e
Banner


Hallerin yeni hali!

Bir zamanlar karanlık insanların yönettiği hal piyasasında kabuklar yavaş yavaş kırılıyor. Yasa ile birlikte bir çok yenilik yavaş yavaş hayata geçirilirken, hal içinde bu yıl bir ilke de imza atıldı.

 




 

hal.jpg

Onlar saat 8'de başlıyorlar mesaiye ve ertesi günün öğlen 12'sınde paydos edip evlerine dinlenmeye çekiliyorlar. Yanı biz yeni bir güne baslarken onlar ise bir günü bitirmiş yeni bir günün öncesinde uykuya geçiyorlar.

Çalışma saatleri  yüzünden neredeyse sıfır sosyal hayat ile yasıyorlar. İsleri ise İstanbul'un sebze meyve ihtiyacını karşılamak üzere satış ve dağıtım yapmak. Bir gecede tam bin kamyondan yük boşaltıp 5 bin kamyona dağıtılmak üzere yük bindirirlerken, yılda ise 4.5 milyon ton sebze ve meyvenin hareketini belirliyorlar. Ve bu devasal döngüyü kimsenin ruhu duymadan gerçekleştiriyorlar...

Oralara bir nevi gece AVM'leri çalışanlarına ise bir nevi gece isçileri de denilebilir. Çünkü hem içlerinde barındıkları ofis sayısı hem çalışan ve giriş çıkış yapan insan sayısı,  hem de ciroları ve m2'lerı bakımından günümüz modern AVM'leri  ile boy ölçüşebilecek seviyedeler. Tek eksikleri belki de fiziki koşulların yetersizliğinden ötürü bu zamana kadar kendilerine yeteri kadar özen göstermeyip, kendilerini yeterince iyi tanıtamamaları...

Ancak son dönemlerde bu algı da artık git gide kırılıyor. 1 Ocak'ta hayata geçirilen ''Yeni Hal Kanunu'nun getirdiği bir dizi yenilikle birlikte 2010 yılında İstanbul Büyükşehir  Belediyesi Zabıta Amirliğinden İstanbul Hal Müdürü olarak göreve  atanan Bayram Ali Çakıroğlu'nun çabaları dört duvar arasında dünyadan kopuk salaş bir şekilde ticaret yapılan bu sistemdeki duvarları yavaş yavaş kaldırıyor.

Göreve geldiği ilk günden itibaren fiziki koşullardan çalışanların durumuna, esnafın sıkıntılarından sevkiyat şekillerine kadar bir çok konuda ciddi çalışmalar yapıp projeler üreten Çakıroğlu hallerde bu zamana kadar gerçekleşmemiş bir organizasyona da imza atarken simdi de bu organizasyonu bir adım daha ileri götürmek için uğraşıyor.

 

Kilosu 100 liraya kiraz devri kapanıyor!

''Hal yasa tasarısı'' olarak bilinen "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hayata geçtiğini ve beraberinde bir dizi yeniliği de getirdiğini kaydeden Çakıroğlu '' Bu sene ilk kez künye sistemi,  yanİ tarlada kayıt sistemi devreye girdi.

Sistem ile birlikte tarlada toplanan ürünler satış yapılıncaya kadar kayıt altına alınarak yüzde 70 olan kayıt dışılık rakamı da sona erecek. Sistem sayesin de künye üzerinde bulunan kodlar ile vatandaş aldığı meyvenin nerden geldiğini ne zaman geldiğini ve ne kadara satın alındığını görebilecek. Bu da tüketicinin aldatılmasına son verecek'' dedi.

Ayrıca yasa ile "kabzımal" olarak da bilinen komisyoncuların aldığı pay, ürünün satış fiyatının yüzde 8'ini geçemeyecek. Toptancı halinde veya pazarda, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılamayacak.

 

Hal çalışanlarına tek tip kıyafet

Yeni Hal Yasası'nda kılık kıyafete de yer verildi. Yeni yasaya göre esnaf ve çalışanların kıyafetlerinin tulum olmasına kanaat getirildi. Uygulamanın henüz yürürlüğe girmediğini çalışmaların sürdüğünü ve en kısa zamanda hayata geçirileceğini belirten Çakıroğlu, uygulamaya hal esnafı ve çalışanlarının da sıcak baktığını belirterek, böylelikle hal içerisindeki yapılan işin getirmiş olduğu kirlenmeden ve yırtılmalardan kaynaklı kötü kılık kıyafet görüntüleri de sona ermiş olacak dedi.

Banka sorunu çozuldu

Göreve geldiği ilk gün,  Bayrampaşa'da 57 1 adet,  Kadıköy'de ise 350 adet satış ofisi olmak üzere toplamda 764 adet esnafın faaliyet gösterdiği,  günde çalışanlar ile birlikte zaman zaman 15-20 bini bulan bir hareketliliğin söz konusu olduğu,  yıllık ise 1.5 milyar Euro gibi dev bir rakamın döndüğü bu yerlerde  tek bir bankanın olduğunu gördüklerini  ifade eden Çakıroğlu 'Hemen öncelikle esnafımızın para  islerini çözebileceği banka sorununu çözdük.

ING ve Deniz Bank olmak üzere iki bankayı daha sistemin içine dahil ettik. Çünkü burası gün içerisinde milyon dolarların döndüğü bir yer. Bu para hep hareket halinde o yüzden bu sıkıntıyı öncelikle gidermek istedik ve bunu yaparak esnafımızı çok ciddi oranda rahatlatmış olduk' dedi.

 

Temiz halcilik için ilk adım

Çakıroğlu, binlerce kasa meyve ve sebzenin sevkiyatının yapılma esnasında dökülmeleri ve ezilmelerinden dolayı yoğun koku ve görüntü kirliliği oluşan hallerin temizlik konusuna da el attı.

Haftalık 2 olan yıkama sayısını 3'e çıkartıp, esnaf ve ticaret amaçlı hallere gelen vatandaşlar için bilgilendirici temizlik afisleri dağıtarak belli bölgelere astıran Çakıroglu, sözlerine şöyle devam etti; ''İlk baslarda esnaf tarafından pek ilgi görmedi.

Ancak sıkı denetimlerimiz ve cezalar neticesinde bu alışkanlık giderek yaygınlaşmaya başladı. Artık aksi şekilde davranış gösteren esnafımızı ya da çalışanı yine bir başka esnafımız veya çalışanımız uyarıyor. Sistemi yavaş yavaş oturttuk sayılır. Çok yakın zamanda olması gerektiği gibi tertemiz yerler olacak''

 

Yıllık 5 bin olan olay sayısı 700'e düştü!

Ticaretin hızlı ve yoğun olduğu rekabetin ise çok acık bir şekilde yapıldığı üstüne bir de uykusuzluk ve ağır çalışma koşullarının eklendiği bu mekânlarda,  tahammüller sıfıra inip sinirlerde gerildiği için kavgalarda kaçınılmaz oluyordu.

Bu sıkıntının kavga ortamlarını oluşturan etmenlerin bir arada olmasından çok bir baskı mekanizmasının olmayışından kaynaklandığını fark eden Çakıroğlu,  hallerin güvenliği için özel güvenlik sirketleri ile anlaşarak bu olayı  da yüzde 80 çözmüş durumda...

 

Açık kasa sevkiyatı sona eriyor...

Hale sevkiyat yapan kamyon ve kamyonetlerin çoğunun acık kasa sistemine sahip olması birden fazla riski de beraberinde getiriyor. Acık kasa ile taşındığı için uzun saatler yollarda kalan meyve ve sebzeler dış etkenlerin temasına maruz kalarak birçok hastalığa davetiye çıkartırken, ürünlerde de çok sayıda fire verilmesi riskini ortaya çıkarıyor. 

Bu konu ile alakalı bir çalışma içerisinde olduklarını aktaran Çakıroğlu ''Esnafımıza donduruculu kapalı kasa kamyonların yararlarından bahsederek bunları tavsiye etmeleri yönünde baskı uyguladık.

Bu yönlendirmeler sayesinde su an yüzde 3 olan donduruculu kasa kullanım oranı yüzde 20'lere cıktı. En son hal içinde kamyon satışı yapmak isteyen bir firmaya da buraya getirecekleri kamyonların donduruculu kasalara sahip olması yönünde şart koyduk. Bu bile çok etkili oldu...  '' dedi.

 

Tahta kasa tarihe karısacak

Tüccarların yurt dışına gönderdikleri ürünleri özene bezene seçerek özel kaplara yerleştirip yolladıklarını iç piyasaya gelince ise neredeyse onlarca defa temizlenmeden sevkiyat aracı olarak kullanıldığı için bir mikrop yuvasına dönüşen tahta kasalarda bu işlemi  gerçekleştirdiklerini aktaran Çakıroğlu,  yeni yasa ile birlikte bu devrinde kapanacağını dile getirdi.

Çakıroğlu, tahta kasaların yerini zamanla plastik kasaların alacağını ve hallere ürünlerin,  şu an çalışması yapılan ve çok yakında zamanda kurulacak olan laboratuarlarda yapılan incelemeler sonrasında girebileceğini söyledi.

 

Hallere soguk hava depoları geliyor

Hallere gelen  ürünler artık acık yerlerde muhafaza  edilemeyecek. Yeni yasa kapsamında hallere soğuk hava depoları kurulması zorunluluğu da getirilecek. Depolar ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çakıroğlu, ''Bir kaç yıl içinde soğuk hava deposu olmayan halimiz kalmayacaktır'' dedi.

 

Bir ilki gerçekleştirdi...Hale fuar kurdu

Sebzede dünya 3'üncüsü, meyvede ise dünya 10'uncusu olan, yıllık üretim hacmi ise 45 milyon ton gibi ciddi bir rakama tekabül eden bu sektörün en büyük sorununun pazarlama olduğunun altını çizen Çakıroğlu, bu eksikliği gidermek için hallerde bir ilki gerçekleştirmiş.

Öncelikle esnaflara çeşitli konferanslar ile eğitimler verilmesini sağlayan Çakıroğlu, esnafların çiftçiler ve alıcılar ile buluşmasını sağlayacak olan Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı, HALSER'i organize etmiş.

Türkiye'de ilk kez bir Hal içerisinde bir fuar düzenlendiğini, HALSER'in, İstanbul Hali'nin çehresini değiştirdiğini ve değiştirmeye devam edeceğini aktaran Çakıroglu, önümüzdeki yıl bu fuarı halın içinden çıkartıp CNR gibi daha büyük bir alanda organize edeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Kadıköy hali ne zaman taşınacak?

Ataşehir'de yer alan ve zamanla ana yolların ve plazaların ortasında kalarak kotu bir görüntü oluşturan Kadıköy Hali'nin ne zaman taşınacağı ile ilgilide bilgi veren Çakıroğlu, ''Ataşehir'deki hal ihale aşamasında ihale sonucuna göre en geç 2 yıl içinde taşınması öngörülüyor.

Tuzla ilçesinin Aydıntepe, İçmeler, Şifa, Mimar Sinan, Aydınlı Mahallelerinin bir kısmını kapsayan toplam 675 bin 441 metrekarelik alanı hal alanı olarak belirlendi. Bir sorun olmaması halinde en geç 2015 yılında hal taşınacaktır'' dedi.

Çakıroğlu, yeni yapılacak hal ile ilgili dünyanın farklı ülkelerinde yer alan hallerden örneklemeler yapılarak Türkiye'ye özgün bir hal yapısının oluşturulduğunu da dile getirdi.

(haber7) Kenan Biter'in haberi




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat