e
Banner


Tetra Pak yeşile iş ortaklarıyla birlikte yürüyor

Sürdürülebilir ve ekonomik bir geri dönüşüm için paydaşları ile işbirliği içinde çalışan Tetra Pak, son 17 yılda 8 milyardan fazla ambalaj malzemesini geri dönüştürdü. 2005-2010 yılları arasında 340 rüzgar gülü ağırlığında tasarruf sağlayan Tetra Pak'ın, 2020 yılında küresel dönüşüm oranını ikiye katlama hedefi doğrultusunda lojistik çözüm ortaklarına da büyük görevler düşüyor.





tetra_pak.jpg

Gıda işleme ve ambalajlama çözümlerinde dünya liderlerinden biri olan Tetra Pak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanılmış içecek kartonlarının geri kazanımında öncü bir rol oynuyor. Sunduğu ürün ve hizmetlerde çevre özelliklerini artırma hedefi doğrultusunda çevreci ambalaj konusunda Ar-Ge çalışmalarına hız veren şirket, küresel geri dönüşüm oranını 2010'daki %20 düzeyinden 2020'de %40'a çıkararak ikiye katlamayı hedefliyor. Sürdürülebilir ve ekonomik bir geri dönüşüm sistemi için paydaşları ile işbirliği içinde çalışan Tetra Pak, enerji tasarrufu ve yeşile enerjiye geçiş konusunda her yıl hedeflerini yükseltiyor. Şirket, bu alandaki deneyimlerini müşterileri ve iş ortaklarıyla paylaşarak onlarında onların da enerji tasarrufu ve karbon salınımı konularında daha iyi bir noktaya gelmelerine yardımcı oluyor.

Uyguladığı World Class Manufacturing-Dünya Klasmanında Üretim sistemiyle önemli tasarruflar sağlayan şirket, bunu elektrik tüketimi, yakıt tüketimi, depolama alanlarına giden atık, su tüketimi ve uçucu organik bileşim salınımları olmak üzere 5 başarım ölçütünü devamlı takip ederek ve azaltarak başarıyor.

Tetra Pak Büyük Ortadoğu Bölgesi Geri Dönüşüm Teknik Yöneticisi ve Türkiye Çevre Müdürü Ferid Ekmekçioğlu, şirket olarak amaçlarının ürün portföylerine daha fazla çevreci yenilikler ekleyerek müşterilerinin sürdürülebilir kar artışı elde etmesine yardımcı olmak olduğunu vurguluyor. Türkiye'de Tetra Pak kartonlarının geri dönüşümüne 1995 yılında başlandığını hatırlatan Ferid Ekmekçioğlu, her yıl artan oranlarda ürünlerin geri dönüşümünün sağlandığını ve 17 yılda 8 milyardan fazla Tetra Pak paketinin geri dönüştürüldüğünü söylüyor. Tetra Pak'ın 2011 yılında tüketicilerin kullandığı Tetra Pak ambalajlarının yüzde 62'sini geri dönüştürdüğünü hatırlatan Ekmekçioğlu, “Tetra Pak Türkiye, bu oranla dünya sıralamasında beşinci olurken; Ortadoğu Bölgesi'nde ise birinci sırada yer aldı” diyor.  Ekmekçioğlu, bu yıl ise müşterilere sevk edilecek ambalaj malzemesinin, yüzde 63'ünün geri dönüşüme gitmesini planladıklarını sözlerine ekliyor.

Türkiye geri dönüşümde merkez oldu

Tetra Pak Büyük Ortadoğu Bölgesi Geri Dönüşüm Teknik Yöneticisi ve Türkiye Çevre Müdürü Ferid Ekmekçioğlu, Tetra Pak Türkiye'nin, parçası olduğu Büyük Ortadoğu Bölgesi içinde, geri dönüşüm açısından önemli bir tuttuğunu söyleyerek şunları aktarıyor: “Tüm bu bölgenin geri dönüşüm miktarının yüzde 60'ından fazlası Türkiye'de oluşuyor. Bunun nedeni genel olarak geri dönüşüm sanayinin Türkiye'de daha ileri düzeyde olmasının yanında, Tetra Pak özelinde 1994 yılından bu yana yapılan yatırımların etkili olmasıdır. Bu nedenle Tetra Pak Türkiye'nin bu konudaki gelişiminden bölgedeki diğer ülke şirketleri de yararlandırmak için Tetra Pak Türkiye, bir karton geri dönüşüm merkezi olarak belirlendi. Yatırımlar da buna yönelik olarak devam ediyor. Böylece Tetra Pak Türkiye, bölgede karton kutu geri dönüşümü konusunda bir teknoloji ve eğitim merkezi haline gelmek için çalışmalarını sürdürüyor.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat