e
Banner


Alışan Lojistik fırsat eşitliğini her alana yayıyor
Lojistik sektöründe farklı iş kollarında kadının güçlendirilmesine yönelik farkındalık yaratan projelere imza atan Alışan Lojistik, sektörde ilk kadın istif makine operatörünü bünyesine katan şirket unvanını da elinde bulunduruyor. Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan “Kadın çalışan oranımız, son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış göstermektedir. Hedefimiz bu bandı her sene artar oranda yakalamak” dedi.  




AlıÅ�anKadın istihdamının artırılmasına yönelik yürüttüğünüz projelerden söz eder misiniz?
Bugün bin 600’den fazla çalışanımız mevcut olup, kadın çalışan oranımız son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış göstermektedir. Hedefimiz bu bandı her sene artar oranda yakalamak. 
Bildiğiniz gibi Alışan Lojistik, Birleşmiş Milletlerin küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen bir lojistik şirketi. Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun da ilk üyelerindeniz ayrıca. Çünkü, ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesinin, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ile mümkün olacağına inanıyoruz. Bu alanların içinde kuşkusuz en önemlisi iş hayatına katılım. İşte buradan hareketle, “bir erkek işi” olarak algılanan lojistik sektörü içinde öncelikle bu algıyı yıkmak, her alanda cinsiyet ve fırsat eşitliğini sağlamak için, farklı iş kollarımızda kadınlarımıza istihdam yaratmak için çabalıyoruz. Hatta bu alanda ilklere imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Örneğin, lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Kadın çalışan oranımızı her yıl belirli bir oranda arttırmayı da hedef olarak tuttuk, tutmaya da devam ediyoruz. 
 
‘KADINLARI CESARETLENDİRMELİYİZ’ 
Lojistik sektöründe kadın çalışan oranının artırılması için tavsiyeleriniz neler? 
Ne yazık ki lojistik sektöründe kadın çalışan oranı hala istenilen düzeyde değil. Bu noktada, kadın istihdamının artırılması için bizim gibi büyük markalara düşen birtakım sorumluluklar var. Yeni mezunları, kadın çalışanları, kadın girişimcileri cesaretlendirmeliyiz. Lojistik sektöründe kadın istihdamını teşvik etmek için farkındalık ve eğitim programları düzenlemeli ve onların sektördeki kariyer yollarını keşfetmelerine yardımcı olmalıyız. Ayrıca, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde çocuk bakımı veya aile sorumlulukları gibi diğer önemli rollerle daha iyi bir denge sağlamalarına yardımcı olabilecek yani aile-iş dengesi yaratacakları imkanlar oluşturmak yapabileceklerimizin sadece bir kısmı...
 
‘LOJİSTİK ERKEK İŞİ DEĞİL, PLANLAMA VE ORGANİZASYON İŞİ’
Kariyer yolculuğunuzu anlatır mısınız? Kadın olarak yönetici olmanın kolay ve zor yanları neler?
 
Lise eğitimimi Saint Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında bir süre ABD’de bulunarak eğitimime devam ettim. İş yaşamına, reklam dünyasında adım attım. Yönetici tecrübesi yaşadıktan sonra ajanstan ayrıldım. 1996 yılından bu yana aile şirketimiz olan Alışan Lojistik’te her kademede görev yaptım ve 2000’li yılların başından 2023 yılına kadar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sıfatını üstlendim. Şimdi ise, şirketimizin globalleşme hedefi çerçevesinde bir dünya devi olan PSA BDP ile kurduğumuz ortaklıkta şirketin CEO görevini üstelenmiş bulunuyorum.
Sektöre girdiğimde “Bu iş erkek işidir, kamyoncu mu olacaksın?” şeklinde reaksiyonlar almıştım. Burada şunu unutmamak gerekir bence; kadın erkek ayrımı yapmak yerine; işini iyi yapanla yapmayan, yetkin olanla olmayan şeklinde bir ayrım yapılmasının sektör hatta iş hayatının geneli için daha doğru olduğu görüşündeyim. Lojistik sektörü erkek sektörü diye alışılagelmiş, bize de böyle kodlanmış. Öncelikle bu ön yargıları aşmamız gerekiyor. Lojistik tamamen bir planlama ve organizasyon işidir. Artık tedarik zincirinin hemen hemen her noktasında (beyaz yaka +mavi yaka) kadınlar aktif görev alıyor, hatta bana sorarsanız erkeklerden daha başarılar diyebilirim. Şu anda insansız depoları hayatımıza girdi, araçlar otonom olma yolunda ilerliyor, kas gücü değil beyin gücü daha önemli hale geldi. Kendi içimizdeki bariyerleri kırmamız gerekiyor. Lojistik çok stratejik bir sektör, sadece tır ve nakliye işi olarak bakmamak gerekiyor. Kişi, kendine uygun alanı bulduğu zaman çok başarılı olacaktır.
 
‘SEKTÖRÜN İÇİNDE BÜYÜDÜM’ 
Kendinizi nasıl bir yönetici olarak tanımlıyorsunuz? Yönetim anlayışınızı belirleyen ilkeler neler?
Sevdiğim sözlerden biridir “La Vita è Bella - Hayat Güzeldir”,  yani hayatı hak ettiği şekilde yaşamak gerekir. Sevdiğiniz işi yapmak, hayallerinizin peşinden koşmak, sevdiklerinizle olmak, anda kalmak, anı yakalamak, gündemi yakalamak, kısaca hayatı doyarak YAŞAMAK gerektiğine inanırım.
Lojistik, iş dünyasındaki en dinamik sektörlerden biridir. Belirli kuralları olan, yaşayan, canlı bir sektördür. Bu durum da ciddi takip, koordinasyon ve organizasyon gerektirir. Sektörün içinde büyümüş, rol modeli olan patronundan/babasından çok şey öğrenmiş biri olarak, sektör bilgisi ile bu becerileri harmanlayan bir yönetici olduğumu düşünüyorum. Ayrıca, dünya ekonomisini ve global lojistik uygulamalarını çok iyi takip eder, çok okurum. Etik anlayışa, çok çalışmaya ve her durumda bir çıkış yolu olduğunu düşünmeye inanırım. Büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu sektörde başarının yolunun, uyum ve iş arkadaşları ile doğru iletişimden geçtiğini düşünüyorum. Takım olmanın önemine ve başarının takım çalışması ile geldiğine çok inanırım.
 
 
KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİM DESTEĞİ SUNUYOR 
Türkiye'de son yıllarda kız çocuklarının eğitime erişiminin artmasına rağmen özellikle de kırsal bölgelerde bunun hala yeterli seviyeye ulaşmadığını vurgulayan Damla Alışan, “Fırsat eşitliği yaratmak için, kız çocuklarına erken yaşlardan itibaren eğitim fırsatları sunulmalıdır. Özellikle kırsal bölgelerde eğitim erişimini artırmak için hükümet, sivil toplum kuruluşları ve markaların iş birliğinin daha da artması gerekir. Kız çocuklarına ve genç kadınlara kariyer gelişimlerine destek olacak programlar ve mentorluk fırsatları sunulmalıdır. 
Biz şirket olarak, kadının eğitimini destekleyen projeleri üretmeyi ve/veya desteklemeyi aralıksız sürdürüyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile Doğu’daki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat