e
Banner


Nil Tunaşar: Kadın ve erkek iş birliği mükemmel sonuçlar doğuruyor
Kadın istihdam oranını yüzde 49’a çıkaran Transorient’te, tüm kararların alındığı 9 kişiden oluşan Strateji Kurulu’nun 7'sini kadınlar oluşturuyor. Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar, iş yaşamında eğitim, vizyon, yaratıcılık, yönetim becerileri gibi kriterleri ön planda tutarken, hızlı ve başarılı sonuca ulaşmada kadın ve erkek iş birliğinin mükemmel sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Transorient Strateji ve İş Geliştirme Yöneticisi Zeynep Koç ise sektörde başarılı olan kadınların daha fazla görünür olmasının kadın istihdamının artırılmasına katkı sunacağını vurguluyor. 




transorientKadın yönetici ve çalışan oranlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
 
Nil Tunaşar: Transorient, sektörde cinsiyet eşitliğini sağlayan ve işe alım süreçlerinde eğitim, vizyon, yaratıcılık, yönetim becerileri gibi kriterleri ön planda tutan öncü şirketlerden biri. Şirket içinde kadın iş gücü oranımız da oldukça yüksek, kadromuzun yüzde 49’u kadın. Ayrıca şirketimizin bugünkü başarısına katkı sunan 9 kişilik Strateji Kurulu’nun 7’sinin de kadın olduğunun altını çizmek isterim. 
Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bazılarını kadınlar yönetirken, lojistik şirketleri yönetememeleri düşünülebilir mi… Tüm sektörlerde kadınların oranı her geçen gün artmakta, lojistikte de bu böyle. Bizde ise uzun yıllardır bu şekilde ve böyle devam edeceği konusunda da ciddi bir öngörümüz olacaktır. 
 
‘KADINLARLA ÇALIŞMAYI SEVİYORUZ’ 
 
Transorient’in insan kaynağına bakışı nedir?
 
Nil Tunaşar: İş yaşamında insanları değerlendirirken cinsiyetleri en son göz önüne aldığımız kriterlerden biri oldu. İş yaşamında olan çalışan kadınların ev yönetimi ve annelik gibi ek sorumlulukları da var ancak birlikte çalıştığım profesyonellik düzeyi yüksek her kadın bu görevler arasındaki dengeyi çok iyi kurmuştur.  
Kadın çalışan oranımız yüksek olmakla beraber bu oranın tamamen nitelikseldir. 
Öte yandan şunu söylemeliyim. Detayları görebilme, birden fazla konu ve hedefe eş zamanlı odaklanabilme yetenekleri, kuvvetli önsezileri ve azimleri nedeniyle kadınlar ile çalışmayı seviyoruz.
 
Kendinizi nasıl bir yönetici olarak tanımlıyorsunuz? 
 
Nil Tunaşar: Bu soruya benim cevap vermem doğru değil. Sözü şirketimizin üst yönetiminde yer alan Strateji ve İş Geliştirme Yöneticimiz Zeynep Koç’a bırakmak istiyorum.
Zeynep Koç: Genelde sektörden bağımsız olarak kadın yöneticilerle çalışmanın zor olduğuna yönelik bir inanış vardır, ama bizler çok şanslıyız ki şirketimizde bu inanışın tersinin ispatlandığı bir ortam mevcut. Bu da yönetici ortaklarımızdan Nil Hanım ile başlamakta ve her kademeye inmektedir. Nil Hanım’ın zerafeti, iletişimdeki sıcaklığı, samimiyeti, başarma arzusu, en iyi sonuca ulaşma tutkusu kendisi ile doğrudan çalışan bir kişi olarak beni de çok pozitif anlamda etkilemektedir. Mükemmelliyetçiliğin en üst seviyede arzulanması zaman zaman zorlayıcı olsa da, gelişim ve daha büyük başarılar için de fırsat oluşturduğunu düşünüyorum. 
Ayrıca bu soruyu Transorient Yönetimi bakış açısı ile de yanıtlamak isterim. Yönetim anlayışımızda şirket olarak en temel kriterlerimiz ; objektif kriterlerle işe alım gerçekleştirme, kariyer planlamalarında adil davranma, ekip arkadaşlarımızın kişisel gelişimlerini, yaratıcılıklarını destekleme ve doğru yönlendirmeler yaparak onları üst seviyelere taşıma, fırsat eşitliği sunma ve başarılarını görünür kılacak ortamlar yaratmaktır.
 
‘ERKELER BÜTÜNÜ, KADINLAR AYRINTILARI YAKALIYOR’ 
 
Lojistik sektöründe kadın çalışan olmanın avantaj ve dezavantajları neler? 
 
Nil Tunaşar: Sektörlerden bağımsız olarak kadın ve erkeğin yapısal farklılıkları gereği bazı avantaj ve dezavantajlarından mutlaka söz edilebilir. Erkekler bütünü görerek hızlı ve etkin karar alabiliyor iken, kadınlar empati, iletişim becerileri ile bir süreç yönetirken ayrıntılara dikkat ederek özenli bir çalışma sistematiği yürütebiliyorlar. Bu tür bir yaklaşım işin kalitesini arttırırken fazla detaylarda kalmak bütünü kaçırmaya neden olabiliyor veya hızı düşürebiliyor. Her iki yaklaşımın farklı yararları var. Hızlı ve başarılı sonuca ulaşmada kadın ve erkek iş birliğinin mükemmel sonuçlar doğurduğuna inanıyor ve o doğrultuda şirketimizi, sektörümüzü şekillendirmeye çalışıyoruz. 
 
Kadınlar sektörün gelişimine nasıl katkı sunacak? Hangi alanlarda öncülük yapmasını bekliyorsunuz?
 
transorientZeynep Koç: Lojistikte kadın iş gücünü artırabilmek için öncelikle bu sektörün erkeklere uygun olduğu algısının kırılması gerektiğinin daha çok vurgulanması gerekmektedir. Bu sektörde birçok başarılı iş kadını bulunmakta. Onların görünür olması, örnek oluşturması, başarılarının ortaya çıkarılması kadınların lojistiğe girişinde avantaj sağlayacaktır. Sektördeki tüm kadın arkadaşlarımdan da hedeflerini yüksek tutmalarını ve karşılarına çıkabilecek zorluklara rağmen hiç yılmadan bu hedeflere doğru yürümelerini ve daha genç hem cinslerine başarılı örnekler olmalarını diliyorum.
 
KALİTE ÇITASINI YÜKSELTECEK ÇALIŞANLARA İHTİYAÇ VAR 
 
Lojistik sektörüne girmek ve kariyer yapmak isteyen kadın çalışanlara yönelik önerileriniz neler? 
 
Zeynep Koç: Sektörümüzü seçecek olan kişilere bu sektörün göründüğü kadar zor olmadığını, başarının her şeyde olduğu gibi azim ve emek gerektirdiği vurgusunu yapmak istiyorum. Keyifli, doyum verici olan sektörümüz dinamizmi, heyecanı, stresi, problem çözmeyi seven kişilere daha yakın. Kadınlar kısa süre dilimlerinde birçok işe odaklanabilmeleri ve strese dayanıklı olma özellikleri ile lojistik sektörüne de oldukça uygunlar. Lojistik sektöründe hizmet kalite çıtasını yükseltecek kadın çalışan ve yöneticilere gereksinimimiz var.
 
‘LOJİSTİĞİN DİNAMİZMİ BENİ CEZBETTİ’ 
 
“Lojistiğe bir rastlantı ile giriş yaptığım ancak sektörün dinamizmi benim için cezbedici oldu” diyen Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İş hayatına başladığımda temel hedefim fırsatları yakalamak, fark yaratarak değer oluşturmak, sürekli değişmek ve gelişmek, mükemmeli yakalamaktı. Bu hedefleri oldukça önemli oranda başardığımızı söyleyebilirim.  
Lojistiğe girdiğimde hedeflerimden biri de yüzde yüz Türk sermayeli bir firma olarak uluslararası arenada iyi hizmet vererek şirketimden öte ülkemi tanıtmaktı. Bu gün birçok yabancı lojistik firmasının bizim oluşturduğumuz yöntem ve sistemleri kullanması, bizleri tercih ve takdir etmesi bu hedefimizi de başardığımızı gösteriyor.” 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat