e
Banner


Gana’da yapılacak yatırım 17 Afrika ülkesini kapsar

Ankara İşadamları ve Sanayiciler Derneği (ANKİSAD), üyelerini Afrika pazarına açmak amacıyla planladığı yurtdışı gezilerinden birini de Batı Afrika’nın parlayan yıldızı Gana’ya yaptı. Geziye inşaat, tekstil, otomotiv yedek parça, mobilya sektörlerinden 15 Ankara firmasının katıldı.





ganaGana ile ticareti geliştirmaya yönelik Ankara İşadamları ve Sanayiciler Derneği (ANKİSAD) tarafından düzenlenen geziye Entek Isı Sistemleri, Emosan Grup, Akgül Ayakkabıcılık, Akar Ltd, Dorçe Prefabrik, Ug Makine, Naturel Su Arıtma Sistemleri, Oto Kılıç Rulman, Ergenç Metal, Çetinler Grup, Master Vip Mobilya, Toker Bebe, Akca İskele, Çiğdem Tekstil, Polsa İnşaat firmalarının sahipleri ve müdürleri katıldı.
ANKİSAD Başkanı Harun Akça gezinin önemine şu sözlerle değindi:
‘Gana ile Türkiye arasında 500 milyon dolar dış ticaret hacmi mevcut, biz Türk işadamları olarak bu rakamı iki-üç yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu ülke diğer Afrika ülkelerine göre her konuda çok iyi. Gana, 17 Afrika ülkesinin dâhil olduğu sıfır gümrüklü ortak birliğe üye. Yani Gana´ya yapılacak bir iş yatırımı diğer 17 ülkeye, 300 milyon ile 400 milyonluk bir coğrafya ile ticari gelişmeler sağlar.’
Bu bölgede üretim olmadığı için Gana´nın her türlü yatırıma açık olduğunu ifade eden Akça, özellikle gıda, tekstil, inşaat, mobilya, kimya ve temizlik sektörlerinde yatırım imkanlarının bulunduğuna işaret etti. Gana’da yatırım açısından tek engelin ‘bürokrasisinin nasıl işlediğini bilmemek´ olduğunu vurgulayan Akça “Bu sorunları çözmek için derneğimiz ANKİSAD ve Gana’da ki derneğimiz TUDEC’den bilgi ve destek alınarak gidilirse daha iyi olur’ dedi.
Heyet Türkiye Gana Akra Büyükelçisi Aydın Nurhan’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Nurhan şunları ifade etti: ‘Türk işadamlarını Gana’ya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Gana yatırım yapma anlamında çok elverişli bir ülke. Her yıl yüzde 8 büyüme hedefi açıklayan Gana, Türk iş dünyası için fırsatlar ülkesi. Türk işadamları telekomünikasyon, alt ve üstyapı çalışmaları, enerji, tekstil, gıda ve tarım gibi alanlarda önemli yatırımlar yapabilirler.’

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat