e
Banner


Kadınlar değişimin öncüsü olacak!
İTT Logistics Genel Müdür Yardımcısı Didem Öztanık, aile mesleği olarak 2013 yılında girdiği lojistik sektöründe kısa sürede önemli işler başardı. Türkiye’de %28'lik iş gücüne katılım oranının kadınların hak ettikleri bir seviye olmadığını ifade eden Öztanık, iş gücüne katılan kadınların toplumsal değişimin ve gelişimin öncüsü olacağını söyledi. 




ittLojistiğin tüm alanlarda insan gücüne dayanan bir sektör olduğunu ve bu gücün büyük çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu belirten İTT Logistics Genel Müdür Yardımcısı Didem Öztanık, çalışma şartlarının zorluklarına dayanan, sorumluluk almaktan kaçmayan, ailesi ve çevresi tarafından desteklenen kadın çalışanların birçok meslek dalında başarılı olabileceğine inandığını söyledi. 
 
KADINLARA DAHA FAZLA FIRSAT TANINMALI 
 
Kariyer yolculuğunda müşteri hizmetlerinden depolamaya, dağıtımdan dış ticaret süreçlerine kadar çok geniş yelpazede çeşitli pozisyonlarda görev aldığını aktaran Öztanık, “Yerli ve yabancı pek çok farklı kültürlerde, çeşitli profillerde kadın ve erkek birçok kişiyle çalıştım. Yüksek sorumluluk duygusunun, empati, yaklaşımın, çözüm odaklı analitik düşüncenin, ikna kabiliyetinin ve sabırla kendini saydırmanın olumlu geri dönüşünü sonunda aldım. Ancak çoğunluğu erkeklerden oluşan üst düzey yöneticilerin de kadın çalışanlarına güvenerek ‘yönetici/üst yönetici’ olma fırsatını onlara tanımasını gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de kadın yöneticilerin oranının ’ler oranında olduğunu ve bu rakamı arttırmamız gerektiğini unutmamalıyız” dedi. 
 
ERKEK VE KADIN İŞİ YOKTUR!
 
Didem Öztanık, kadınların çalışma hayatında var olmalarının toplumsal gelişmenin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. “Kadınların iş gücüne katılımı, kendi sosyo-ekonomik durumlarını, ailelerini ve çevrelerini geliştirecek ve tüm toplumda etki yaratacak önemli bir değişim ve gelişimin öncüsü olacaktır” diyen Öztanık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yüzde 28'lik iş gücüne katılım oranı, kadınların hak ettikleri seviyede değil. Kadınların iş gücüne katılımının önündeki engelleri kaldırmalıyız. Kadınlar iş dünyasında kalıplaşmış iş tanımlarının dışında da yer almalı. Günümüzde kadın çalışanların hala belirli iş kollarıyla sınırlandırıldığını görüyoruz. Oysa her çocuk eşit doğuyor ve özünde kendi ilgi alanı ve yeteneği doğrultusunda cinsiyetinden bağımsız olarak her işi yapabilme potansiyeline sahip olarak dünyaya geliyor. Kız çocuklarını eğitimde ve iş hayatında belirli kalıplara yönlendiren de maalesef ön yargılar oluyor. Oysa biliyoruz ki, erkek işi kadın işi yoktur.” 
 
ÖRNEK ÜLKE AMERİKA 
 
Kadınların iş gücüne katılımına ABD’yi örnek göstererek Türkiye’deki durumu özetleyen Didem Öztanık, ABD İşçi İstatistikleri Kurumu'nun araştırmasına göre, ABD’de kadınların iş gücüne katılımının, 1960 yılında %40'ın altında iken, 2012 yılında bu oranın %57'ye çıktığını, yani 52 yılda %40'tan %57'ye ulaşıldığını aktardı. Öztanık, ABD’den, eşitlik, demokrasi, kadın haklarının korunması, kadının ekonomiye katılımında örnek bir ülke olduğu bahsettiğini söyledi. FED'in raporlarına göre, ABD'de varlığın %51,3'ünün halen kadınların elinde bulunduğuna, FED başkanının da bu dönemde kadın olduğuna işaret eden Öztanık, bugün varlığın %51'ine sahip olan kadınların, 2021 yılında ise varlığın 3'te 2'sine sahip olacaklarının öngörüldüğünü ifade etti. 
 
CESARETİMİZİ KORUYUP, HEDEFLER İÇİN ÇALIŞMALIYIZ 
 
Bu artışın sebebinin, kadınların uzun vadeli ve daha iyi kazandıran kararlar verebilmeleri olarak görüldüğünü vurgulayan Öztanık, şunları aktardı: “Yapılan araştırmalar ve tahminler ABD'de 2021 yılına gelindiğinde kadının iş gücüne katılımında artış değil, %3'lük bir oranda düşüş yaşanacağını gösteriyor. ABD'de varlığın büyük bir kısmı kadınların elinde. 10 yıl önce Fortune 500 şirketlerinin 8’inin CEO'su kadındı. Ama şimdi bu rakam 26. On yıldaki artış dikkat çekici, ama bizi sadece yaklaşık yüzde beşlik bir orana getiriyor. Yani; biz, kızlarımız en az 18 yaşına kadar okusun, evlenmesin diye uğraşırken; onlar mühendis kadın sayısı artsın diye uğraşıyorlar. Onlar başlamışlar ama ‘daha tamamlanmamış işimiz var’ diyorlar. Daha önlerinde yolları var… Biz ise, birçok konuda daha yeni başlıyoruz. Bardağın bir dolu, bir de boş tarafı var. Nereye baktığınız önemli. Ben dolu tarafına bakarak motive olan bir yapıya sahibim. Dolayısıyla, bugüne kadar yapılanlardan cesaret alıyorum. Ayrıca ABD’de gerçekleşenlere bakıyorum. Onlar başardılarsa, biz de yapabiliriz diyorum. İlk iş olarak, hedefimizi, zirvemizi tespit edelim diyorum. Cesaretimizi korumamız, etkin ve hedeflere doğru çalışmamız gerekiyor. Erkek egemenliği olan sektörde çalışan sayımızın %40. Pozitif cinsiyet ayrımcılığı evet yapıyoruz ve kadınların daha çok iş hayatında olması için koridor oluşturmaya çalışıyoruz…” 
 
BAŞARININ ÜÇ ÖNEMLİ KURALI 
 
İş hayatında kendisine fayda sağlayan üç önemli kuralı da paylaşan Didem Öztanık, “Pes etmeyin. Yılmak yok! İş hayatı zordur, kadınlar için daha da zordur. Bunu böyle kabul edin. Bunun için sızlanmayın. Çalışın ve sabredin. Sebat edin. Yerinizde sıkı durun. Ayaklarınızı yere iyi basın” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat