e


Madame Coco lojistikte verimliliği fulfillment sisteminde buldu
Ev tekstilinde Türkiye’nin gözde markalarından Madame Coco, aylık 450.000 -750.000 adet bandında gönderi yaptığı e-ticaret kanalında fulfillment hizmeti alarak ilerliyor. Bu sistemin düşük maliyet ve yüksek performans avantajı sağladığını vurgulayan Madame Coco Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cidal Koçak, küresel arenada söz sahibi bir e-ticaret oyuncusu olma hedefi doğrultusunda Hollanda veya Polonya’da bir fulfillment deposu açmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. 




Madame CocoMadame Coco hakkında bilgi verir misiniz? E-ticaret iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 
 
2011 yılında kurulan Madame Coco kısa sürede Türkiye’de ev tekstili ve dekorasyon sektöründe lider marka konumuna ulaştı. Mağazalaşma stratejimizin ana temelinde; müşterilerimizle doğru noktalarda, ulaşılabilir okazyonlarda buluşabilme, mağazalarımızı uygun alanlarda daha geniş metrekarelere dönüştürme hedefimiz bulunuyor. Bununla birlikte online satış kanallarımıza sürdürülebilir yatırımlar yapıyoruz. Bugün Türkiye ve 17 farklı ülkede olmak üzere 350 mağaza sayısına, son mağaza açılışlarımızla birlikte tüm dünya genelinde 100 bin metrekarenin üzerinde satış alanına ulaştık. Türkiye’de şu anda yaklaşık 10 bin ürün çeşidimiz, geniş mağaza ağımız ve e-ticaret sitemiz ile ülkemizin dört bir yanındaki tüketicilerimize ulaşmaktayız.
Pandeminin başladığı 2020 Mart ayından bu yana, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de gözlenen en önemli değişimlerden biri tüketici davranışları oldu. Mağazaların bir dönem kapalı olması ve sonrasında alınan tedbirlerle kısıtlı bir şekilde hizmet vermeye devam edilmesi, tüketicilerin online alışverişi daha çok tercih etmesine neden oldu. Böylelikle tüm dünyada ve ülkemizde dijital bir dönüşüm çağı başladı. Bu dönemde Madame Coco olarak biz de; yoğun pazaryerlerimiz, web sitemiz ve aplikasyon üzerinden kampanya ve indirim dönemlerini fazlalaştırarak müşteri portföyünü e-ticaret üzerinde de artırdık. Bununla birlikte operasyon olarak çok kanallı (omnichannel) pazarlama anlamında kendi sektöründe öncü bir teknolojik altyapımız var. Bunun bir sonucu olarak e-ticaret hacmimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. Satışlarımızın ortalama yüzde 15-25’i e-ticaret hacmimizi oluşturuyor.
 
TEDARİK ZİNCİRİNDE 3 ÖNEMLİ DEĞİŞKEN: İNSAN, SÜREÇ VE TEKNOLOJİ
 
Tedarik zinciri süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? 
 
Tedarik zinciri kapsamında öncelikli olarak; ürün planlama, tedarik lojistiği ve müşteri deneyimi kategorilerine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Yatırım sürecimiz; insan, aşama ve teknoloji olarak üçe ayrılıyor. Öncelikli yatırımımız; belirlediğimiz yetenek ve meslek tanımına göre doğru rolleri doğru insanlar ile eşleştirerek, data ve veriye dayalı çalışan teknik ekipler kurmak üzerine ilerliyor. Bu kapsamda tüm üniversiteler ve özellikle veri analitiği kısmında ciddi bir kaynak olan Hindistan gibi ülkelere ulaşarak global ekibimizi büyütmeyi hedefliyoruz. İkinci sürecimizde; yeni ve gelişen ekibimizle birlikte tüm kapsam haritaları, müşteri deneyimi ve değer zincirinden oluşan aşamaları yeniliyoruz. Son adımımızda ise; doğru insan ve doğru aşamaları belirledikten sonra şirketimizin prosedürlerine uygun olarak seçilen doğru teknolojiye yatırım yapıyoruz. Teknoloji yatırımı kapsamında kullandığımız planlama araçları, OMS ve görünür veri analitiği yatırımlarımız mevcut. Öncelikli hedefimiz ürün bulunurluğu kapsamında portföyümüzün yüzde 100’ünü online kanallar aracılığıyla müşterilerimize kesintisiz bir şekilde sunabilmek. Tüm insan, aşama ve teknoloji yatırımlarımızı bu kapsamda şekillendiriyoruz. 
 
E-ticarette satış ağınız ve gönderi miktarınız hakkında bilgi verir misiniz?
 
E-ticaret olarak mevcut satış ağımız şu an Türkiye ve Yunanistan’ı kapsıyor. Ortalama gönderi sayımız kampanyalara çok odaklı olmakla birlikte aylık 450.000 -750.000 adet bandında bir e-ticaret gönderi adedine ulaşıyoruz. 2022 vizyonumuzun en öncelikli konularından biri, küresel arenada söz sahibi bir e-ticaret oyuncusu olmak. 2022 yatırımları içerisinde bu hedefimiz doğrultusunda Hollanda veya Polonya’da bir fulfillment deposu açmak istiyoruz. Aynı zamanda e-ticaret kanalımız Madamecoco.com üzerinden markamızı tanıtmak ve satışlarımızı ciddi oranda artırmayı planlıyoruz. 
 
Depolama süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Dağıtımda hangi teslimat modellerini kullanıyorsunuz?
 
E-ticarette fulfillment olarak şu anda 3PL olarak ilerliyoruz. Türkiye’nin önde gelen pazaryeri platformlarından biri üzerinden fulfillment hizmeti almaya başladık. Fulfillment, Türkiye’de oldukça yeni bir kavram olmasına rağmen yaklaşık 6 ay içerisinde süreçlerimize inanılmaz bir verimlilik sağladı. Türkiye’de e-ticaret operasyonlarında yeterli lojistik firma sayısının kısıtlı olması ve ticari kategoride ihtiyaçların tam olarak tespit edilememesi gibi eksiklikler nedeniyle bu yolu tercih ettik. Şu an firmayla bu süreçte birlikteliğimiz oldukça verimli gidiyor. Çalıştığımız bu firma doğrudan lojistik firma olmaması sebebiyle kendi lojistik maliyet kalemleri ve optimizasyon kısmında büyük bir avantaj sağlıyor. Bununla birlikte; maliyet ve iş performansı olarak sadece kar odaklı bir yaklaşım içerisinde olan bazı lojistik firmalarının aksine bu firma ile düşük maliyet ve yüksek performans sağlayabiliyoruz.
Bu yaklaşımın dünyadaki adıyla “Sharing Economy” (Paylaşım Ekonomisi) konseptine çok yakın olduğumuzu düşünüyoruz. 
Dağıtım sürecinde kullandığımız modeller aslında tüm dünyanın kullandığı aynı gün teslimat, 24 saatte kargo gibi benzer yaklaşımlar üzerinden ilerliyor. Yeni geçtiğimiz fulfillment depo performansıyla hali hazırda çoğu sevkiyatımızı en geç 24 saat içinde kargoya veriyoruz. Tüm sektörün bildiği gibi performans dalgalanmaları Black Friday gibi günleri zorlasa da hem kargo firmalarının hem de fulfillment depolarının öğrenimleri ve ölçümlemelerini kullanarak tahmin süreçlerinde doğru seviyelere ulaşıyor ve müşteri deneyimine minimum zarar vererek ilerleyebiliyoruz.  
 
Hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz? 
 
E-ticaret depolama hizmeti süreçlerimizde Hepsiburada ile Sharing Economy kapsamında fulfillment hizmetini kullanıyoruz. Bu hizmeti alırken ilk etapta hedeflediğimiz müşteri deneyimi ve maliyet yapısına bakıyoruz. Süreçteki teknoloji ve izlenebilirlik yetkinliğiyle beraber kargo ve diğer hizmetlere olan entegrasyon kabiliyetlerini de kendi içerisinde değerlendiriyoruz. Ayrıca tüm süreci devamlı izleyen bir kalite yönetim takibi sistemimiz de mevcut. Çalıştığımız partnerimiz taşıma sürecinde hassas ürünler taşıdığı için paketleme kalitesi ve maliyet anlamında doğru ölçüler ile doğru paketleme materyallerini kullanması bizler için oldukça önemli. Bu kapsamda partnerimizden doğru bir hizmet aldığımızı söyleyebiliriz. 
Kargo ve dağıtım sürecimizde şu anda Türkiye’nin birçok kargo firmasıyla çalışmaktayız. Bu noktada daha önce belirttiğim gibi gönderim hızı ve müşteriye olan taahhüdümüz asıl hedefimiz olmakla beraber; müşteriye göre esnekliği yüksek olan firmalar kargo seçimimizde ana etmenler arasında yer alıyor. Aynı zamanda müşteri hizmetlerimiz ile de gönderi takiplerimizi en detayına kadar görünür hale getiren firmaları seçmeye özen gösteriyoruz.
 
LOJİSTİĞE, MÜŞTERİ VE TEKNOLOJİ YÖN VERECEK 
 
Yakın gelecekte e-ticaret lojistiğine yön verecek? Madame Coco’nun ajandasında neler var? 
 
Yakın geleceği şimdiden yaşamaya başladık. Bundan seneler önce omnichannel teknolojisi geleceğin bir yatırımı ve teknolojisi olarak görünürken şu anda sektörün ve pandeminin dinamikleriyle beraber kaçınılmazı oldu. Ayrıca metaverse ve multichannel kavramlarıyla e-ticaret söylemlerinin kalkacağını öngörmekteyiz. Müşteriye (B2B) ve tüketiciye (B2C) ulaştığımız her kanalda aynı hizmetleri sanal bir dünya üzerinden veya fiziksel olan mağazalarımızda aynı müşteri deneyimi kalitesiyle ulaştırma yolculuğunun lojistiğe yön vereceğini düşünüyoruz. Bununla beraber veri analitiğinde yer alan Phyton, SQl, R gibi bilgisayar dilleri ve metotlarının da işe alımlarda ana kriterler olacağını düşünmekteyiz. Veriye dayalı yapay zekanın yoğun olarak kullanılacağı ve bu yapay zekaya yön verecek beyinlerin iş dünyasında yer bulacağı yeni bir dünya düzeni bizleri bekliyor. Lojistiğin de bu yapısıyla bunun oldukça gerisinde olduğunu fark ettiğimizden Madame Coco olarak ajandamızı insan, aşama ve teknoloji olarak erken şekillendiriyoruz ve ihtiyaçlarımızı bu 3 alanda da gelecekteki öngörümüze göre oluşturuyoruz. 
 
UÇTAN UCA LOJİSTİK ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ 
 
E-ticarette, lojistik ve dağıtım süreçlerinde ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? 
 
Şirketlerin müşteri deneyimi ve iş geliştirme kaslarını hala bir maliyet unsuru gibi değerlendirmeleri geliyor. Firmalar lojistiğin tedarik zincirinin en önemli kolu olduğunu unutup değer zinciri üzerine çalışmıyorlar. Müşteri deneyimi bakış açısından geriye dönüp firmalarla proje bazlı değil, birim maliyet adeti üzerinden bir çalışma yaptıklarını düşünüyoruz. Altını defalarca çizdiğimiz e-ticaretin en önemli unsuru olarak müşteri memnuniyeti sadece markaların tedirginliği ve performans kriteri olurken, çoğu lojistik/kargo firmasının bu konu üzerinde gereken mesaiyi göstermediğini söyleyebiliriz. Dünyada 2 saate teslimatın normalleştiği ve müşteriye adres ile değil, hareketli konum bilgisi ve chatbot’larla ulaşılabildiği deneyimde; Türkiye’de maalesef sadece zamanında teslimatları günler bazında değerlendirebiliyoruz. Bu konudaki en büyük beklentim; çok ciddi mühendislik ve teknoloji startup’ları yetiştiren ülkemizde, araç-optimizasyonlarını mühendislik olarak değerlendirilip, tecrübeyle birleştirip, uçtan uca bir deneyim sunan ve sadece lojistik değil, tedarik zinciri hizmeti veren 3PL & 4PL firmalarla karşılaşmak. Bu firmaların hayata geçireceği başarı hikayeleriyle dünyada adımızı duyurabiliriz. 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat