e
Banner

1,5 ton altın yüklü uçak 10 gündür bekliyor!

Bir Afrika ülkesinden yüklenen 1,5 ton külçe altını Dubai'ye götüreceği belirtilen kargo uçağının, Kargo Gümrük Müdürlüğü'ne ''Özet Beyan''ı ibraz edemediği için 10 gündür Atatürk Havalimanı'nda bekletildiği açıklandı.





altin_yuklu_ucak.jpg

Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, özel bir Türk kargo şirketinin Airbus-A300 F tipi ''Adıyaman'' adlı TC-ABK kuyruk tescilli kargo uçağı, 1 Ocak Salı günü Atatürk Havalimanı'na yakıt ikmali ve personel değişimi için zorunlu iniş yaptıktan sonra ''Özet Beyan'' adlı beyannameyi ibraz edemedi.

Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, gümrük mevzuatına göre bu uçak için ''Özet Beyan'' beklediklerini belirterek, uçakta bulunan 1,5 ton altına el konulması gibi bir durumun olmadığını, gümrük dilinde böyle bir olaya ''müsadere'' denildiğini ve bunun için de mahkeme kararı gerektiğini bildirdi.

Kargo şirketinin, ''Özet Beyan''ı ibraz edip, bekleme süresinden kaynaklanan gerekli cezayı ödedikten sonra uçağın, evraklarda belirtilen Dubai'ye hareket edebileceği kaydedildi.

Yetkililer, Gümrük Kanunu'nda belirtilen ''Özet Beyan'' maddesinin uygulanmasıyla ilgili olarak şu tanımlamayı yaptı:

''Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan araç içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya getirildiğinin, eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren ya da taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından, 67'nci maddede belirtilen sürelerden sonra, eşyanın boşaltılmasına izin verilmesinden önce bildirilmesi durumunda, bu kişilerce bu kapsamdaki eşya için 'Özet Beyan' verilir. Bu durumda, Kanunun 241'inci maddesinin üçüncü fıkrasının (d) bendinde belirtilen miktarda para cezası alınır.''

Kargo uçağı, 1 Ocak Salı günü Atatürk Havalimanı'na yakıt ikmali ve personel değişimi için zorunlu iniş yapmış, uçakta denetim yapan Gümrük Müdürlüğü ekipleri, 1,5 ton külçe altın bulunduğunu, uçağın Dubai'ye gitmek için bir Afrika ülkesinden kalkış yaptığını, ancak gerekli evrakın eksik olduğunu belirlemişti.

Kapıları mühürlenen uçak, Atatürk Havalimanı'nda apronda boş bir alanda park halinde 10 gündür bekletiliyor. Uçağın başında özel güvenlik ekibi nöbet tutuyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat