5 kat artırıldığını vurguladı. 2003'te 100'ün altında eski model araçla 25 meydanda hizmet verirken, bugün itibarıyla 250'ye yakın araçla 48 meydanda hizmet verir hale geldiklerine işaret eden Yıldırım, araçların sayısı ile birlikte sahip oldukları teknolojinin de arttığına dikkati çekti.

Türk sivil havacılığının son 10 yılda çok büyük gelişmeler katettiğini belirten Yıldırım, dünyada havacılık alanında yüzde 5'lik büyüme görülürken, Türkiye'de bunun, 2-3 kattan aşağı inmediğini söyledi.

 

Yolcu sayısı 7 kat arttı

2002'de 8,5 milyon olan yurt içi havayolu seyahat sayısının 7 kat artarak 59 milyona kadar çıktığını ifade eden Yıldırım, bunun büyük bir gelişme olduğunu, dış hatlar da katıldığında sayının 120 milyonu bulduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, havaalanlarının artık yetersiz hale gelmeye başladığını anlatarak, ''Yenilerini yapma ihtiyacı hasıl oldu. Özellikle İstanbul'da 3. havalimanı artık bir aciliyet kazanmış durumda. Bunun da çok yakın zamanda ihalesine çıkacağız ve her şey yolunda giderse, herhangi bir sıkıntı, ihale sürecinde bir aksaklık yaşanmazsa 3. havalimanının ilk etabını 2016 başında hizmete almayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Havacılıktaki gelişmenin, ülke ekonomisinin de gelişmesine katkı yaptığına işaret eden Bakan Yıldırım, havacılıktaki gelişmenin katkısının bununla da sınırlı kalmadığını, ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinin daha fazla kaynaşmasını ve milli birliğin daha da sağlamlaşmasını sağladığını vurguladı.

Yıldırım, Bakanlık olarak yaptırdıkları araştırmanın, işçi, memur, emekli, işsiz, ülkenin her kesiminden insanın yılda 4 defa uçağa biner hale geldiğini ortaya koyduğunu ifade ederek, ''Eskiden uçağa binmek hayaldi. Bugün 10 milyonun üzerinde vatandaşımız her yıl uçağa ilk kez binen grubu oluşturuyor. Uçakla seyahat edenlerin yüzde 8'i her yıl yeni müşteri. Bu muazzam bir şey'' dedi.

Yılın 9 ayında yolcu sayısının 90 milyonu bulduğunu belirten Bakan Yıldırım, yıl sonunda yolcu sayısının geçen yılın üzerine çıkacağının açıkça görüldüğüne vurgu yaptı. Bu durumun sektördeki ciroya da yansıdığını anlatan Yıldırım, sektörün cirosunun 2 milyar dolardan 17 milyar dolara çıktığını ifade etti.

 

havameydanlari.jpg

Türk sivil havacılığının uluslararası alanda da çok ciddi bir prestij kazandığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Birçok ülkenin yıllarca erişemediği hedeflere biz 10 yılda eriştik. Kısacası, geçmiş 40 yılın hayalleri, beklentileri 10 yıl içerisinde fazlasıyla gerçekleşti. Ama burada duracak değiliz, yeni hedef ikinci 10 yıl, yani 2023. Türkiye'nin 150 milyon kapasiteli bir havaalanı olacak. Bunun adımlarını atıyoruz. Bir yılda havayoluyla seyahat eden toplam yolcu sayısı 2023'e kadar 375 milyona çıkacak. Buna göre uçak sayımızda 2 katına çıkacak. Sadece 750 tane yolcu uçağımız olacak. Toplam 2 bin- 2 bin 500 hava aracı havaalanlarımızda olacak.''

Bakan Yıldırım, bütün amaçlarının vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak için hizmet götürmek olduğunu belirterek, Bakanlık olarak bunun için 7 gün 24 saat çalıştıklarını söyledi. Bu nedenle bakanlığın çağrı numarasının ''444 24 07'' olarak belirlendiğini ifade eden Yıldırım, vatandaşların şikayetlerini, taleplerini 7 gün 24 saat bu numaradan bildirebileceklerini kaydetti.

 

DHMİ Genel Müdürü Birdal

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da Bakanlığın öncülüğünde geliştirilen politikalar sayesinde, havayolu taşımacılığının vatandaşın birinci tercihi haline geldiğini söyledi. Sektördeki yüksek büyüme oranı ve yolcu yoğunluğunun kendilerinin sorumluluğunu artırdığına işaret eden Birdal, DHMİ'nin bu sorumluluğun idraki içinde ''güvenli, konforlu, yolcu memnuniyetini esas alan'' bir anlayışla çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Havayolu ulaşımının mevsimsel zorlukları da aşarak, ''4 mevsim 24 saat'' kesintisiz hizmet verir hale gelmesinin de DHMİ'nin sorumluluğunda olduğunu belirten Birdal, hizmete girecek araçların, bu hedefe ulaşmaya katkı sağlayacağını söyledi.

Bugün itibarıyla havalimanlarının kullanımına sunulacak olan son teknolojiye sahip 28 araçla birlikte DHMİ'nin karla mücadele aracı sayısının 307'ye ulaştığını kaydeden Birdal, alınan yeni araçların yaklaşık 8 milyon 400 bin avroya mal olduğunu bildirdi.

Daha sonra Bakan Yıldırım, yeni alınan karla mücadele araçlarından birini kullandı.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat