Banner


Petkim, ihracatta 1 milyar dolar hedefini aştı

Petkim Petrokimya Holding A.Ş 2012 yılı finansal sonuçların açıkladı. Rakamlara göre, şirket geçen yıl için belirlediği “1 Milyar Dolar İhracat” hedefini aşarak 48 yıllık tarihinde yeni bir rekora daha imza attı.





sadettin_korkutPetkim’in 2012 yılı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin net satışları; ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle 2011 yılına göre artarak 4 milyar 349 milyon TL’ye, satış miktarı ise %3.6 artarak 1 milyon 808 bin ton seviyesine yükseldi.  2011 yılında 834 Milyon Dolar ihracat yapan Petkim, 2012 yılında ihracatını % 25 artışla 1 Milyar 41 Milyon Dolara yükselterek tarihinde önemli bir başarıya daha imza attı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise % 42 seviyesine çıktı.
2012 yılında % 2.3 marjla 99 Milyon TL FVAÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) değeri yaratan Petkim’in 2012 yılında net dönem kârı 17 Milyon TL oldu.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2012 yılının Türk sanayicisi ve imalat sektörü için çok zor bir yıl olduğunu anımsatarak, özellikle ikinci çeyrekten itibaren sektörlerin büyüme hızlarında ciddi düşüşler gözlendiğini belirtti. Petrokimya sektörünün de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir küçülme yaşadığını kaydeden Korkut şöyle konuştu:
“Ülkemiz ekonomisinde büyüme hızı, 2011 yılına göre önemli oranda gerileyerek %3 düzeyine kadar düştü. Geçmiş yıllarda çift haneli büyüyen sektörde, ekonomideki daralmaya paralel olarak ciddi yavaşlamalar gözledik. 2012 yılı başlarında bir miktar toparlanan sektörümüzde, nisan ayından itibaren hızlı bir gerileme yaşandı. Başta Çin olmak üzere dünya talebinin aşırı düşmesiyle, ithalatçılar nisbi olarak iyi konumda olan Türkiye piyasasına yöneldi.  Ürün fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, hammadde fiyatları düzeyine kadar geriledi. Bu süreçte Petkim olarak satış odaklı üretim optimizasyonu ile birlikte dip dalgasından çıktık ve 2013 yılına umutla girdik.”

Maliyetler yüzde 15 arttı

Petkim’in 2012 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 48 Milyon Dolar yatırım yaptığı ve yılı %90 kapasite kullanım oranı ile kapattığı bilgisini veren Genel Müdür Korkut, geçen yıl satışların bir önceki yıla göre % 12 artmasına rağmen, satılan malın maliyetlerinin % 15 artarak 4 milyar 273 milyon TL’ye ulaştığını sözlerine ekledi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat