e
Banner


OKT’den tehlikeli madde taşımacılığı için 20 farklı ürün seçeneği
Sıvı tehlikeli madde taşımacılığında 3 bin litreden 54 bin litreye kadar 20 farklı tipte proje ile Türkiye’deki en geniş, ADR’li tank tasarım tip onayına sahip tek üretici olduklarını söyleyen OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, “54 bin litre hacimli tasarım onayı ile ADR’li tanker grubunda en yüksek kapasiteli tanker üretimini gerçekleştirmiş olduk” diyor. 




hakan_maras_okt_trailer1981 yılında kurulan OKT Trailer, 36 yıla hangi başarıları sığdırdı? 
36 yıldır gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında müşterilerine hizmet veren OKT Trailer, sahip olduğu gelenek ve değerlerle çizdiği vizyon doğrultusunda, büyümesini sürdürüyor. Alüminyum damper üretimi ile birlikte sahip olduğu tecrübeyi alüminyum tanker ve silobas üretimlerinde de kullanarak ürün gamını genişletti. Yurtdışı satışları hızla ilerleyen OKT Trailer, tüm dünyada tanınan ADR Tip Onayını 2004 yılında Alüminyum Silindirik Tanker Semi Treyler ile ilk kez aldı. 2014 yılında; dünya standartlarında üretim kalitesi ile Türkiye şartlarına uygun, hayvancılık sektörünün beklentileri dikkate alınarak geliştirilen Canlı Hayvan Taşıma Aracı; üstün özellikleri ile sektöründe ilk ve tek yerli üretim araç olarak müşterilerinin hizmetine sunuldu. 2015 yılında; Türkiye’de ilk defa OKT teknolojisi ile geliştirilen Yeni Nesil Süt Tankeri, şasi üzerinde eski tip birbirinden bağımsız gövdeler yerine yekpare gövdeli olarak üretildi. Yeni nesil süt tankerinde kullanıcı ergonomisi ön plana çıkarıldı, ekipman kullanımında kolaylık sağlandı.
OKT Trailer, inovatif yaklaşımlarıyla Avrupa standartlarında geliştirdiği ürünleri arasına bir yeni ürün daha ekledi. 2016 yılında, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan, kendi sınıfında en yüksek hacme sahip, 4 dingilli, 54 bin litre kapasiteli, ADR’li akaryakıt tankeri üretildi. Artan ihtiyaçlar doğrultusunda, fabrika alanlarını büyüten ve yeni yatırımlar gerçekleştiren OKT Trailer; bugün yaklaşık 20.000 m²’lik kapalı üretim alanı ve 250 kişilik personeliyle, sektörün önde gelen üreticileri arasında yerini almıştır.
OKT Trailer, 1981 yılından bu yana, benimsediği misyonu toplam kalite felsefesiyle bütünleştirerek, petrol ve kimyasal türevleri, inşaat sektörü, beton, agrega ve gıda taşımacılığı gibi alanlarda ürettiği karayolu taşıma çözümleriyle, marka sözünün arkasında durmayı başarırken, sertifikasyon ve kurumsallaşma süreçlerini kalite ve güven çerçevesinde şekillendirerek dünyada adından söz ettiren nadir Türk markalarından biri olmuştur.
 
“SEKTÖRE YÖN VERİYORUZ” 
Tehlikeli madde taşımacılığına yönelik ürün yelpazenizden söz eder misiniz? 
ADR’li tanker üretimi konusunda 2000 yılından bu yana ciddi birikimlerimiz oldu. 2014 yılında ülkemizde de zorunlu hale gelen ve kontrolleri TSE tarafından yürütülen süreçte, hızlı ve başarılı bir ilerleme kaydettik. ADR Tip Onayını 2004 yılında Alüminyum Silindirik Tanker Semi Treyler ile ilk kez alan şirketimiz, 2016 yılına geldiğinde ise tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan, kendi sınıfında en yüksek hacme sahip, 4 dingilli, 54 bin litre kapasiteli, ADR’li akaryakıt tankeri üretti. 54 bin litre hacimli tasarım onayı ile ADR’li tanker grubunda en yüksek kapasiteli tanker üretimini gerçekleştirmiş olduk. Bugün yedi tasarım tip onayı ile sıvı tehlikeli madde taşımacılığında 3 bin litreden 54 bin litreye kadar 20 farklı tipte proje ile Türkiye’ deki en geniş, ADR’li tank tasarım tip onayına sahip tek üreticiyiz. Karayolunda tehlikeli madde taşımacılığı mevzuatına göre gerek araç üstü gerekse semi treylerde farklı ihtiyaçlara cevap veren yeni tasarımları ile OKT Trailer sektöre yön vermektedir.
 
okt_trailerAraçların özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
OKT’nin en büyük özelliği gövde üretim teknikleri açısından rakiplerine göre farklılık göstermesidir. Firma olarak araçların tasarımında minimum parça ile maksimum kapasitenin üretimini yapmak temel felsefemizi oluşturuyor. Tankerlerimizi en az parçayla ve kaynak birleşimiyle üretiyoruz. Kullandığımız kaynak teknolojisiyle öne çıkıyoruz. ADR konusunda tecrübemiz, 2002’li yıllara, alüminyum ile tanışıklığımızsa 2000’li yıllara dayanıyor. 2014’te ADR mevzuatının yayınlanmasına kadar sektördeki yeni ve mevcuttaki diğer oyuncuların ADR’nin geleceğine dair beklentisi bile yoktu. OKT, hem tecrübesi hem de sektörde yaptıklarıyla rakiplerinden sıyrılmayı başarmış durumdadır. Treyler araçlarımızda özellikle güvenliği ve operasyonel verimliliği artırmak açısından özel donanımlar hakim. Sektörde diğer üreticiler; hafifletme, fiyat avantajı sağlama ve daha hızlı imalat yapabilmek amacıyla operasyonel verimliliği ya da aracın yapmış olduğu işin niteliğine uygun olarak üzerine olması gereken donanımları biraz farklı yönlere çekebiliyor. Araçlarımızda boru tutucuları ağırlık getirmesine rağmen alüminyumdan yapıyoruz. Bu sektörel bir ihtiyaç.  Stepne, zincir ya da diğer ekipmanların dış faktörden etkilenmemesi için özel dolap tasarımımız var. Bu dolap araca ekstra bir ağırlık getirmiyor. Şoförlerin ihtiyacını ve beklentisini tam karşıladığı için tercih konusu olabiliyor. Yine bu dolaba tahrikli boşaltım sistemi dediğimiz pompa sistemini eklemek istediğinizde de ayrı bir alan içerisinde bunu muhafaza edebiliyorsunuz. Ekipmanlar, tozdan ya da çamurdan etkilenmediği için ömrü de uzuyor. Güvenlik noktasında, aracın geri yanaşma sensörüyle araç geri gelirken otomatik fren yapma sistemi yine ayrı bir özellik olarak araçlarımızda mevcut. 
 
Ürün geliştirme çalışmalarını nasıl yürütüyorsunuz? 
OKT olarak şoförlere ve müşteriye hem onları dinleme hem de onlardan gelecek talepleri karşılamak anlamında daha yakın bir firmayız. İyileştirme yaptığımız yerlerde sektörden gelen talepler oldukça fazla diyebilirim. Bu talepleri anında uygulama noktasına getiriyoruz. Şoförleri yakından dinliyoruz, ne tarz ihtiyaçlar olduğunu öğrenerek araçların üzerinde geliştirmeler yapıyoruz. Bunların dışında kendi tasarımlarımızı geliştirdiğimiz bir hayli nokta var.
 
“2002’DE ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜN 15 YILDIR YOLLARDA”
Ürünlerinizin kullanım ömrü ve garantisi hakkında bilgi verir misiniz? 
Araçlar denetlemeden geçtiği sürece kullanılabiliyor. Araç denetlemeye girip ADR’den muaf noktaya düştüğü anda ömrünü yitirmiş oluyor. Bizim 2002 yılında ürettiğimiz tanker, 15 yıl geçmesine rağmen hala çalışıyor. Müşterilere iki yıl garanti veriyoruz. 2002 yılında üretilen araç hâlâ yollarda geziyorsa ve daha dayanıklı bir araçsa belli bir artı noktası var demektir. Bazı rakip firmalarda bu garanti süresi daha yeni ortaya çıkıyor. 
 
Satış sonrasında ne tür hizmetler sunuyorsunuz? 
Satış sonrası hizmetler noktasında 2007 yılından bu yana ayrı bir birim olarak OKT Servis yapılanmamız var. İlk dönemlerde merkez yerleşkemizde direkt servis hizmetini kendi üretmiş olduğumuz araçların yanında diğer üreticilerin araçları için de veriyorduk. Rakip firmalarda da ön plana çıkan bariz satış sonrası hizmetler noktasında servis yapılanması var; ancak treyler üreticilerinin içinde yüzde 5’ini, yüzde 10’unu geçmeyecek düzeyde satış sonrası yapılanmasını kuran firma var. Diğerler üreticiler bu yapılanma içerisinde çalışmıyor.  Satış sonrası hizmetler anlamında bir tenteli branda üreticisinin servis edilebilirliği ya da yedek parça temini kolayken, akaryakıt tankerinin servis edilebilirliği ve yedek parça temini işi çok daha zordur. Bu durum kaza durumunda daha net ortaya çıkıyor. OKT olarak farklılaştığımız yer ise; kaza durumunda perte çıkacak bir aracı tadilat yapıp yenileme noktasına getirebiliyoruz. Özellikle tanker ve silobasta, tamirat konularında etkin ve kendi üretmiş olduğumuz ürünlerin yedek parçasını tutma noktasında yeterli kabiliyete sahibiz. Muayene merkezleri ilk çıktığından beri Ege Bölgesi muayene merkezi olarak hizmet veren bir firmayız. Kocaeli Kartepe çıkışında bir yerleşkemiz daha var. Yaklaşık iki yıldır belli bir düzende kapasitesini artırmaya çalışıyoruz.
 
“YENİLİKTE ÖNCÜYÜZ” 
OKT neden tercih ediliyor? 
36 yılın getirdiği bir tecrübe birikimine sahibiz. OKT sürekli kendini yenileyen, üretim noktasında kendini farklılaştıran bir anlayışa sahip. Müşterilere global olarak uygulanan teknolojileri getiriyoruz. Sektörün mevzuatlar, uygulamalar ve gelişimler anlamında sözcüsü konumundayız. ADR’nin 2005 yılından beri sözcülüğünü yapıyoruz. Yenilikçi ürünleri sektöre sunma anlamında da artımız var. En son ortaya koyduğumuz süt taşıma tankeri, canlı hayvan taşıma aracı, kanatlı hayvanların yeminin taşınması anlamında da en son lanse ettiğimiz alüminyum gövdeden tasarlanan aracımızda Avrupa’daki örneklerine benzer bir uygulama yaptık. Böylelikle yeniliklerin de öncüsü oluyoruz diyebilirim. Türkiye’deki üreticilerin içinde en büyük gövde kapasitesinde ADR sertifikalı tanker üreten tek firmayız. 54 bin litre aracı, dört dingil üzerinde ADR’li olarak üretebiliyoruz. Bu da teknik olarak geldiğimiz noktayı gösteriyor. Ar-Ge merkezindeki çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içinde sonuçlandırıp başvuru sürecine gireceğiz. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat