e
Banner


Lima Logistics otomotivde payını ikiye katlayacak
Lima Logistics otomotiv endüstrisine yönelik 7/24 müşteri hizmetleri ve havalimanı servisleriyle özel çözümler üretiyor. Otomotiv lojistiğinin iş hacimleri içinde yüzde 40’a yakın pay aldığını vurgulayan Lima Logistics Otomotiv Müdürü Ramazan Bedir, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirecekleri yeni yatırımlarla önümüzdeki beş yılda bu alandaki taşıma hacimlerini ve pazar paylarını iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 




LimaOtomotiv endüstrisinde en çok hangi alanda hizmet talebi alıyorsunuz? 
 
En sık aldığımız hizmet talebi time critical dediğimiz ağırlıklı olarak 24 saat servis esasına dayanan hizmet talepleridir. Lima Logistics olarak dedike müşteri hizmetleri ekibimiz, yurt dışı geniş acente ağımız ve havalimanı gümrük-operasyon ekiplerimizle hizmet vermekteyiz. Tüm bileşenler ve parçaların monte edilmeden önce planlandığı gibi üretim hattına zamanında taşıyoruz. Servis sağlamış olduğumuz tüm otomotiv ve yan sanayi firmalarıyla çok uyumlu entegre çalışmaktayız. Sadece otomotiv sektörüne özel 7/24 müşteri hizmetleri ve havalimanı operasyon/gümrük personelimiz servis vermektedir. 
Otomotiv ve yan sanayi firmalarının üretim devamlığını sağlayabilmek adına, 24 saat doğu Avrupa ve 24 saat batı Avrupa servislerimizin yanında gerektiğinde OBC (on bord courier) dediğimiz yolcu beraberi taşımalarla en hızlı çözümleri sunabiliyoruz. Yurt dışında hafta sonu ve özel tatil günlerinde toplama, gümrükleme ve uçuş gibi hizmetleri verebilmekteyiz. Bu sayede yurt dışında tatil, Türkiye’de çalışma günü olduğu zamanlarda sunmuş olduğumuz çözümler sayesinde, üretim hatlarının çalışmaya devam etmelerinde önemli bir katı sağlamaktayız. 
 
3 KITAYA YAYILMIŞ HİZMET AĞI 
 
En çok hangi bölgelere taşımalar gerçekleştiriyorsunuz? Nasıl bir müşteri yelpazesine sahipsiniz?
 
Avrupa’da; Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Macaristan, Slovakya, Romanya ve Slovakya, Amerika Kıtası’nda; Amerika, Meksika, Kanada, Brezilya, Uzakdoğu’da; Çin, Japonya, Kore, Tayvan, Malezya en çok taşıma yaptığımız bölgeler olarak öne çıkmakta. Ford Otomotiv, Tofaş, Türk Traktör gibi başta nihai üretim yapan ana sanayi firmalarının yanı sıra bu markalara parça tedariği sağlayan otomotiv yan sanayi firmalarına hizmet vermekteyiz. 
 
Otomotiv lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2023 yılında bu alanda ne kadarlık bir taşıma hacmi hedefliyorsunuz? 
 
Otomotiv lojistiği iş hacmimiz içinde yüzde 40’a yakın bir pay almakta. 2022 yılında 2,5 milyon kg üzerinde yapmış olduğumuz timecritical taşımaları, 2023 yılında 3 milyon kg üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.  
 
Otomotiv lojistiği alanında büyüme planlarınız neler? 
 
Lima Logistics olarak yatırımlarımız tüm hızlıyla devam etmekte. Yurt dışı şube ve acente ağımızı genişleterek hem ithalat hem ihracat süreçlerinde daha hızlı ve daha ekonomik çözümler sunabilmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yurt içi operasyonel ağımızın arttırılması amacıyla personel ve depo yatırımları için fizibilite çalışmalarımız devam etmek. Planlamış olduğumuz bu yatırımlarla önümüzdeki 5 yıl içerisinde mevcut taşıma kapasitemizi ve pazar payımızı 2 katına çıkartmayı hedefliyoruz. 
 
SABİHA GÖKÇEN GENİŞ GÖVDELİ UÇAKLARA AÇILMALI 
 
Otomotiv endüstrisinin gündeminde neler var? 
 
Pandemiyle birlikte başlayan çip krizi halen çözülmüş değil. Parça tedariği konusunda ana sanayi firmaları halen sorunlar yaşamakta. Bu durum üretime hazır olan parçaların hızlıca üretim hatlarına yetiştirilme zorunluğu nedeniyle özellikle havayolu taşımalarına olan talebi artırmaktadır. Kısa vadede bu sorunun hemen çözülemeyecek olması nedeniyle üretim sıkıntısının bir süre daha devam etmesini bekliyorum. 
Otomotiv ve yan sanayi ülkemizde en yüksek ihracat yapan sektör konumundadır. Sektörde elektrikli araç yatırımları hızla artmaktadır. Bu yatırımlar batarya taleplerinde artışa neden olmuştur. Birçok ana sanayi kuruluşu bu doğrultuda yatırımlar yapmaktadır. Bu doğrultuda ülke olarak pastadaki payımızın büyütülebilmesi için tüm yatırımların bu doğrultuda hız kazanması gerekmektedir. 
Sabiha Gökçen Havalimanı’na mevcut durumda geniş gövdeli uçaklar iniş yapamamaktadır. Buda okyanus ötesi uçuşlar ve ağır kargoların Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişini mümkün kılmamaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın otomotiv ve sanayi bölgelerine yakın konumu nedeniyle buraya mutlaka yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorum. 
 
Otomotiv lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
 
Uçaklardaki kapasite sorunları, planlı seferlerin iptali ve rötarlar havayolu taşımacılığında yaşadığımız ana problemlerdir. Direkt üretim firmaları olmasa da yan sanayi firmaları mesai saatleri dışında gümrüklü sahalardan ithalat yapmakta yaşadıkları problem  parça tedariğinde zaman zaman sıkıntılar yaşatabilmekte. Bu konuların çözümünde havayolu, ambarlar ve gümrük idaresinin desteği büyük önem taşımaktadır. 
Tüm otomotiv ana ve yan sanayi üretim bandı esasında çalışmaktadır. Üretim hatlarının dakikalık duruşları bile büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu nedenle üretim bandına tedarik sağlanan parçaların gümrüklü sahalardaki işlem süreçlerinin hızlandırılması konusunda gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat