e
Banner


Pes etmeyi hayatından çıkararak başardı!
Sibel Gültekin Karagöz, Sibel Global Logistics’in kurucusu, isim kaynağı ve azimli patronu… 1994 yılında zorunluluktan ama büyük bir hevesle başladığı profesyonel iş yaşamında hep daha ileriye adımlar atmayı başaran Türk lojistik sektörünün yeni nesil kadın temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor. “Pes etmek” kavramına hayatında yer vermeyen Sibel Gültekin Karagöz, gençlere örnek olabilecek yönetici asistanlığından şirket yöneticiliğine uzanan kariyerini nasıl ilmek ilmek ördüğünü anlattı. 




SibelÜlkemizdeki çok az sayıdaki kadın yöneticiden birisiniz. Öncelikle eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz? Nasıl bir öğrenciydiniz?
 
1978 Uşak Karahallı doğumluyum. Bostancı Hayrullah Kefoğlu Lisesi’nde eğitimime devam ederken ailemin ekonomik anlamda karşılaştığı bazı zorluklar nedeniyle, Okul Aile Birliği’nin desteği sayesinde 1994 yılında lise eğitimimi tamamladım. Ailemin geçimine katkı sağlamak adına genç yaşta çalışma hayatına başladım ve yaklaşık 1 yıl boyunca hafta sonları Genel Muhasebe eğitimi aldım. Bir yandan çalışmaya devam ederken, diğer yandan da öğrenmeye ara vermedim.  O yıllarda bankacılık sektörüne olan ilgimden dolayı Anadolu Üniversitesi “Bankacılık ve Sigortacılık” Bölümünde eğitimime başladım. Diğer yandan da hafta sonları İsviçre Sigorta’da freelance olarak çalışıp, buradan elde ettiğim kazançla da hafta içi akşam saatlerinde çok istediğim İngilizce kursuna devam edebiliyordum.
 
İŞ HAYATINA ASİSTAN OLARAK ADIM ATTI 
 
Lojistik dünyasına nasıl adım attınız? 
 
O dönemde yaşanan büyük ekonomik kriz sonrası, birçok bankanın kapanması sebebiyle bankacılık hayalim son buldu. Tam da bu süreçte iş hayatıma yön verecek bir fırsatla karşılaştım. Gazete ilanlarında Mahir Numan ve Su Ajans’ın birlikte düzenlemiş oldukları “Üst Düzey Yönetici Asistanlığı” eğitimi için başvurular alındığını öğrendim. Yaklaşık 1 yıl hafta sonu tam zamanlı olarak devam edecek bu eğitim kapsamında; sadece 25 kişiye yazışma teknikleri, bilgisayar, ticari İngilizce, diksiyon gibi daha birçok içeriğe sahip çok kıymetli bir eğitim verilecekti. Bini aşkın kişinin başvurduğu elemelerden geçerek bu eğitimi almaya hak kazandım. 
Burada eğitimim devam ederken, uluslararası denizyolu taşımacılığı yapan bir şirkette üst düzey yönetici asistanlığına başladım. Lojistik sektörünün dinamik yapısı ve heyecanı beni çok etkiledi. “İşte aradığım sektör bu” diyerek lojistik alanında ilerlemeye karar verdim. 
 
Sektörde kariyer yolculuğunuzu nasıl sürdürdünüz? 
 
Okulum diye tabir ettiğim denizyolu konteyner taşımacılığı yapan Antuvan Makzume şirketinde ekstra ücret beklentisi olmadan ve mesai saati gözetmeksizin büyük bir özveri ile yaklaşık 4 yıl çalıştım. Burada kazandığım sektör birikimimin ardından Horoz Lojistik şirketinde karayolu lojistiğini deneyimleme fırsatım oldu. İlerleyen süreçte 2001 yılının sonlarına doğru sektörden olmayan ama ticari deneyimi iyi olan bir arkadaşımla birlikte ilk şirketimi kurdum. Yaklaşık 10 yıl süren ortaklığımız boyunca sektörle ilgili bir dizi eğitim almaya devam ettim. Bu esnada yoğun bir şekilde proje taşımaları gerçekleştirmekte olduğumuz Irak hattında savaş başlaması sebebiyle rotamızı İran’a çevirdik. İran’da düzenli bir parsiyel servis ihtiyacı bulunuyordu. Bu vesile ile İran’a ilk düzenli parsiyel servisi başlatan firma olduk ve bu destinasyondaki iş hacmimiz her geçen yıl artarak devam etti. 
 
EŞİM KARİYER YOLCULUĞUMDA HEP YANIMDA OLDU 
 
Sibel Global Logistics’in kuruluş hikayesini anlatır mısınız? 
 
2011 yılında kardeşimle birlikte Sibel Global Logistics’i kurduk. Acentelik hizmeti verdiğimiz İran hattının yanı sıra diğer ülkelerde de kurduğumuz güçlü acente ağı ile denizyolu, havayolu ve karayolunda Taşıma İşleri Organizatörü olarak hizmet yelpazemizi genişlettik. 2015 yılında özel sektörde senelerce dış ticaret yöneticiliği yapmakta olan sevgili eşim  Savaş Karagöz ile evlendim ve 2017 yılında  oğlumuz Yiğit Efe dünyaya geldi. Eşim kariyer yolculuğumda hep yanımda oldu, ailemin desteği ise her zaman sınırsızdı. Bu kadar yoğun tempoda çalışan bir anne-babaya sahip olmak elbette ki, en zoruydu ve bu nedenle fedakârlık en çok da minik oğlumuzdan geldi diyebilirim. 
 
İş hayatında başarılı olmanızda eşinizin desteğinin de payı büyük öyleyse…
Tabii ki… 2019 yılında eşimin de aramıza katılmasıyla birlikte Sibel Global Logistics’i daha ileriye taşıdık. Eşimin kurumsal anlamdaki deneyimlerini firmamızın dijital dönüşüm ve yatırımlarının daha da güçlenmesi adına kullandık. İlk olarak tüm şirket veri tabanımızı ve çalışma süreçlerimizi buluta taşıdık. Böylece firmamızı yer ve zamandan bağımsız çalışabilir bir hale getirerek aslında dijitalleşme yolculuğumuza başlamış olduk. 
 
Kurumsallaşma süreciniz nasıl devam etti?
 
Şirket logomuzu da modernize ederek, kurumsal kimlik çalışmalarımızı yeniledik. Web site tasarımımızı da değiştirerek daha modern bir konsepte geçtik. Ayrıca bir PR Ajansı ile sosyal medya yönetimi için bir anlaşma imzaladık. Bu sayede Sibel Global Logistics olarak sosyal medya mecralarındaki hesaplarımızı daha aktif kullanarak müşterilerimizle ve sektör paydaşlarımızla interaktif şekilde iletişime geçmeyi planlamaktayız.
 
YATIRIM YAPMAKTAN VAZGEÇMEDİK 
 
Kurumsal ve dijital alandaki yatırımlarınız dışında gerçekleştirdiğiniz diğer yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Eşim ve ben yeni şeyler öğrenip, firmamıza yatırım yapmaktan hiç vazgeçmedik. Müteahhitlik belgesi alarak, en ince detayına kadar kendi tasarımımız olan Sibel Plaza’yı Ataşehir’de inşaa ettik. Depolama alanlarımızın yapımı devam etmekte olup, ilk etapta 2500 m2 kapalı 1000 m2 açık depolama alanını faaliyete geçirerek depolama hizmeti de vermeye başladık. Sürekli ve sağlıklı büyüme isteğimiz çerçevesinde lojistik sektörünün kaçınılmaz ihtiyacı olan e-ticaret depolama sistemleri üzerine AR-GE çalışma ve yatırımlarımıza devam etmekteyiz. Tüm bu yoğunluğumuzun yanında lojistik sektöründeki bilirkişi açığından dolayı, ülkesini seven ve yaptığı işi tutkuyla yapan biri olarak büyük bir keyifle ‘bilirkişilik’ de yapmaktayım. 
 
LOJİSTİK KESİNLİKLE EKİP İŞİ!
 
İş hayatınızda başarıyı nasıl sağladınız?
 
İş hayatında başarılı olabilmek için kadın ya da erkek olmanın ötesinde, olanla yetinmeme, hep daha iyisini, daha faydalısını, daha yenisini yapma isteğinde olunması gerekiyor. Lojistik işi kesinlikle bir ekip işi! En kıdemsiz kişilerin dahil, herkesin yaptığı iş gerçekten çok kıymetli. Bazen ekibinizdeki arkadaşlarınızın yılların deneyimine sahip olmalarından daha ziyade, hevesli ve işlerine sadık olmaları dahi yeterli olabiliyor. Bu nedenle sadece deneyimli kişilere odaklanmaktansa, nitelikli yeni nesil ekip arkadaşlarını da ekibinizin içine dahil ediyor olmanız, harika işler çıkarmanıza imkan sağlayabiliyor. 
 
“MÜCADELECİ BİR RUHUM VAR” 
 
“İş hayatımda yaşadığım zorlukların bana bir amaç verebileceğini fark ettim” diyen Sibel Gültekin Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoluma çıkan her engeli kişisel gelişimim için bir fırsat olarak gördüm. Umutsuzluğa kapılacağımı hissettiğim her durumda ‘her kışın ardından bir bahar gelecektir’ diyerek ihtiyacım olan sabrı, tahammülü, dayanma gücünü kendimde bulabildim. İçinde bulunduğum durum her ne olursa olsun asla vazgeçmeyi düşünmedim, yenilmez mücadeleci bir ruhum olduğunu söyleyebilirim.” 
 
ÖNCE UTİKAD OLARAK DERNEK HAFIZASINI KORUYACAĞIZ 
 
Sibel Gültekin Karagöz, UTİKAD’ın 38. Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda yönetime talip olan Önce UTİKAD ekibi içinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alıyor. UTİKAD’ın ticari bir motivasyonun söz konusu olmadığı, zamanını ve enerjisini sektör için harcamak isteyen kişilerin tamamen gönüllülük esasıyla bulundukları lojistiğin çatı kuruluşu olduğunu vurgulayan Karagöz, “Önce UTİKAD ekibi olarak içinde bulunduğumuz pandemi döneminde her şeyden önce insan sağlığını önemsediğimiz için, kesinlikle üyelerimizin adreslerinde ziyaretlerde bulunmama ve insanları bir araya toplayacak etkinlikler gerçekleştirmeme kararı aldık. Bunun yerine mevcut üye listelerini aramızda homojen bir şekilde paylaşarak Dernekle ilgili görüş ve önerilerini almak üzere temaslar kurmayı tercih ettik. Önce UTİKAD ekibi olarak projelerimizi ve Aday Yönetim Kurulu Listemizin kimlerden oluştuğu  www.onceutikad.org web sitemizden incelenebilir. Mevcut projelerin sürdürülebilmesi, Kamu Kurumlarındaki ve diğer STK’lardaki başarılı temasların devamlılığı, özellikle de Dernek hafızasının korunabilmesi için Önce UTİKAD diyoruz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat