e
Banner


DeFacto lojistik yatırımlarıyla Akdeniz Modası’nı dünyada estirecek
10 yılda cirosunu 860 milyon TL’ye, mağaza sayısını da 200’e çıkararak hazır giyim sektöründe 2.’lik koltuğuna oturan DeFacto, küresel marka olma hedefini lojistik yatırımlarıyla destekliyor. 




cenk_karapinar_defactoBu alandaki en büyük yatırımlarından birinin Çerkezköy'de 5 binadan oluşacak 80 bin metrekarelik dev otomasyon üssü olduğunu belirten DeFacto Lojistik Direktörü Cenk Karapınar, bu yatırımın tamamlanmasıyla 100 bin m2’lik depolama alanına ulaşacaklarını söylüyor. 
“Jean Amerika’nın Şalvarıdır” sloganı ile hazır giyim sektöründe agresif bir çıkış yakalayarak 2. sıraya yerleşen DeFacto, 10 yılda cirosunu 860 milyon TL’ye, mağaza sayısını da 200’e çıkardı. Bu yıl çocuk giyimine de giren şirket, diğer taraftan yurtdışına da odaklanacak. 2012’de Kazakistan’da açtığı mağazayla “Akdeniz Modası”nı yurtdışına da taşıyan şirketin, bugün Kazakistan’da 9, İran’da 1, Mısır’da 2 ve Irak’ta 5 mağazası bulunuyor. Özellikle Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerinde mağazalaşma çalışmalarını sürdüren DeFacto’nun 2014 hedefi yurtdışında 20 mağaza daha açmak.
Önümüzdeki 5 yılda yurtdışındaki mağaza sayılarını 135 çıkarmayı hedeflediklerini belirten DeFacto Lojistik Direktörü Cenk Karapınar, “Yurtdışında büyümenin devamlılığı, yeni yatırımlar, iş gücüne ve ülke ekonomisine katkı ajandamızda ilk sıralarda yer alıyor.  Gündemimizdeki en önemli konu ise ‘Akdeniz Rahatlığını’ dünyaya anlatmak. Rahat ettiren ürünleri, uygun fiyatımızı, rahat mağazalarımızı, mutlu ve rahat personelimizi globale taşıyoruz” diyor. 
Hazır giyim sektöründe yakaladıkları hızlı büyümeyi lojistik yatırımlarla desteklediklerinin altını çizen Karapınar, en büyük yatırımlarının ise Çerkezköy’de 5 binadan oluşacak 80 bin metrekarelik dev otomasyon üssü olduğunu söylüyor. Otomatik depolarının ilk binasının Haziran sonunda faaliyete geçeceğini belirten Karapınar, şunları aktarıyor: “İkinci yarıyılda otomasyon deposunun ikinci binasının altyapısını kuracağız. Şu anda 2016 yılının sonuna kadar DeFacto’yu destekleyecek bir yapı kurduk. 2020 yılını karşılayacak yapıyı da ikinci bina ile kurgulamak istiyoruz. İkinci binanın yapımına 2015’te başlayacağız, otomasyon deposu toplam 5 binadan oluşuyor. Diğer 4 bina da aşamalı olarak yapılacak. Tüm proje tamamlandığında 25 bin metrekarelik tek bir depo olacak” diyor. Lojistik faaliyetlerini bugün Türkiye'de 4 farklı lokasyonda bulunan toplam 65 bin metrekare kapalı alana sahip depolarda yürüttüklerinin altını çizen Karapınar, ilerleyen dönemde otomasyon depolarının 5 fazının bitmesiyle lojistik faaliyetlerinin 100 bin metrekareleri bulacağını söylüyor. 
 
E TİCARETİN PAYI ’E ÇIKACAK 
2013 yılını nasıl geçirdiniz, 2014’e yönelik beklentileriniz, hedefleriniz ve gündeminizdeki yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
2013 yılında büyümemiz hızla devam etti. 2012 yılında pazar payımız %2,5 iken 2013’te bu oran %3,5’a yükseldi. Pazar payında büyüme sağladık. Ciro hedefimiz 820 milyon TL iken, gerçekleşen rakam 860 milyon TL oldu. 2014 yılı için gerçekleşen rakamlar 2013’te planlanan ciro hedeflerinin çok üzerinde. Bir önceki yıla göre %41 büyüdük. Üründe 36 milyon adede ulaştık. Yurtdışı mağazalarımızdaki cironun Aralık ayı sonuna kadar 40 milyon TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. 2013 yılı içinde yaklaşık ihracat tutarımız ise 11 milyon Amerikan dolarına ulaştı. 2014 yılı için cirosal büyümenin %35 - 40 civarında olmasını hedefliyoruz. Yurtdışı mağazalarda büyüme hedefimizi ise 2013 yılı cirosunu 2,5 ile 3 katı arasında olacak şekilde belirledik. 2014 yılı içinde mevcut mağazalarımızı 10 bin metrekareye yakın büyüteceğiz. Toplamda 40 bin metrekare yeni satış alanı ilave edeceğiz. Bu yılın sonunda yurtdışında 24, yurtiçinde 20 yeni mağaza açacağız. 2014’te ciro hedefi için 1,2 milyar TL rakamını telaffuz ediyoruz.
Sanal mağaza yatırımlarımız devam ediyor. Kasım ayında cironun %3,5’i e-ticaretten geldi. Müşterilerin ’unun önce internete bakıp sonra mağazaya gittiğini gördük. İngiltere’de bu oranın %50’lere çıkması bekleniyor. Müşteri internette fiyat araştırması yapıyor, ürünlere bakıyor ve ona göre mağazaya gidip ürünü alıyor. İnternetin bu yönü bizim için kritik. Mağazalardaki trafiği büyük oranda internet belirleyecek. DeFacto, 2018’de cirosunun ’ini e-ticaretten elde etmeyi planlıyor. 
 
DeFacto, lojistik süreçlerini nasıl yönetiyor? 
Lojistik süreçlerimizi %70 kendi çözümlerimiz ile %30 3PL çözümler ile yönetiyoruz. Partnerlerimizden farklı depo alanlarında depo lojistik hizmeti, sezon iadeleri depolama hizmeti, kargolama ve dağıtım hizmeti, depo sayım hizmetleri alıyoruz. Ayrıca yurtdışı DC operasyonları, antrepo gümrükleme hizmeti ve katma değerli işler için de yine outsource desteği almaktayız.
 
YILDA 120 MİLYON TON ÜRÜN HAREKETİ YARATIYOR 
Ürünlerinizin taşıma sürecinde yıllık ne kadar tonajlık bir çalışma gerçekleşiyor? Hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz? Toplam maliyetleriniz içinde lojistiğin payı nedir? Bu maliyetleri düşürmede nasıl bir yol izliyorsunuz? 
Lojistik ağımızda, bir yılda 150 milyon ürün hareketi olmakta ve yaklaşık 120 milyon ton ürün taşınmaktadır. Kargo ve nakliye hizmetleri ve bölgesel rut analizleri ile dedike sevkiyatlar yapmaktayız. Ağırlıklı olarak kolili stoklama ve sevkiyatlar yapıyoruz. Binde 5 oranında askılı yöntem kullanıyoruz. Üreticilerimizden %98 denizyolu, %2 havayolu ile ürün çekmekteyiz. Yurtiçine karayolu, yurtdışına ise havayolu ve karayolu ile sevkiyat yapıyoruz. Lojistik tüm maliyetlerimiz içinde yaklaşık %3-5’lik bir pay alıyor. Maliyetleri uzun planda düşürmek adına otomasyon sistemlerinden yararlanmayı düşünüyoruz. 
 
Türk lojistik sektörünün tekstil lojistiği konusundaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Maliyetleri düşürmek adına sektörden beklentileriniz neler? 
Tekstil lojistiğinin en önemli riski, sezonlar bazında ürünlerin terminlerine uygun olarak satış noktalarına ulaşmasıdır. Hız, kalite, süreklilik ve maliyet odaklılık tekstil lojistiğinin olmazsa olmaz altın kuralları diyebiliriz. Lojistik partnerlerimizi seçerken önceliğimiz; istediğimiz servis düzeyi ve kalitesini sunmasıdır. Diğer yandan, uygun fiyat talebi ise artan rekabet koşullarında tabi ki kaçınılmaz bir gerçek. Türkiye’nin konumu gereği lojistik anlamda stratejik bir önemi olmakla beraber, hazır giyim sektöründe de buna paralel lojistik hizmetleri her geçen gün gelişmektedir. Hem katma değerli işler hem depolama anlamında tekstil lojistiğinde servis kalitesi, sonuç odaklı olma ve hız açısından son yıllarda ciddi mesafe kaydedilmiştir.
 
DEPOLARDA RANDEVU VE ÖN KABUL SİSTEMİ 
Sektörünüzün/ şirketinizin lojistik süreçlerde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinizi anlatır mısınız? 
Sektörel olarak lojistik süreçlerinde günün koşullarına göre irili ufaklı birçok sorun yaşanmaktadır. Özellikle tedarikçilerden gelen plansız ve geciken terminli gönderiler depoların verimli bir şekilde kullanılmasını ve depo içi süreçlerini olumsuz etkilemekte. Defacto olarak biz bunun önüne geçmek adına randevu sistemi ve depo ön kabul sistemini kurguladık. Bu sayede üretici kapısından çıkmadan sipariş bütünlüğü, kalite kontrol, evrak bütünlüğünü sağlayıp ürünlerin depolarımıza giriş trafiğini kontrolümüz altına aldık. 
Yakıt fiyat artışları ve günden güne artan kargo/nakliye fiyatları dış piyasa koşullarından çok çabuk etkilenen perakende hazır giyim sektöründe lojistik süreçlerinin düşük maliyet hedeflerini zorlamaktadır. Kargo ve nakliye firmaları daha fazla dedike araçlar ile özel rut planlamaları ve daha az uğrama noktası oluşturmaları gerekir.
 
EVDEN ŞIK GİYİME UZANAN KOLEKSİYON 
Ürün yelpazeleri hakkında da bilgi veren DeFacto Lojistik Direktörü Cenk Karapınar, ürün koleksiyonlarına sonbahar-kışın yanı sıra çocuk segmentini de eklediklerini söylüyor. Şu anda 15-35 yaş arasındaki müşteriye hitap ettiklerinin altını çizen Karapınar, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Genç aile konseptini çocukla birlikte geliştireceğiz. Kadın tasarımı için kullandığımız İspanya ofisimizi çocuk için de kullanacağız. Şu anda koleksiyonlarımızı kadın, erkek aksesuar ana gruplarının dışında; hamile, büyük beden, lisanslı Real Madrid, Manchester United, Brasil özel koleksiyonları, ev giyimi, iç çamaşırı, mayo, kozmetik,  şık, casual ve trendy koleksiyonlarımızı müşterilerimizin bizi, çalışırken de spor yaparken de evde televizyon seyrederken de, partide düğünde giyebilmesi için hazırlıyoruz. Biz müşterilerimizin 7/24 uygun fiyatlı ve rahat giyinmelerini istiyoruz. Bu sebeple koleksiyonumuzu ev giyimden şık ürünlere kadar geliştiriyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat