e
Banner


Macaristan’dan Türk tırlarına vergi şoku
Türk araçlarına ayrımcılık yapan Avusturya’dan sonra Macaristan da başlattığı yeni uygulama ile Türk araçlarından her geçişte 675 Euro tutarında “Deli Dumrul” vergisi alıyor.




turkiye_tirBu güne kadar sadece Türk araçlarından transit geçişlerde 553 Euro, Macaristan’a yapılan ikili taşımalarda ise 276 Euro yol geçiş ücreti alan Macaristan yeni kurduğu ve kilometre başına 0.29 Euro’luk yeni ücretlendirme sistemiyle 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçen tüm Türk tırlarından 122 Euro daha fazla alma uygulamasını başlattı.
Yeni uygulamayla Macaristan ülkedeki karayollarını kullanmayı diğer tüm ülkelere ait yabancı araçlar için ücretli hale getirdi ve kilometre başına bir hesaplama yaparak güzergaha göre ücretler tespit etti.
Türk taşımacılar, uygulama hazırlığı devam ederken ilk etapta, kendilerinden alınan 553 Euro’luk bedelin bu tarifeyle değiştirileceğini ve haksız rekabet önleneceği beklentisi ile bu girişimi sevinçle karşıladı. Ancak, uygulama başladığında beklenenin tam tersi gerçekleşti ve toplamda 122 Euro’ya ulaşan km başına 0.29 euroluk geçiş bedeli Türk araçlarından daha önce alınan 553 Euro’luk bedelle birlikte tahsil edilmeye başlandı.

İHRACATA ZARAR VERİYOR
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bu tür bir ayrımcılığın Türkiye'nin ihracatına büyük zarar verdiğini söyledi. Türk Ürünlerinin sadece bu tür bekletme ve ekstra maliyetler yüzünden Avrupa’da rekabet gücünü önemli oranda kaybettiğine işaret eden Şener, "Taşıt Araçları Yan Sanayicileri (Taysad) Almanya  Ofisi Temsilcisi Ahmet Yılmaz Berlin’de düzenlenen ve birlikte katıldığımız Logistic Allianze panelinde, ‘Oto yedek parça ürünlerimiz Türkiye’de iken çok kaliteli ve çok ucuz ancak Almanya’ya ulaştığında çok pahalı oluyor ve rekabet şansını kaybediyor. Türk sanayisinin performansı yollarda yaratılan gereksiz beklemelere ve ilave maliyetlere heba ediliyor’ dedi. Bu çok yerinde bir tespit ve milletimizin el emeği göz nuru olan ihraç ürünlerimize bu şekilde yapılan ayrımcı ve keyfi uygulamalara göz yumulamaz" diye konuştu.
Şener şöyle devam etti: "Macaristan Deli Dumrul misali çifte ücretlendirme yaparak her geçenden 122 euro Türklerden 675 euro ücret almış oluyor. Macaristan bu uygulama ile sadece transit geçen araçlarımızdan toplam 37 milyon Euro (97 milyon TL) tahsilat yapmış olacaktır."
Kaynak: Hürriyet




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat