Banner


Barsan Global Lojistik’ten global ölçekte yerel hizmetler
Denizyolu taşımacılığında oldukça iddialı olduklarını belirten Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, “Bulunduğumuz ülkelerdeki yerleşik yapımız, lojistik süreçlerde ilgili ülke regülasyonlarına hakimiyetimizi de arttırdığından, özellikle liman varışı sonrası gümrükleme, depolama ve son taşıma gibi müşterilerimizden gelen süreçleri de sorunsuz tamamlamamızı sağlıyor. Dünya genelinde Barsan depolardan Barsan depolara taşıyarak stok maliyetimizi düşürüyor; sipariş bazında sevkiyatlar yaparak teslimat sürelerini kısaltıyoruz” dedi. 




BarsanBarsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ denizyolu taşımacılığına ilişkin sorularımızı cevapladı.
 
Pandemi süreci denizyolu taşımacılığını nasıl etkiledi? Konteyner krizi navlun fiyatlarına nasıl yansıdı? Sürecin daha ne kadar sürmesini bekliyorsunuz?
 
Dünyanın tamamını etkisi altına alan ve nihayetinde de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “pandemi” ilan edilen Covid-19-koronavirus salgını sebebiyle ülkeler, yaşadıkları sosyolojik etkilenmenin yanı sıra ekonomik olarak da etkilendi. Ticaretin derinden etkilendiği süreçte, sınırların kapatılması ile durma noktasına gelen kara yolu taşımacılığı ve uçuşların durdurulması ile kapasite kaybı yaşayan hava yolu taşımaları sebebiyle zaten dünya ticaretinin %80’lik payını elinde bulunduran denizyolu taşımacılığı, ihtiyaç ve talebin de artmasıyla ticaretteki önemini perçinleyerek faaliyetlerine devam etti. Ancak elbette bu süre zarfında, hastalığa ve kısıtlamalara bağlı olarak gerek üretim firmalarında gerekse limanlardaki iş gücü kapasitesine bağlı yaşanan düşüş sebebiyle standartların dışında süreçler gelişti ve ne yazık ki, bu da olumsuz etkileşimler yarattı. “Dünya’nın Fabrikası” olarak tanımlanan Çin’in, COVID-19’un da başlangıç yeri olması sebebiyle özellikle salgının ilk döneminde dünyanın kalanına göre daha önce kısıtlamalara gidişi ve akabinde buna bağlı olarak daha erken çıkışı sebebiyle de konteyner trafiği dengesinde olumsuzluklar yaratmıştır. Çin’ de biriken konteynerleri toplayamayan armatörler, ekipman sıkıntısı yaşayınca konteyner arzında yaşanan azalmanın etkisiyle navlunlarda o dönem için %30-35 civarı artışlar yaşandı. Bunun üzerine armatörlerin sefer iptalleri de eklenince özellikle Uzakdoğu merkezli sevkiyatlarda yaklaşık 155.000TEU kadar hacim kaybı yaşandı. Tüketicilerin tedarik zincirlerinin devamı için farklı hammadde kaynağı aramaları ise dengelerde yaşanan olumsuzlukları arttırdı ve devamında da Amerika’da etkisini arttıran salgın sebebiyle ekipman krizi daha da hızlandı ve bu da navlunlarda artış ivmesini hızlandırmış oldu.
Günümüzde ise, dünya genelinde aşılamanın hızlanmasıyla global ticarette de normalleşme sinyalleri gelmeye başladı. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinin ortalarından itibaren sunulan öngörülerde, Eylül (2021) ayı krize ait sürecin son bulabileceği ve normalleşme adımlarının atılabileceği tarih olarak telaffuz edilmeye başlanmıştı. Gelinen noktada ise bu öngörü gerçekçiliğini korumakla beraber bunu, normalleşmenin başlangıcı olarak kabul etmek daha faydalı olacaktır. Zira sürecin başlamasıyla birlikte normalleşmenin hissedilir olması yılsonunu bulacak gibi görünüyor.
 
Barsan Global Lojistik pandemi döneminde denizyolu taşımacılığında nasıl bir strateji izledi? Konteyner krizini nasıl aştınız? 
 
Barsan olarak pandemi sürecinde stratejimizi mevcut müşterilerimize öncelik sağlanmasına yönelik bir politika ile devam ettirdik. İş geliştirmeden ziyade mevcut süreçlerin iyileştirilmesini ana stratejimiz olarak belirleyerek müşterilerimizin, krizin etkilerini minimumda hissetmelerini hedefledik. Bununla birlikte küresel bir etki yaratan konteyner krizi, Barsan gibi hacimsel anlamda yoğun olan firmalar için sıkıntılı bir süreç yaşattı. Yoğun çıkışların yaşandığı dönemlerde gemilerin kapasite kayıplarına bağlı olarak bizim de yükleme hacmimizde düşüşler oldu elbette. Ancak Barsan olarak bu krizi, acenteler ile ilkeli çalışma prensiplerimize bağlı olarak yıllardır geliştirmiş olduğumuz iş birliğimizin yanı sıra doğru planlama ve takip ile asgari düzeyde kayıp ile yönetebilmeyi başardık.
barsan
 
38 ÜLKEDE 74 LOJİSTİK MERKEZİ İLE HİZMETTE 
 
Dünyanın önemli liman ve ticaret şehirlerinde kurduğumuz konsolidasyon ve dağıtım depolarınız sunduğunuz hizmetlerde size ne tür avantajlar sağlıyor?
 
Barsan Global Lojistik olarak 38 ülkede kurmuş olduğumuz 74 lojistik merkezimiz ve burada istihdam edilen konusunda uzman yerli ve lokal yöneticiler ve çalışanlarımız ile müşterilerimizin denizyolu taşımalarının yanı sıra tamamlayıcı servis taleplerini de rahatlıkla karşılayabiliyoruz. 
Başta Uzakdoğu, Amerika ve Avrupa olmak üzere Shanghai, Shenzhen, Hong Kong, Seul, New York, Los Angeles, San Francisco, Miami, Houston, Chicago, Barcelona, Nurnberg, Coventry, Toronto, Sao Paulo gibi dünyanın en önemli liman ve ticaret şehirlerinde kurduğumuz konsolidasyon ve dağıtım depolarımızla, müşterilerimize geniş hizmet yelpazesinde maliyet odaklı çözümler sunuyoruz.
Bulunduğumuz ülkelerdeki yerleşik yapımız, lojistik süreçlerde ilgili ülke regülasyonlarına hakimiyetimizi de arttırdığından özellikle liman varışı sonrası gümrükleme, depolama ve son taşıma gibi müşterilerimizden gelen süreçleri de sorunsuz tamamlamamızı sağlıyor. Dünya genelinde Barsan depolardan Barsan depolara taşıyarak stok maliyetimizi düşürüyor; sipariş bazında sevkiyatlar yaparak teslimat sürelerini kısaltıyoruz. 
Operasyonel süreçlerin yanı sıra müşterilerimizden gelen teslimat terminlerini de değerlendirip analiz ederek alternatif rota ve armatör opsiyonlarıyla butik hizmet veriyoruz. Uzakdoğu ve Amerika’da sahip olduğumuz NVOCC belgeleri ile denizyolu taşımacılığında iddialıyız. 
 
Barsan Global Lojistik’in denizyolu taşımacılık oranı bugün ne düzeye ulaştı? 2020 yılında ne kadarlık bir yük hacmine ulaştınız? Bu taşımaların bölgelere göre dağılımı nedir?
 
Çin’den Amerika’ya, Türkiye’den tüm dünyaya, Avrupa– Çin– Amerika arası çıkış ve varış limanlarında sahip olduğumuz lojistik altyapımız sayesinde kapıdan kapıya; fabrikadan mağazaya, tedarikten üretim bandına kadar çeşitli formatlarda sevkiyat ve katma değerli servisler sağlıyoruz. Dünya genelinde Barsan depolardan Barsan depolara taşıyarak stok maliyetimizi düşürüyor; sipariş bazında sevkiyatlar yaparak teslimat sürelerini kısaltıyoruz.
2020 yılını globalde 300.000 TEU ile kapattık. 2021 senesinde de tüm dünyadaki Covid-19 salgınının etkileri ile bu seneyi 330.000 TEU bandında kapatmayı hedefliyoruz. Bu oranın ortalama %60’ı Amerika trafiğine ait, kalan %40’lık dilimde ise başta Uzakdoğu olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu bulunuyor. 
 
Denizyoluyla hizmet verdiğiniz başlıca sektörler hangileri?
 
FMCG, otomotiv, perakende ve tekstil, özellikle önemli operasyonlar gerçekleştirdiğimiz sektörler. Uzakdoğu ve Amerika’daki konsolidasyon merkezlerimizde perakende ve otomotiv sektöründen birçok müşterimize kalite kontrol, parsiyel konsolidasyon, başta olmak üzere birçok konuda hizmet vermekteyiz
 
UZAKDOĞU SEVKİYATLARINDA HACMİ ARTIRACAK 
 
Denizyolu taşımacılığı kapsamında gündeminizde neler var? 
 
2021 yılı için denizyolu taşımacılığında öncelikli hedefimizi Uzakdoğu sevkiyatlarında hacmimizi arttırma ve konsolide servisimizi geliştirme olarak belirledik. Bu doğrultuda da full container ve haftalık parsiyel konsollarımız ile hacimsel anlamda büyük ölçüde aşama kaydettik. Bunun yanı sıra Avrupa’da iç destinasyonlara kapı teslim sevkiyatlarında da ciddi bir hacim yakaladık.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat