e
Banner


Müge Karahan: Lojistik kadının çözüm bulma becerisi üzerinden yükselecek
Lojistik sektörünün daha fazla kadın bakış açısından faydalanmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Boltas Satış, Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Direktörü & İcra Kurulu Üyesi Müge Karahan, kadınların ise kariyer yolculuklarında en iyi bildikleri şey olan çözüm bulma becerisini harekete geçirerek ayrışacaklarını söyledi. 




boltasBoltas Satış, Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Direktörü & İcra Kurulu Üyesi Müge Karahan, lojistik sektöründe kadın çalışan ve yönetici oranının her geçen yıl arttığını söyledi. Ancak rakamlara bakıldığında oranın çok düşük kaldığını vurgulayan Karahan, Wilat Türkiye’nin 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre lojistikte kadın çalışan oranın yüzde 9,1 olduğunu söyledi. Karahan, “Bu rakamın artacağını öngörebiliyoruz ancak sektörün kadınların bakış açısından daha fazla faydalanması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 
 
‘EN İYİ BİLDİĞİMİZ ŞEYİ YAPIN’
Lojistik sektöründe çalışmak ve yönetici olmak isteyen kadınlara tavsiyelerde de bulunan Müge Karahan, şunları aktardı: “Ülkemizde birçok üniversite, lojistik alanında kürsü açtı ve birçok öğrencinin sektöre katılımını akademik yönlü olarak desteklemekte. Benim de üyesi olduğum Wilat Derneği başta olmak üzere sektörün tüm sivil toplum örgütleri, gençleri ve özellikle de kadınları destekleyici aksiyonlar alıyor. Bu staj imkanları çok iyi değerlendirilebilir. Artık insan kaynakları yaklaşımları daha kapsayıcı ve bütünsel, o nedenle de bu pozitif ortamı kuran işletmelerde, hayat çok daha kolay ilerliyor. İş arayışında olduklarında da bu şartları değerlendirmeleri önemli. Kadınlar, kadınların güçlü olduğunu gördüklerinde, emsaller arttığında oranlar daha da iyileşecektir. O yüzden de özel hayat-kariyer dengesini doğru kurgulayarak, sorumluluk almaktan kaçınmayarak ve ‘ben de varım’ diyerek kendinizi göstermeye devam edin. Diğer yandan müşterinin gözünde lojistik eskiden olduğu gibi sadece bir şeyi bir yerden bir yere götürmek değil artık. Çözüm ortaklığı demek. Dolayısıyla kadınların en iyi bildikleri şey çözüm bulmaktır. Genetik olarak empatiye, çözümcül olmaya, proaktif olmaya daha yatkın olan kadınların, bu özelliklerini işlerinde maksimum fayda ile yansıtmaları onları ayrıştıracaktır. Bu sektörün en çok da buna ihtiyacı var.” 
 
‘KADIN SÜRÜCÜLERE ÖNCELİK TANIYORUZ’ 
Boltas’ta kadın çalışan oranın ortalama yüzde 20 seviyesinde olduğunu vurgulayan Karahan, “Boltas’ta rollerin ‘kadına/erkeğe’ uygunluğuna bakılmadan aday, rolün ihtiyacı olan bilgi ve deneyim ile eşleştirilmektedir. İşe alımda özellikle sürücü pozisyonlarında kadın adaylara öncelik verilerek kadın sayısının artması için özel çaba gösteriyoruz. Kadınların sahada kendilerine verilen her rolde başarılı olabileceği inancı ile zorlu görevlerde yer almaları da yöneticileri tarafından teşvik ediliyor. Bilgi, deneyim ve hedeflere dayanan ücret ve performans sistemleri uyguluyoruz. Bu açıdan çalışanlarımız Boltas’taki kariyer hayatlarının her aşamasında, cinsiyetten bağımsız olarak ilerleme şansına sahiptirler. Kadın çalışanlarımız yoğun olarak Genel Merkez departmanlarımızda görev yapıyorlar. Fırsat eşitliği stratejimiz kapsamında sürücü rollerinde yetiştirilmek üzere kadın adaylara öncelik tanıyoruz. İlanlarımızda da bunu dile getiriyoruz. İşe girdiklerinde bir oryantasyon ve eğitim sürecinden geçerek tır kullanmaya hazır oluyorlar. Hedefimiz kademeli olarak bu oranı her yıl artırmak ve eşitlemek” diye konuştu. 
 
‘CAM TAVANA KARŞI AKSİYON ALMAK DA SİZİN ELİNİZDİ’  
Müge Karahan’ın kariyeri üniversiteden mezun olduktan sonra 12 yıl boyunca çalıştığı kurumda şekilleniyor. Bu dönemde satış geliştirme ve pazarlama alanlarında edindiği deneyimlerin daha sonraki çalışma hayatında kendine ışık tuttuğunu vurgulayan Karahan, “Son 3 senedir Boltas çatısı altında satış ve pazarlama ekiplerini yönetiyorum. Son olarak her zaman süreçlerinde olmaktan büyük keyif aldığım müşteri deneyimi ekibinin de sorumluluğuma dâhil olmasıyla ekibim genişledi. Bu sektörde kadın yönetici olarak erkek dünyasında var olmayı yönetebiliyorsanız sorun yok. Daha rasyonel, daha tek yönlü bakılabilen birçok konuya, farklı perspektifle bakılabileceğini gören bir ekibiniz varsa -ki bu konuda ben çok şanslı olduğumu söyleyebilirim- burada siz ayrıcalıklı ve yaklaşımı mutlaka sorulan kişiye dönüşebilirsiniz” dedi. Kadınların kariyer yolculuğunda “cam tavanla” karşılaştıklarını belirten Karahan, “Bana göre cam tavanların sizin limitiniz olup olmayacağına karar vermek ve aksiyon almak da sizin elinizde.” 
 
‘YÖNETMEDİM, YÖNLENDİRDİM…’ 
“Kariyerim boyunca her zaman, yönetmeyi tercih etmeyen, yönlendirmeyi iş bilen bir yönetici oldum” diyen Karahan, şunları aktardı: “Esasen, kişilerin kendi performanslarını yönettikleri, görünür, ölçülebilir altyapılar kurduğunuzda sadece size işi yönetmek kalıyor. Doğru ve zamanında geri bildirim, iş başında yapılan aktif koçluk ile daha sürdürülebilir bir yöntemle çalışabiliyorsunuz ve hayatımda da her zaman bunu uyguluyorum. Ayrıca insanlara hedef vermek gerektiğine de inanıyorum. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olduğunda ne yaparak neye ulaşabileceklerini bildiklerinde çalışanlar daha verimli hale geliyorlar.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat