e
Banner

Horoz Lojistik e-ticaret hizmetlerinin payını yüzde 25’e çıkaracak
Horoz Lojistik, dağıtımdan ihracata, otomasyonlu depoculuktan dijital kontrat yönetimine kadar e-ticaretin tüm alanlarına yatırım yapıyor. E-ticaret firmalarına, lojistiğin ötesine geçip teknoloji yoğun platform hizmetleri sağlayacaklarını belirten Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, 2022 yılında gerçekleştirecekleri yeni yatırımlarla e-ticaret hizmetlerinin payını toplam yurt içi ticaret hacimleri içinde yüzde 25’e çıkaracaklarını söyledi. 




Taner HorozHoroz Lojistik,  depolama ve dağıtım alanında yeni nesil hizmetler sunduğu e-ticaret lojistiğine yönelik yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, 80 yıllık geçmişlerinin birikimiyle çalıştıkları her alanda, en başarılı ve uzmanlaşmış çözümleri kullanmak ve hayata geçirmek vizyonunu e-ticaret ve mikro dağıtım özelinde de sürdürdüklerini söyledi. 
 
GELENEKSEL KARGOCULUĞUN ÖTESİNE GEÇTİ
 
Taner Horoz, e-ticaretin Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığı yıllarda oluşan hizmet ihtiyacını ilk fark eden ve bu alana uzun zamandır yatırım yapan bir firma olduklarını söyledi. Özellikle geleneksel kargo firmalarının negatif ayrımcılık yaptığı beyaz eşya, mobilya, elektronik, gibi büyük hacimli ürünlerin uzun süredir sevkiyatını yönettiklerini ve evlerin kapısına kadar teslim ettiklerini aktaran Horoz, “Ticaret içinde yer alan her türlü sektöre hizmet veriyoruz. E-ticaret servis sağlayıcı firmalara, pazar yerinden ürün toplama, depolama, ara taşıma, adrese ve kata teslimat hizmetleri sunuyoruz. Son birkaç yıldır, nihai tüketicilerin satın almış olduğu mobilyaları ev adreslerine götürmek, kurulumlarını sağlamak gibi hizmetlerimiz zaten başarıyla sürüyor. Hatta satış sonrası hizmet (SSH) ekiplerimiz müşteri adreslerinde ve/veya atölyelerimizde ürünlerin onarım işlemlerini de gerçekleştirmekteler. Mikro dağıtım noktasında, siparişlerin depodan toplanması, paketlenmesi ve müşteriye teslim edilmesi aşamalarını kayıt altına alarak sürekli takip etmekteyiz.  Bu da herhangi bir karışıklığa mahal vermeden sürecin her anına kolayca müdahale edebilmemize olanak sağlamaktadır” dedi. 
 
SİPARİŞ HAZIRLAMADA KAPASİTEYİ 3-4 KAT ARTIRDI 
 
E-ticaretteki büyümenin müşteri beklentilerini de arttırdığını belirten Taner Horoz, performansı yüksek, verimli, hızlı ve doğru hizmet şeklinin sektörde belirleyici bir kıstas haline geldiğini vurguladı. Artan e-ticaret sevkiyatlarındaki yükselişleri karşılayacak, neredeyse tam otomasyonla yönetilen depo yönetim yazılımı ile entegre çalışan SCADA destekli yeni nesil bir depoyu Nisan 2021 itibariyle Tuzla’da devreye aldıklarını ifade eden Horoz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tesisimizde, depoya ürün girişinden çıkışına dek tüm süreçlerde konveyör sistemi ile çalışmaktayız. Böylelikle sektörün en çok ihtiyaç duyduğu zaman yönetimini, hızlı ve kontrol edilebilir bir noktaya taşıdık. Tekli/çoklu sipariş olarak düşünüldüğünde, günde 50 bin siparişi kolaylıkla yönetebilecek teknolojik tasarım ve yerleşim know-how’ı yüzde 100 Horoz Lojistik’e ait bir yapı kuruldu. Bu yapı içinde öne çıkan en önemli kısım, depoda verimliliği artıran, sipariş hazırlamada kapasiteyi 3-4 kat artıran ve tamamen Horoz’un AR-GE’si içinde geliştirilen batch toplama ve pre-sorting kurgusu oldu. Bu kurguyu destekler nitelikte otomatik paketleme makineleri, kargo konveyör hatları, boş kasa hatları, otomatik asansörler, yeni paketleme ekranları, otomatik barkodlama ve barkod okuma sistemleri de yapıya eklenerek sektördeki büyük ölçekli e-ticaret firmalarının ihtiyaçlarına tek elden cevap verecek bir kapasite yaratıldı. Böylelikle herhangi bir siparişin veya depoya teslim edilen stoğun anlık geri bildirimini verebilecek ve nihai süreci daha hızlı ve en az hata payı ile tamamlayacak noktaya geldik. Şu an tesisimizde tekstil, ayakkabı, elektronik ve gıda alanında sektörünün önde gelen firmalarını misafir etmekteyiz. Doğal olarak birbirinden ayrı ve talep gören markaların da bizden farklı istekleri olabiliyor. Örneğin tesiste tekli ürün siparişinde kapasite günde 250 bin siparişi yönetmeye, paketlemeye izin veriyor. Bu sayede e-ticaret sektörünün dönemsel olarak siparişlerinin arttığı özellikle anneler günü, sevgililer günü, kara cuma, yılbaşı, okula dönüş gibi özel günlerdeki ölçek artışı artık korkulacak bir durum olmaktan çıkmış, yatırımı yapılan bu konveyör destekli otomasyon sistemi ile sipariş ayrıştırma ve paketleme otomatize edilerek müşterilerin rekabetinde önemli bir avantaj noktası haline getirilmiştir. Diğer yandan sistemsel çözümler için alanında uzman IT ekibimiz ve gerekli yönlendirmeleri yapabilecek tesis yönetim takımımız var. Bunun yanında personellerimizin yoğun ve dikkat gerektiren işlerini, verimli bir şekilde yerine getirmeleri için; eğitimler ve değerlendirme toplantıları organize ediyoruz. Bu alandaki yatırımlarımıza devam edeceğiz.” 
 
E-TİCARET PLATFORMUNU HAYATA GEÇİRİYOR 
 
Taner Horoz, çalışma yürüttükleri bir diğer önemli alanın da uçtan uca e-ticaretin tüm süreçlerine cevap verecek, e-ticaret platformu yatırımı olduğunu söyledi. “E-ticaretin tüm paydaşlarını ‘bağlan ve çalış’ mantığında bir araya getirmeyi ve tek entegrasyon ile tüm paydaşlarla direkt çalışılabilir hale gelinmesini hayal ettik” diyen Horoz, şunları belirtti: “Platform, firmalara ve KOBİ’lere maliyet, satış hacmi ve bağımsız olabilme avantajları getirecek. E-ticaretteki büyüme ile sadece platformlara değil aynı zamanda pazar yerlerindeki binlerce KOBİ’ye hizmet verdiğimiz için süreçleri daha doğru yönetebilmek adına lojistik sektöründe ilk uçtan uca dijital kontrat yönetimini Horoz Cüzdan ile 2019 yılında hayata geçirdik. Sistem hiçbir ayrım gözetmeden, hizmet almak isteyenleri e-ticarette hacimli ürün satacak yetkinliğe kavuşturan bir mekanizma ile çalışıyor. İçeriğinde online talep, e-kontrat, dijital kimlik doğrulama, kredi kartı ile taksitli ödeme gibi hızlı ve pratik çözümler barındıran Horoz Cüzdan ile gelecekte dijital paralar ile de ödeme almayı planlıyoruz.”  
 
E-İHRACATA YATIRIMLAR SÜRECEK 
 
E-ticaretin toplam ticaret hacmi içindeki oranının 2021 yılında yüzde 17,6’ya kadar yükseldiğine dikkat çeken Taner Horoz, bu büyümenin devam edeceğini ön gördüklerini söyledi. Horoz, “Bu nedenle Horoz Lojistik olarak 2022 yılında bu alanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firma sayılarının artışı devam etmektedir. Bu alandaki firmalara lojistiğin ötesine geçip özellikle e-ticaret alanında teknoloji yoğun platform hizmetleri sağlayacağız. Lojistik firması tanımından daha çok, teknoloji firması olma yönünde çalışmalar yapacağız. Teknolojik gelişmeleri hem kendi süreçlerimizin her aşamasına entegre edeceğiz hem de lojistik sektörünün hizmetine sunacağız. Tüm bu yatırımla birlikte toplam yurt içi ticaret hacmimiz içinde e-ticaret hizmetlerinin 2022 yılında yüzde 25’lere ulaşmasını bekliyoruz. Aynı zamanda 2021 yılında sunduğumuz e-ihracat ürünümüze olan yatırımlarımızı da geliştireceğiz. Gerek yurt dışı pazarlara ulaşmakta zorlanan firmaların buradaki mevcudiyetini sağlayacak entegrasyon platformu gerekse yine hacim ve ağırlıktan bağımsız tüm satışlara ait, direkt depo ve fabrikalardan yapılacak sevkiyatların anlık takip edilebilir sistemlerle gerçekleştirilmesi en kritik gelişme alanlarımızdan olacak” dedi.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat