e
Banner


Alışan Lojistik globalleşme hamlesi başlattı
Türkiye’nin en köklü lojistik şirketlerinden Alışan Lojistik, globalleşme hedefleri doğrultusunda yol haritasını belirledi. Bu vizyon çerçevesinde 2023 için gerçekleştirecekleri proje ve yatırımları belirli başlıklarda topladıklarını vurgulayan Alışan Lojistik CEO Uygar Uşar, “Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin arttırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimize yaptığımız tüm yeni yatırımların, ‘Green Deal’-‘Yeşil Mutabakatına’ tam uyumlu olmasına önem veriyoruz” dedi.  




AlıÅ�an LojistikLojistik hizmetlerde yoğunlaştığınız alanlar ve bu dönemde gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan söz eder misiniz? 
 
Bizi farklı kılan, bildiğiniz gibi, kurulduğumuz günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve özellikle kimya sektörlerine hizmet sunmamız. Yatırımlarımız ve yapılanmalarımız da bu alanlardaki uzmanlaşmamız üstüne yoğunlaşıyor.  
Öte yandan son dönemde depo yatırımlarımıza ağırlık verdik. Tüm tesislerimizde öncelikli olarak taşıma alanında da uzmanlığımız olan kimya ve FMCG endüstrileri için tasarlanmış operasyonlar ile katma değerli ürün elleçleme ve yüksek standartlara sahip, güvenlik öncelikli operasyonlar yürütülmektedir. Antrepo ve serbest depolarımız bünyesinde tehlikeli ürünler (yanıcı parlayıcı), kimyasal ürünler, gıda içerikli ürünler, FMCG ürünleri, ısı kontrollü ürünler, diğer standart depolama ihtiyacı olan ürünler için hizmet sunmaktayız. “Multi-user Depolama” alanlarımız İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep, İskenderun’da; 340 bin metrekareyi aşkın “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımız ise Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun’da bulunuyor. Geçen yılın sonunda  Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 15 bin metrekare üzerine yerleşik alanda 7 bin 500 palet kapasite ile hizmet sunmaya başladık ve bu şekilde tüm Türkiye’de toplam palet kapasitesimizi 490 binin üzerine çıkartmış olduk. 
Bu yılın başında  Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 bin 200 metrekare yanıcı kimyasal ürün ve 4 bin 100 metrekare gıda maddeleri depolama/elleçleme alanları olarak tasarladığımız toplam 12 bin 300 metrekare kapalı alana sahip yeni depomuzu hizmete sunduk. Toplamda 13 bin 650 palet kapasitesine sahip bu depomuzda özellikle kimyasallar ve gıda bileşenleri endüstrisinde lider global bir tedarikçi olan müşterimiz Azelis’e kimya, gıda ve laboratuvar ürünleri için depolama olanağı sağlıyoruz. Ayrıca, yine bu yılın başında, Gebze OSB, Plastikçiler OSB ve Güzeller OSB gibi Gebze bölgesinin en önemli sanayi noktalarına 15 dakika uzaklıkta konumlanan, A sınıfı özellikler ile donatılmış olan Alışan Pelitli depomuzu, 13 bin 750 metrekare kapalı alanı ve 15 bin palet kapasitesi ile müşterilerimizin hizmetine hazır ettik. 
 
SEKTÖRDEKİ 13 AR-GE MERKEZİNDEN İKİSİ ALIŞAN’IN 
 
Dijitalleşme alanında ne tür adımlar attınız? 
 
Dijitalleşme özellikle pandemi ile beraber Alışan içinde çok ivme kazandı. 2023 yılına TÜBİTAK tarafından onaylanan 2 projemiz ile giriş yaptık.  Öte yandan Akademik ve Proje destek antlaşmamız çerçevesinde Konya Selçuk Üniversitesi ile beraber gerçekleştirdiğimiz Fiziksel dokümanların üzerindeki verilerin "Görüntü İşleme Teknolojisi" alınıp "Makine Öğrenmesi" sistemi ile eğitip "Yapay Zeka" ile TMS üzerinde eksik olan Müşteri İrsaliye bilgilerinin el değmeden tamamlanması projemiz ile Tübitak elemeleri sonrası Teknofest 2023 için finale kaldık. 
Her sektörde olduğu gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratma anlamında en önemli parametrelerin başında geliyor. Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. İstanbul ve Konya bölgesi bu manada üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge merkezimizde 50’ye yakın uzman çalışıyor. Bugün burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyor; müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriyoruz. 
 
‘YEŞİL LOJİSTİK BELGESİ’ ALDI 
 
Yeşil lojistik bu süreçte lojistik sektörünün en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bu alanda ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
 
Tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile sürdürülebilirlik konusu bizim için büyük önem taşıyor.  Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz aksiyonlar neticesinde bildiğiniz gibi, Şubat ayı itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından “Yeşil Lojistik Belgesi”ni almaya hak kazanarak ülkemizde yine ilklerin arasına girdik. "Yeşil lojistik faaliyetler" kapsamında sayılarak bizlere bu belgeyi getiren faaliyetlerimiz arasında; yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmemizi, enerji tüketimimizin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılamamız, Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için fidan bağışı yapmamız, doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan standartlar bütünü olan ISO 14001 ile Sera Gazı Emisyonları ve Giderilmesi Miktarının Belirlenmesi ve Raporlanması  standardı olan ISO 14064 belgelerine sahip olmamız, sıfır atık yönetim sistemine ve ilişkin belgelere sahip olmamız ve karbon ve su ayak izimizi ölçüp küçültmeye ait çalışmalarımız  yer alıyor. 
 
DEPOLAMA KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR 
 
Türkiye ve dünya lojistik sektörü içinde kendinize nasıl bir vizyon biçiyorsunuz? Bu anlamda geleceğe dönük gündeminizdeki en önemli başlıklar neler olacak? 
 
Dünya artık küresel bir köy haline geldi ve tüm sınırlar ortadan kalktı. Dolayısıyla markalar da globalleşti ve globalleşmeye devam ediyor. Alışan olarak biz de bu dönem bir globalleşme sürecindeyiz. Bu vizyonumuz çerçevesinde de 2023 için proje ve yatırımlarımızı belirli başlıklarda topladık. Tüm birimlerimizle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İnsan Kaynakları organizasyonumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin arttırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimize yaptığımız tüm yeni yatırımların, “Green Deal”-“Yeşil Mutabakatına” tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat