e
Banner


Gençlerin sektöre ilgisi umutlarımızı artırıyor
Bir aile şirketi olan Transtaş Global Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız, adeta ömrünü sektöre adadı. 37 yıl önce lojistik sektöründe kadın olarak yer almanın çetin bir mücadele gerektirdiğini belirten Akyıldız, bugün sektörün erkek egemen algısından giderek uzaklaştığını, kadın sayının arttığını, üniversitelerde lojistik bölümünü  seçen kızların sayısının erkeklerden daha fazla olmasının ise umutları artırdığını söyledi. 




Berna Akyıldız1984 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra master eğitiminden önce bir aile şirketi olan Transtaş’ta çalışmaya başlayan TGL Transtaş Global Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız, planlarında olmamasına rağmen şirkette kalma kararı alıyor. O yıllarda lojistik eğitimi veren okullar olmadığını aktaran Akyıldız, “Sektöre dair aileden kulak dolgunluğu dışında hiçbir tecrübeye sahip değildim. Başlar başlamaz hem işi hızlıca öğrenmek hem de geliştirmek için yoğun bir çalışma temposu içinde buldum kendimi. O yıllarda lojistik eğitimi veren okullar yoktu. Hepimiz gece gündüz çalışarak öğrendik bu mesleği” dedi.
 
ÇETİN BİR MÜCADELE VERDİK 
 
İşe başladığında sektörde kadın çalışan sayısının da çok az olduğunu aktaran Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle de o dönemde sektörün koşulları kadının doğasını zorlayacak kadar çetindi. Saat farkları, teknolojinin günümüzde olduğu gibi her yerden çalışabilme imkanı sunmaması, ofislerde mesai dışında çok uzun zamanlar çalışmayı gerektiriyordu. Bu yoğun tempoda, çalışma ve aile dengesini kurmak zorlaşıyordu. Çok yönlü sorumlulukları üstlenmesi nedeniyle kadınların sektöre katılımları özellikle bu zaman dengesizliği ve teknolojik altyapının tam olarak kurulamaması yüzünden imkansızlaşıyordu. Sektörün doğal akışı gereği zamana karşı yarışmak, tüm ülkelerin mevzuatlarına uygun hareket etme zorunluluğu, ansızın  oluşan sorunları çözmek, sektörü oldukça stresli bir yapıya çeviriyordu. Özetle, benim iş hayatımdaki ilk yıllarımda kadın olarak lojistik sektöründe yer almak ve tutunmak çok çetin bir mücadele gerektiriyordu. Bu anlamda, kısaca bu uzun ve zorlu yolları aşıp, ilkleri başlatarak, lokal ve global açılımlar ve yenilikler ile bugünlere ulaşmanın  mutluluğunu yaşıyorum. Bugün bir rol model olduğumu ve sektöre birçok  kadın meslektaş kazandırdığımı düşünüyorum.” 
 
LOJİSTİK BİR MESLEK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ 
 
“İşe başladığım günden bu yana  lojistik benim için bir meslek değil, hep öğrendiğim ve hep öğrettiğim bir yaşam biçimi oldu” diyen Berna Akyıldız, şunları ekledi: “Bundan sonra Transtaş Global Lojistik’teki amacım bizden sonraki genç kuşaklara her dönemde sürdürülebilir global düzenin kalıcılığını ve devamını sağlamak, şirketi her geçen gün her anlamda daha prestijli noktalara taşımak var. Sektörde ise genç girişimcileri özellikle lojistikte var olacak kadın  girişimciler ve profesyonellerin eğitimlerini  içeren ciddi çalışmalar içerisinde olduğumu belirtmek isterim” dedi. 
 
SEKTÖR ERKEK EGEMEN YAPIDAN UZAKLAŞIYOR 
 
Berna Akyıldız, lojistik sektöründeki eril yapının kırılmaya başlandığını söyledi. Kadınları sektöre özendirmenin çağımızda yaşanan gelişmelerle birlikte giderek kolaylaştığını vurgulayan Akyıldız, “Artık  övünerek söylemeliyiz ki, sektör tamamen erkek egemen algısından giderek uzaklaşıyor. Kadınlar doğalarındaki yaratıcılık, çok yönlü düşünme, detaycılık, problem çözme kabiliyetleri, uzlaşmacı yönleri ve güven veren sahiplenme duyguları ile lojistik sektöründe çok başarılı oldular. Bugünkü hedefimizi tam anlamıyla yakalayamasak da sektördeki kadın sayımız giderek artıyor. Üniversitelerde lojistik bölümünü  seçen kızlarımızın sayısı erkeklerden daha fazla olması umudumuzu artıran diğer bir etmen...” diye konuştu. 
 
İŞİNİ SEVEREK YAPMAK GEREKİYOR 
 
Sektörde nasıl başarılı olunabileceğine ilişkin de görüşlerini paylaşan Berna Akyıldız, şunları aktardı: “Ben tutku ile çalışan insanların sektör ne olursa olsun başarıya ulaşacağını düşünüyorum. Çok çalışmak ve dünyayla entegre olmak çok önemli... Meslekler bir yaşam biçimidir ve bu iş, severek yapılan her iş gibi mesaisizdir. Eğer böyle bir düşünce biçiminiz yoksa, başarıyı beklemek hayal olur. Confucius’un dediği gibi ‘sevdiğin işi seçersen, hayat boyu hiç çalışmak zorunda kalmazsın’…” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat