e
Banner


Namet’te termin süresinde taviz yok
Ürünlerinin dağıtımı için 100 araçlık bir filo kuran Namet, ayrıca Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarından da hizmet alıyor. Namet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı N. Tarık Kayar, lojistik çözüm ortakları için en önemli kriterlerinin zamanında teslimat ve soğuk zincirin kırılmaması olduğunu söylüyor.




namet_lojistikNamet Gıda hakkında bilgi vererek, üretim kapasitenizden ve ürün gamınızdan söz eder misiniz? Üretim tesisleriniz hangi kalite belgelerine sahip?

Ticari faaliyetlerine 4 nesil önce başlayan ailemiz, 1950 yılında kolektif bir şirket olarak Kayarlar Et’i kurmuş ve kısa zamanda bu şirketi sektörün lider et üreticisi haline getirmiştir. Sektöre kaliteli hammadde sağlamanın yanı sıra, güçlü bir marka şemsiyesi altında, şarküteri mamulleri sunmayı da hedeflemiş, bu amacını gerçekleştirmek için 2005 yılında, alanında 76 senelik bir deneyimi olan Namet’i bünyesine katmıştır.

Ailemizin çizdiği vizyonla, sektörün her alanında lider olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Namet, üretimini 68 milyon dolarlık yatırımla 2010 yılında devreye alınan, 34.600 m2’lik kapalı alana sahip Çayırova tesislerinde gerçekleştirmektedir. Hem imalat kapasitesini ve mamul çeşitliliğini arttırmayı hem de üretim teknolojilerini sürekli olarak güncel tutmayı gaye edinen Namet, bu doğrultuda açılışından bu yana fabrikasına 20 milyon doların üzerinde ek yatırım yapmıştır. Bu yatırımlar, piyasadan gelen farklı ürün talepleri doğrultusunda, artarak devam etmektedir.

Namet markamızla tüketicilerimize taze et ürünleri, şarküteri ürünleri, dondurulmuş ürünler ve ileri işlenmiş ürünler olmak üzere dört ana grupta mamul sunmaktayız. Üretim tesislerimiz, yılda tek vardiyada 40.000 ton kemiksiz et işleme, 15.000 ton şarküteri, 9.000 ton donuk köfte ve burger, 10.000 ton ileri işlenmiş ürün üretim kapasitesine sahiptir. Çayırova fabrikamız ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, IFS V6, BRC V6, FSSC 22000 kalite ve gıda güvenliği sistemi belgeleri ile TSE ürün ve hizmet yeterlilik belgelerine sahiptir. Üretim proseslerinde bu standartlar uygulanmaktadır. Şarküteri ürünlerinin çoğunda dilimleme ve paketleme işlemleri el değmeden gerçekleştirilmektedir. Şirketimizin ayrıca Türk Standardları Enstitüsü’nden onaylı Helal Sertifikası bulunmaktadır.

 

Hali hazırda kaç pazara ihracat yapıyorsunuz? 

Hali hazırda, Türki Cumhuriyetler, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Kuzey Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapmaktayız. Dünya standartlarına uygun bir şekilde üretim yapıyor olmamız, sahip olduğumuz helal sertifikası, mamullerimizin bölge insanının damak tadına uygunluğu, Ortadoğu ülkelerinin Namet ürünlerine olan ilgisini her geçen gün artırıyor. Yakın zamanda, Kazakistan, Belarus ve Rusya’ya da ihracat yapmayı hedefliyoruz. İhracatlarımızda genel olarak gemi taşımacılığını tercih ediyoruz.

2015 için ciro ve büyüme hedefiniz nedir?

2014 yılında yaklaşık 900 milyon TL’lik bir ciro elde ettik. Bu ciro ile geçtiğimiz günlerde açıklanan ISO 500 listesinde, 96. sırada konumlanarak, ilk 100’de yer alan tek kırmızı et firması olduk. Bu yılsonuna kadar ’un üzerine bir büyüme bekliyoruz. Mevcut fabrikamıza ek yatırım yapmak planlarımız içerisinde. Ayrıca yakın zaman içerisinde Şanlıurfa Entegre Besi ve Et Tesisi’mizin kapasitesini de arttırmayı düşünüyoruz.

Et tedarikinde nasıl bir süreç izliyorsunuz?

Namet, üretimle ilgili et ihtiyacını ağırlıklı olarak, 2013 yılının Ocak ayında, Koç Topluluğu’ndan satın aldığı Şanlıurfa Entegre Besi ve Tesisi’nden karşılamaktadır. Tesis, 740 bin m2’lik açık alan üzerine kuruludur. Besi çiftliğinin bulundurabilirlik kapasitesi 22 bin, yıllık yetiştirme kapasitesi 30 bin büyükbaş havyandır. Ayrıca tesis bünyesinde yeteri uzaklıkta 2 bin 200 baş kapasiteli karantina işletmesi mevcuttur. Çiftlikte halen 13 bin adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Tesisin kesimhanesi ise, günde 2 bin 500 adet küçükbaş ve 350 adet büyükbaş hayvan kesim kapasitesine sahiptir.

Lojistik operasyonlarınızı nasıl sürdürüyorsunuz? Çözüm ortaklarınızı hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

Çitfliğimizde ve Türkiye’nin dört bir yanındaki kesimhanelerde İslami usullere göre kesilen en sağlıklı ve en kaliteli hayvanların etlerini, kendi frigofrik, dorse sıcaklığını online takip ettiğimiz araçlarımızla Çayırova fabrikamıza transfer ediyoruz. Namet olarak 1.000 tonluk mamulü aynı anda taşıma kapasitesine sahip 100 frigofrik araçlık bir dağıtım filosuna sahibiz. Bununla birlikte, Türkiye'nin önde gelen lojistik firmalarından da hizmet alıyoruz. Bölge müdürlüklerimizdeki teknolojik altyapı ve soğuk hava depoları da, bu konudaki kalite anlayışımızın birer yansıması olarak göze çarpıyor.

Çözüm ortaklarımızla çalışırken en önem verdiğimiz kriter, verdikleri terminlere uymaları. Ürünlerimizin, soğuk zincir kırılmadan, zamanında teslim edilmesi, ekonomik ömrünün devamı anlamında son derece önemli. Konuyla ilgili kaynakları en verimli şekilde kullanarak, lojistik maliyetlerimizi minimum seviyede tutmaya gayret gösteriyoruz. Konsolidasyon ve güzergah analizleri, burada giderleri aşağı çeken kriterler olarak ön plana çıkıyor.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat