e
Banner


Otomotiv endüstrisi lojistikte modern altyapıya kilitlendi
2012 yılında 19 milyar dolarlık dış satışla ihracatta 7. kez şampiyonluk ipini göğüsleyen otomotiv endüstrisi, lojistik sektöründen bu güçlü büyümeyi destekleyecek adımlar bekliyor. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2023 için önlerine koydukları 75 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmeleri için lojistik sektörünün modern bir yapıya kavuşturulmasının zorunluluğuna dikkat çekiyor.




orhan_sabuncuTürkiye’nin son yıllarda sektörel bazda değişmez ihracat lideri otomotiv endüstrisi, 2012’yi de şampiyonlukla kapattı. Türkiye ihracatının 2012 yılında geçen yıla göre artarak 152 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin %5 gerilemeye rağmen 19,1 milyar dolar satış ile Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini koruduğunu söylüyor. 2012 yılında binek otomobillerde %7 azalış ve 6 milyar 75 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda daralmayla 3 milyar 363 milyon dolar, otobüs minibüs ve midibüs ürün grubunda ise %5 gerilemeyle bir milyar 31 milyon dolarlık dış satış yapıldığını aktaran Sabuncu, otomotiv yan sanayinin ise %1 artışla 8 milyar 263 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtiyor.

2012 HEDEFİ PARİTE KAYBINA TAKILDI!
Türkiye otomotiv ihracatında 2 milyar 923 milyon dolar ve pay ile Almanya ilk sırada yer aldığı bilgisini veren Sabuncu, 2012 yılında ABD’ye yönelik ihracatta , Cezayir’e yönelik ihracatta , Irak’a yönelik ihracat %63 ve Arjantin’e yönelik ihracat ise %77 artış yaşandığını söylüyor. Sabuncu, Türkiye’nin önemli pazarlarından Fransa’ya olan ihracatın , İtalya’ya olan ihracatın ise %23 azaldığını belirtiyor.
Türkiye’nin başlıca pazarları olan AB ülkelerine yönelik ihracatın daraldığını vurgulayan Sabuncu, “AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı da %72’den %68’e düştü. 2012 yılında kur farkından dolayı yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandı. Euro/Dolar paritesi 2011 seviyelerinde seyretse, 2012 için konulan 20 milyar dolarlık ihracat rakamına rahatlıkla ulaşılmış olacaktı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen otomotiv endüstrimiz sektörler bazında üst üste 7. ihracat şampiyonluğuna ulaştı. 2013 yılında da 20 milyar dolar dış satış ile 8. sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaşmayı hedefliyoruz ” diyor.

LOJİSTİK İHRACATA AYAK UYDURMALI
Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine otomotiv endüstrisi olarak 75 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Orhan Sabuncu, lojistik planlamanın endüstrinin geleceği açısından en önemli konulardan birisi olduğunu söylüyor. Türkiye’nin coğrafi olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika, Eski Doğu Bloğu, Türki Cumhuriyetleri gibi ülkelere ulaşabilmek açısından avantajlı konumda bulunduğunu hatırlatan Sabuncu, “Ancak modernize edilmiş bir lojistik altyapı ve güçlü bir lojistik sektörü olmadıkça bu avantajlar yeterince kullanılamaz. Güçlü bir lojistik sektörünüz olmazsa üretim miktarlarınız ne kadar artarsa artsın, bunların sevkiyatında yaşanabilecek sorunlar bize zaman ve prestij kaybettirecek ve yeni pazarlara ulaşabilmenizi engelleyecektir. Dış ticarette yaşanan büyüme ve gelişmeye lojistik sektörü de aynı ölçüde ayak uyduramadığı sürece bu büyümenin her zaman tehdit altında olacağı unutulmamalıdır” diye konuşuyor.

EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ
Orhan Sabuncu, 2011 yılında oluşturulan “Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nda belirlenen 5 hedef ve 27 eylem planının 2014 yılına kadar hayata geçirilmesinin planlandığını belirtiyor. Bu beş hedeften birisinin “Fiziki Altyapıyı İyileştirmek” başlığı altında da otomotiv ürünlerine uygun oto-port nitelikli limanların ve çevresindeki ulaştırma altyapısının geliştirilmesi oluşturduğunu hatırlatan Sabuncu, söz konusu maddede limanların çevresindeki demir yolu ağlarının iyileştirilmesi ve limanlardaki indirme-yükleme işlemlerinde uygulanan bürokratik prosedürlerin mümkün olduğu kadar azaltılmasının amaçlandığını söylüyor. Sabuncu, “Bugün devlet belgesi haline gelmiş olan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’ndeki bu eylemlerin bir an önce uygulamaya aktarılması hem lojistik hem de otomotiv sektörümüz açısından önemlidir” diyor.
Sabuncu, otomotiv ihracatının %94’ünün denizyolu, %2’sinin demiryolu ve %4’ünün ise karayolu ile yapıldığını belirtiyor.
Tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv endüstrisi açısından da ihracatın kolaylaştırılması için lojistik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini işaret eden Sabuncu sözlerini şöyle sürdürüyor: “2008 yılı Eylül ayında tamamlanan ve DPT Müsteşarlığı yetkililerine sunulan ‘Marmara Bölgesi Otomotiv Lojistiği Planlaması Raporu’nda Marmara Bölgesi, lojistik açıdan ayrıntılı olarak incelenmiş, tüm taşıma modları (karayolu, demiryolu ve denizyolu) sanayimizin yakın gelecekteki 2 milyon adetlik ihracat hedefine yönelik olarak irdelenmiş, konu ile ilgili olarak birçok eksikliğin olduğu, özellikle, limanlarımızın büyük çoğunluğunda demiryolu bağlantısı olmadığı gibi önemli sonuçlara ulaşıldı. Bu nedenle, otomotiv sanayinde üretim içinde ihracatın ağırlığı dikkate alınarak, lojistik altyapısı ve ihracatın kolaylaştırılması açısından limanların çevresindeki demiryolu ağı iyileştirilmeli ve genişletilmeli, taşıt araçları ihracatı için özel oto-port limanlarının kurulması desteklenmelidir.”  

DÜNYADA AR-GE MERKEZİ OLMA HEDEFİ
Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ile sektörün 2023 hedefi için yol haritasının ortaya konulduğunu vurgulayan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Türk otomotiv sektörünün AB ile bütünleşme sürecinde tasarım yeteneklerini geliştirerek, katma değeri arttırmak zorunda olduğunu söylüyor. Bunun için, Ar-Ge faaliyetleri ve tasarım geliştirmeye yönelik projeler için teşviklerden daha fazla pay alınması gerektiğinin altını çizen Sabuncu, “Türkiye Otomotiv Sektörü, Avrupa’nın ikinci büyük üretim ve Ar-Ge Merkezi olmayı hedefliyor. Sektörün orta vadede hedefleri 2 milyon adet üretim, 1.5 milyon adet ihracat ve 50 milyar dolar ihracat geliridir. Bu amaçla 2023 Otomotiv Sektörü İhracat Stratejisi sektör paydaşları tarafından oluşturuldu. 2023 yılı için hedeflerimize ulaşabilmemiz için en az 5 ana sanayi yatırımını ülkemize çekmemiz gerekiyor” diye konuşuyor.

SEKTÖR KÜNYESİ
OTOMOTİV
2012 İhracatı: 19,1 milyar dolar
2013 Hedefi: 20 milyar dolar
En Fazla İhracat Yapılan Ülke: Almanya
İhracatta En Fazla Artış Kaydedilen Ülke: ABD
Lojistik Beklenti: Lojistik altyapının modernizasyonu



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat