e
Banner


Lojistik 2017’de 140 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak
İstanbul’da yapılan Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi’nde (ISCSI) konuşan LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Gülçin Büyüközkan, Türkiye lojistik sektörünün 2017 yılında 140 milyar USD büyüklüğe ulaşacağını belirtti. 




lojistik_sektoruLODER, Slimstock, DSV, MP Objects, SCM, ORTEC, Finavista, The Fresh Connectin’ın katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi (ISCSI) İstanbul’da yapıldı. Ulusal ve uluslararası 150 küresel şirketin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede konuşan uluslararası markaların yöneticileri Türkiye’nin dünya ekonomisi içinde yükselen grafiğine dikkat çekti. Özellikle İstanbul’un uluslararası ticaretin limanlarından biri olduğunu ifade eden yöneticiler, global şirketlerin Türkiye’yi üretim ve yatırım üssü olarak gördükleri belirtti. 
 
ALTERNATİF MISIR HATTI OLUŞTURDUK
 
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için lojistiğin büyük önem kazandığına dikkat çekerek, “Üretim tek başına yeterli değildir. Lojistik günümüzde pazara giriş stratejilerinin belirlenmesinde, üretim ve ihracat fiyatlarının tespitinde, küresel ticaretteki rekabet savaşının kazanılmasında başlı başına bir politika aracı durumuna gelmiştir” dedi. Lojistik sektörünün küresel rekabette anahtar konumuna geldiğini belirten Sever, “2011 yılında başlayan Suriye’deki iç savaş nedeniyle, Suriye transit geçişleri kapanmadan önce bakanlığımız inisiyatifi ile çalışmalar başlatarak Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımı sağlayan Türkiye-Mısır Körfez Ro-Ro hattını açtık” dedi. 
 
TÜRKİYE 4 KITADA LOJİSTİK ÜSSÜ AÇIYOR
 
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri çok net bir şekilde belirlendiğini söyleyen Sever şunları aktardı: “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak, milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına düşen gelirimizi 25 bin dolara çıkarmak, mal ihracatımızı 500 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 150 milyar dolara yükseltmek bu hedefler arasında yer almaktadır.” Sever, bunun için ekonominin tüm paydaşlarının uyum içinde hareket etmesi, üretim, ihracat, ithalat ve özellikle lojistik sektörleri arasındaki koordinasyonun eksiksiz bir şekilde tesis edilmesi gerektiğini ifade etti. 
Ekonomi Bakanlığı olarak yurtdışında lojistik merkezler kurma çalışmaları yürüttüklerini belirten Sever “Çin, Rusya, ABD, Brezilya ve Sahraaltı Afrika’da lojistik merkezler kurulması amacıyla çalışmalarımızı başlattık. Yine Bakanlığımız tarafından, ihracatçılarımıza yeni ihracat güzergâhları oluşturulması yönündeki çalışmalarımız sürdürülmektedir” dedi.  
 
LOJİSTİKTE MERKEZ OLMAK İÇİN ADIMLAR HIZLANDIRILDI 
 
LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Gülçin Büyüközkan ise, Türkiye lojistik sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bugün jeostratejik konumu ve 783,562 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın büyük lojistik merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Büyüközkan, “Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te en önemli 10 küresel ekonomi arasına girmeyi hedeflemektedir. Son 10 yıldır devam eden istikrarlı makroekonomik büyüme uluslararası ticaretin artmasını sağlamıştır. Türkiye’nin 2012’de %1.2 olan küresel ticaret payını 2025’te % 1.5’in üzerine çıkarması beklenmektedir. Türkiye lojistik endüstrisinin büyüklüğü 80-100 milyar USD olarak tahmin edilmekte ve bunun 2017’de 108-140 milyar USD’ye ulaşacağı öngörülmektedir. Güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomi, lojistik sektörünün gelişimine ve genişlemesine katkıda bulunacaktır. Birçok sektör lojistik sektörünü desteklediğinden, farklı endüstriyel alanlardaki büyüme dolaylı olarak lojistik büyümeyi de teşvik edecektir” dedi. 
Lojistik sektöründeki küresel oyuncuların ekonomisinin büyüme potansiyeli, Avrupa ve Asya'ya olan yakınlığı nedeniyle Türkiye'de yatırım yapmaya yöneldiğini vurgulayan Büyüközkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Nüfusunun %65’inden fazlası 24 ve 54 yaş arasında olması ile Türkiye bugün Avrupa'nın en büyük ve en genç işgücü merkezlerinden biridir. Türkiye’nin bu işgücü potansiyeli lojistik sektörüne de yansımakta, karmaşık endüstri taleplerine yetenekli ve iyi yetişmiş işgücü ve makul işçilik maliyetleri ile cevap verilebilmektedir.
Türkiye’nin dünyada önde gelen bir lojistik merkez olmasını sağlamak amacıyla ulaşımın her türünde ülkemizi bölge ülkeleri ile bağlayacak yeni koridor, hat ve bağlantıların oluşumuna yönelik projeler ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu koridorlar, Türkiye'nin komşu ülkeleri ile arasında daha fazla trafik hacminin gerçekleşmesini desteklemektedir. Ayrıca Türkiye'de, farklı taşıma türlerinin bir arada kullanılmasını sağlayacak ve taşıma maliyetlerini düşürmek için hizmet verecek lojistik köyleri kurulmaktadır. Türk 3PL şirketleri yeni girişimler ve satın almalar yoluyla maliyetlerini düşürmeye ve uluslararası pazarlara daha fazla girerek avantaj sağlamaya yönelmişlerdir. Örneğin Horoz lojistik Bollore Afrika lojistik şirketi ile Türkiye ve Afrika arasındaki havayolu ve denizyolu taşımacılığına başlamıştır.” 
 
TÜRKİYE ULUSLARARASI MARKALARIN GÖZDESİ OLDU
 
Zirvede konuşan Adidas Moda Operasyonları Müdürü Dr. Heiko Schaefer, “Küresel politikalarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Adidas markasının lojistik politikalarında Türkiye’yi öncelikli ülke olarak gündemimize aldık” dedi. 
Genel tüketici, ecza ve medikal ürünlerde 178’den fazla ülkede satışları bulunan Jhonson and Jhonson Ortadoğu Genel Müdürü Marcel Van Rossum, büyüme stratejilerinde Türkiye ve Rusya’nın öncelikli ülkeler olduğunu belirtti. Türk hükümetinin sağlık reformlarının tüketicilerin ürünlere daha fazla ulaşmasını sağladığına dikkat çekti. 
Zirve’yi destekleyen ve Türkiye’de büyüme stratejileri izleyen Hollandalı uluslararası şirketlerin yöneticileri ise şunları söylediler: 
Slimstock CEO Eric Van Dijk: Türkiye’de lojistiğin önemi yeni ama hızlı bir şekilde kavranıyor. Hollanda’da ileri düzeyde olan lojistik ve tedarik zinciri konusunda deneyimlerimizi paylaşmak için bu zirve fikri ortaya çıktı. Bu zirveyle yabancı katılımcılar, yerli katılımcılar sayesinde Türkiye pazarını yakından görme fırsatı buldular. 2014’te 2’incisini gerçekleştireceğiz. 
DSV Yönetim Kurulu Üyesi Meinderdjan Botman: Dünyanın hemen her yerinde faaliyet gösteren DSV’nin özellikle Türkiye’deki müşterileri, bizim büyümemizi istiyorlar. Biz bu çerçevede Zirve’yi destekledik ve katıldık. Bu zirveyi önümüzdeki yıl da tekrarlayacağız. Zirve Türkiye’deki şirketlerin yurt dışı bağlantıları kurmalarına yönelik bir konseptte olacak. 
ORTEC Adi Karamehmedovic: Zirveyi destekliyoruz, çünkü lojistik hizmeti vereni ve alanı bir araya getirdi. Bu sayede 20 kadar şirketin lojistik ve tedarik zinciri konusunda iyileştirmeler yapması gerektiğini fark ettik. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat