BATI, e-ihracat hizmetlerini ZIPPY ile markalaştırdı
22/02/2022 - 10:20:00
Batı’nın, yeni yatırım adresi e-ticaret lojistiği oldu. Havayoluyla mikro ihracat yapan şirket, ZIPPY markasıyla ekspres kurye hizmeti sunmaya başladı. Havayollarının uçtuğu her destinasyona ETGB hizmeti sunduklarını, ZIPPY ile Orta Doğu bölgesine kapıdan kapıya teslimat yaptıklarını belirten Batı Nakliyat Genel Müdür Yardımcısı Ebru Metinoğlu Demirel, bu yıl kurye operasyon merkezi sayısını artırmayı, araç filosunu genişletmeyi ve yeni destinasyonlarla hizmet ağını genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.
Batı olarak ETGB belgesini ne zaman aldınız? Aldığınız belge sonrasında ne tür yatırımlar yaptınız?
1992 tarihinde kurulan Batı Nakliyat, 30 yıldır freight forwarder olarak hizmet veren Türkiye’nin ilk lojistik firmalarından birisidir. Denizyolu, havayolu, proje lojistiği ve likit taşımacılık hizmetlerimize ilave olarak Mart 2021 tarihinde ETGB belgemizi aldık.
ETGB belgesini temin ettikten sonra Batı bünyesinde “ekspres kurye” servisini açmak için çalışma başlattık. Kurye faaliyetlerini yöneteceğimiz bir operasyon/depolama merkezi, mevcutta kendi yazılımımıza ilave olarak yeni bir kurye yazılımı ve kurye taşımalarımız için gerekli araç filosu yatırımlarını yaptık. Sonra konusunda uzman olan kurye ekibi oluşturarak hızlı kargo hizmetimizi faaliyete geçirdik.
ORTADOĞU BÖLGESİNE 2-3 GÜNDE TESLİMAT
Müşteri yelpazenizden söz eder misiniz? Markalara özel çözümleriniz neler? Müşterilerinize ne tür avantajlar sunuyorsunuz?
Ticari olarak değerlendirilen kargolarda artık ETGB formatının daha fazla esneklik kazanmasıyla beraber mikro ihracat statüsünde sevk edilmesine olanak sağlamıştır. Hızlı Kargo Taşımacılığı kapsamında havayollarının uçtuğu her destinasyona ETGB hizmeti vermekteyiz.
Ayrıca bünyemizde kurmuş olduğumuz ZIPPY markası ile yurtdışındaki geniş acenta ağımızla birlikte kapıdan kapıya ekspres kurye servisi vermekteyiz. Şu an için altyapı çalışmalarını tamamlamış olduğumuz Orta Doğu bölgesi için kapıdan kapıya 2-3 iş günü içerisinde teslimatlar sağlamaktayız.
ZİPPY olarak birincil hedef pazarımız e-ticaret müşterileridir. Bunun haricinde B2B çalışan firmalara da hizmet vermekteyiz.
Müşterilerimize geliştirmiş olduğumuz teknolojik altyapımız sayesinde entegrasyon yaparak, süreçleri kolaylıkla takip edebilecekleri bir imkân sunuyoruz. E-Ticaret firmaları için Orta Doğu bölgesinde tahsilatlı gönderi yapma imkânı ve fulfillment hizmeti vermekteyiz.
2021 yılında ne tür çalışmalar yaptınız?
2021 yılı bizim için operasyon altyapı çalışmalarımızı yönettiğimiz, ayrıca pazar analizi, hedef bölge ve bölgede faaliyetlerimizi destekleyecek partnerlik süreçlerimizin yönetildiği bir yıl oldu. Batı olarak önceliğimiz müşterilerimize sorunsuz bir operasyon süreci yaşatmak olduğu için taşıma faaliyetlerinden önce yoğunluğumuzu altyapı çalışmaları üzerinde oluşturduk. 2022 yılı itibari ile taşıma faaliyetlerimiz başladı.
YENİ DESTİNASYONLARLA HİZMET AĞINI GENİŞLETECEK
2022 yılı için gündeminizde neler var? Yatırım planlarınız neler?
2022 yılı içerisinde Türkiye genelinde kurye operasyon merkezlerimizin sayılarını arttırmayı ve filomuzu genişletmeyi hedefliyoruz. Ayrıca müşterilerimize farklı destinasyonlarda da hizmet verebilmek adına ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz.
E-ticaret ve mikro ihracat alanında gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alana dönük gelecek öngörüleriniz neler?
Dünya genelinde insanların, alışveriş alışkanlıklarının değişmeye başlamasıyla, firmalar daha çok yurt dışı pazarında yer alma imkânı bulmuştur. Ayrıca coğrafi öneme sahip olan ülkemizde, yurt dışı kargo transit sürelerinin düşük olması Türk firmaları için avantaj sağlamıştır. 2020 yılında, Türkiye’de hızlı kargo taşımacılığı alanında yapılan regülasyonlardan sonra ETGB ve kurye hizmetleri önem kazanmıştır. Mikro ihracat için olan ağırlık ve değer sınırlamasının artmasıyla firmalar ürünlerini daha basit şekilde gönderme imkânı bulmuştur.
Geçmiş dönemlerde, e-ticaret satış platformlarının oluşturulması çok zahmetli bir süreç alır iken, şu anda dünya genelinde özellikle yazılım alanındaki gelişmelerle birlikte KOBİ’lerin yurt dışına kolay satış imkânı oluşmuş ve bu da Türkiye’de yer alan firmaların dünyaya ulaşmasına imkân sağlamıştır.
İlerleyen yıllarda daha fazla küçük, orta ölçekli işletmelerin bu platformda yer alacağı düşüncesindeyiz. Bu da, ekstra bir lojistik operasyon ihtiyacı doğurmaktadır. Hali hazırda bulunan operatör taşıyıcı firmaların bu ihtiyacı karşılamakta yeterli olmayacağını, bu nedenle yatırımlarımızı bu doğrultuda yapıp, bizim gibi yerli sermaye operatör firmaların da bu alanda pazar payını arttıracağını düşünmekteyiz.
Mikro ihracat alanında ise klasik gümrükleme süreçlerinde yaşanan gecikmelerin önüne geçildiğini ve Türkiye gümrüklerinin ilerleyen süreçlerde elektronik beyanname sistemlerine tamamen uygun hale getirilmesiyle çok büyük bir fırsat oluşturacağını düşünmekteyiz.
‘GÜMRÜK MEVZUATINDA GÜNCELLEMELERE İHTİYAÇ VAR’
E-ticaret lojistiği ve mikro dağıtım alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
Türkiye çıkışlı gönderilerde, gümrük sistemlerinin bazı konularda henüz dijitalleşememesinden kaynaklı gecikmeler oluşabilmektedir. İthal gönderiler veya yurt dışında alıcı tarafından iade edilen gönderilerin ithalatında, mevzuatın biraz daha günümüz şartlarına uygun olmasının faydalı olacağı düşüncesindeyiz.
Yurt dışına satış faaliyetlerini sürdüren e-ticaret platformlarının, çalıştığı bölge konusunda yeterince bilgi edinmeden (gümrük mevzuatları, müşteri davranışları vb.) ticaretlerini sürdürmeye çalışmaları, başarısız sonuçlar doğurabilmektedir. Bu anlamda bizimle çalışmaya başlayacak müşterilerimize, servis verdiğimiz bölgeler için çalışma öncesinde detaylı bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunmaktayız.