e
Banner


Başarı bilgi ve donanımla geliyor!
Kamu, üniversite, dernek ve özel şirketler gibi farklı kurumlarda üstlendiği görevleri başarıyla yerine getiren Mine Kaya, bugün SGS TransitNet’te Genel Müdürlü görevini yürütüyor. İyi bir yönetici olabilmek için özel hayatı ve duyguları işe karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Kaya, başarının ise bilgi ve donanımla geldiğini söyledi. 




SGSEğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz? Çocukken kariyer planlarınız nasıldı? Hangi mesleği yapmak isterdiniz? 
İlkokulu İskenderun Demir Çelik’te ve Ankara’da tamamladım. Ortaokul ve liseyi Ankara Özel Yükseliş Koleji’nde okudum. Ardından Gazi Üniversitesi Turizm ve Otel Yönetimi Fakültesi’ni bitirdim. Aslında ilkokul yıllarımda öğretmen olmak istiyordum. Sonrasında hukuk ve otel yönetimi arasında gittim geldim. Her ne kadar turizmi seçmiş olsam da farklı bir alanda çalışmaya başladım. Önce Ankara Üniversitesi’ne ait bir Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevliliği ve bölüm başkanlığı yaptım. Derken özel sebeplerle kurum değiştirme durumum olunca Ulaştırma Bakanlığı’na geçiş yaptım. Ama önce hiç lojistik aklıma gelmedi.
 
SEKTÖRLE UND İLE TANIŞTI 
 
Lojistik sektörüne nasıl adım attınız?
2001 yılında artık kamudan ziyade özel sektörde çalışmamın benim için daha iyi olacağını düşündüm. Bu kapsamda çeşitli görüşmeler yaptım. UND, 2001 yılında yeni yapılanma sürecine başlamıştı ve ekibini oluşturuyordu. Ben de Bakanlık’tan dolayı bildiğim bir kurum olması sebebiyle ve istenilen görev de bana uygun olduğu için başvurdum ve seçildim. Aranılan pozisyon kamuyla ilişkilerin koordinasyonuydu ve ben de kamuda uzun yıllar çalışmıştım. Bu şekilde lojistik sektörüne girdim.
 
Nasıl bir yöneticisiniz? Yönetim anlayışınızı belirleyen ilkeler neler? 
Ben kendimi bildim bileli ister astım ister üstüm olsun saygı ve sevginin insan ilişkilerinin olmazsa olmazı olduğunu düşünmüşümdür. Ayrıca her ne kadar dıştan soğuk veya katı gibi görünsem de yufka yürekliyimdir. İnsanları, hayvanları tüm canlıları severim, bilerek ve isteyerek de hiçbirini incitmem, incitmekten imtina ederim. Ama kendim ne kadar disiplinli ve özverili çalıştıysam ve çalışıyorsam karşımdakilerden de işine, çalıştığı kuruma aynı sevgi ve saygıyı göstermesini isterim. Bu nedenle öncelikle aidiyet duygusunun oluşturulması önceliğimdir. Takım arkadaşlarımı önce insan olarak görürüm ama görevlerini de titizlikle yerine getirmelerini isterim. Dolayısıyla tatlı sert bir yönetim tarzım var diyebilirim. Hep söylerim, aslında bir orkestra gibiyiz. Arada çıkacak bir çatlak ses tüm ahengi bozar. Bu ahengi sağlamak için de uğraşmanız, titizlikle bu ahengi işlemeniz gerekir. Zor bir iş, çünkü karşınızda birbirinden çok farklı bir sürü insan var. Burada onları hem birey hem ekip olarak çok iyi gözlemlemek, onları dinlemek şarttır. Bunların sonucunda zaten doğru yöntem kendiliğinden gelişecektir. 
 
ÖZEL HAYAT KAPININ DIŞINDA BIRAKILMALI 
 
Kadın yönetici ile erkek yönetici arasındaki farklar nelerdir?
Bana göre iyi yönetici vardır. Kadın yönetici ya da erkek yönetici yoktur. Ama maalesef kadın hemcinslerimize yeterince yer verilmiyor. Bunun nedenlerinin başında kadının çalışmaması gerektiğine ilişkin görüşler gelirken, bir diğer nedenin de biz kadınlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Bazen özel hayatımızla iş hayatımızı tam ayırt edemiyoruz sanki. Özel hayatımızda göstereceğimiz alınganlıklar, tepkiler veya kaprisleri işe girerken tümüyle kapının dışında bırakmalıyız. Hemcinslerim alınmasın ama bunlara şahit de oluyoruz. Tabii hak yemeyeyim aynı şekilde erkek yöneticilerde de bu tür davranışlara rastlıyoruz. Ama biz biraz daha naif olmamız sebebiyle duygularımızı bazen saklamayı beceremiyoruz. 
 
Kadınlar iş hayatında daha başarılı olabilmek için neler yapmalı?
Hep söylüyorum, biz kadınlar yapısal olarak biraz daha naif olmakla birlikte diğer yandan da oldukça güçlüyüz aslında. İşin aslı o gücü ortaya çıkartabilmek ve gösterebilmekte. Yeter ki, isteyelim. Ayrıca hep söylüyorum; başarıda kadın olsun erkek olsun en temel faktör bilgi ve donanımdır. İşinizi iyi yaptığınız, kendi bilgi ve birikiminizi sürekli güncellediğiniz, gelişmeleri takip ettiğiniz, iyi araştırıp uyguladığınız sürece başarısız olmanız mümkün değildir. Her sektörün kendisine göre zorlukları ve engelleri vardır ve olacaktır. Ama bunların bizi engellemesine izin vermemeli, onları aşmak için gerekli çözümleri, eylemleri ve alternatifleri bulmalıyız. Ayrıca kendimizi devamlı eğitmek ve yeni şeyler öğrenmek zorundayız. Gerisi kendiliğinden gelecektir.
 
ZORLULUKLARA KARŞI DIŞ SESİMİ DİNLEDİM!
 
Kariyer yolculuğunuzda zorlandığınız konuları nasıl aştınız?
Bazı zamanlar bilgi ve beceri sahibi olsanız dahi sizden daha az bilgiye sahip kişi veya kişilerin ödüllendirilmesi ya da başarınızın taktir edilmemesi motivasyonunuzu bir süre etkileyebiliyor. Ancak bunlardan yılmamayı, sabretmeyi, doğruluğun ve çalışkanlığın, işini iyi yapmanın her zaman galip geleceği benim dış sesim oldu. Hep dinledim. İyi ki de dinlemişim. 
 
2021 SGS TRANSİTNET İÇİN SÜRPRİZLER YILI OLACAK 
 
Mine Kaya, SGS TransitNet’te kadın çalışan sayısının arttığını söyledi. Şirkette göreve ilk başladığında kadın çalışan sayının 4-5 ile sınırlı olduğunu, ancak bu sayısının bugün 13’e yükseldiğini aktaran Kaya, sayının artmaya devem edeceğini, kadın çalışanların her sektör için önemli olduğunu vurguladı. Kaya, SGS TransitNet’in hedeflerini ise şöyle açıkladı: “SGS TransitNet olarak yeni projeleri bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Böylece sektöre çok daha fazla katkı sağlayabilmiş olacağız. Bu kapsamda çalışmalarına başladığımız projeleri 2021 yılı içinde tek tek hayata geçireceğiz. Çok yakında Sete-Fransa’da kendi ekibimizle faaliyete başlıyoruz. İngiltere ve İrlanda’da İzinli Gönderici olarak kapsamlı hizmet vermeye başladık. Çok yakında başkaca sürprizlerimiz de olacak. Vize projemiz hayata geçirildi ve günden güne daha da iyiye gidiyor. Diğer yandan, üniversiteler ile biraz daha iç içe olarak sektöre kalifiye eleman yetiştirilmesinde biz de katkı sağlamak istiyoruz. Bugün AB ve İngiltere olmak üzere, 20’den fazla ülkede varız. Bu ülkelerin sayısını da artırmak önceliklerimiz arasında.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat