Uçakları artık uydular indirecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanacak sistemle uçakların, yaklaşma, iniş ve kalkışlarında, yerde kurulu sistemler yerine, uydulardan yararlanılacağını bildirdi.
Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın haberleşme, seyrüsefer, izleme ve hava trafik yönetimi ihtiyaçlarını karşılayacak uydu teknolojisi esasına dayanan yeni sistemlerin artık Türkiye'de de devreye girmeye başladığını belirtti.
Türkiye'deki ilk uygulamanın Van'da gerçekleştirilmesinin tesadüf olmadığınını vurgulayan Yıldırım, ''Bu, Van'a ve bölgeye bakış açımızın bir göstergesi'' dedi.
Hükümetin, deprem sonrasında Van, Muradiye, Gürpınar ve Erciş'te binlerce vatandaşın kardeşlik hukukunun gereğini yapmak için seferber olduğunu ifade Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi ve Hükümetin kararlılığıyla, bir yıl içinde yaraların sarıldığını, enkazın üstünde modern yeni mahalleler, köyler ve ilçeler yükseldiğini söyledi.
Van'a ve bütünüyle bölgeye ilgiyi zor günlerle, afet zamanlarıyla sınırlı tutmadıklarını dile getiren Yıldırım, ''Dünyada ne varsa, Türkiye'nin batısında ne varsa burada da olsun istiyoruz. Bizim amacımız 81 vilayetimizle ülkemizi top yekun kalkındırmak'' diye konuştu.
''İlk aklımıza gelen il, Van oldu''
Havacılıktaki gelişmenin, ülke ekonomisinin de gelişmesine yüksek katkı yaptığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
''Havacılıktaki gelişmenin katkısı bununla da sınırlı kalmıyor, ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinin daha fazla kaynaşmasını ve milli birliğin daha da sağlamlaşmasını sağlıyor. Bu bakımdan havacılık sektörünün gelişmesine hayati bir önem veriyoruz
Yüksek teknolojinin hava seyrüseferinde geldiği en son nokta olan 'uçağı uydu ile indirme' teknolojisinin Türkiye'de uygulanması gündeme geldiğinde ilk aklımıza gelen il Van oldu. Pilot bölge olarak burayı seçtik. Madem Van hava limanının teknik olarak, manialar nedeniyle böyle bir hizmete, diğer bazı limanlarımız gibi ihtiyacı var, 'öyleyse Van'dan başlayalım' dedik.
Bu yeni sistem, özellikle coğrafi şartlar bakımından sorunlu bölgelerde uçuş güvenliğini maksimum seviyeye çıkaracak, uçuş iptallerini ortadan kaldıracak. Hava seyrüseferi için dünya çapında kullanılan uydulardan alınan bilgiler, belli yöntemlerle pilotlarla paylaşılacak. DHMİ bu konuda çok ciddi çalışmalar yürütüyor, belli bir süreçte bu uygulamanın yararlı olacağı 7 hava limanımız daha bu sisteme geçecek. Van için, Türkiye için hayırlı olsun.''
DHMİ Genel Müdürü Birdal, uygulamayı anlattı
AA muhabirine, uygulama hakkında teknik bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da zor bir coğrafyada yer alan Van Havalimanı'nı, Türkiye'de ilk kez uygulanacak Gerekli Seyrüsefer Performansı Yaklaşması (RNP APCH) usulleri için pilot bölge olarak seçtiklerini söyledi.
Birdal, söz konusu uygulamada yerde kurulmuş klasik seyrüsefer yardımcı cihazları yerine, bundan böyle 'uydu sistemlerinin' hava araçları tarafından birincil seyrüsefer sistemi olarak kullanılacağını dile getirdi.
Hava Yolu İşleticilerinin görüşleri de esas alınarak, pilot bölge uygulaması kapsamında başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Birdal, şöyle konuştu:
''Pilot bölge uygulaması kapsamında başlatılan çalışmalarda; usul tasarımı, hava trafik kontrol yöntemleri ve personel eğitimi konularında yapılacak işler sıralandı. Öncelikle envanterimizde yer alan direk, bina, anten gibi yapay mania bilgilerinin, ilgili ICAO dokümanları esas alınarak güncellenmesi gerektiği belirlendi.
Pilot bölge uygulaması kapsamında yer alan Van Havalimanı için, mania değerlendirmeleri yapılarak usul tasarımına geçildi. Bunun ardından, yeni uygulama için uçulabilirlik açısından gerekli simülasyon değerlendirmelerinin yapılabilmesi amacıyla havayolu şirketleriyle ortak çalışmalar tamamlandı. Bunun sonucunda yeni sistem, Ekim ayı içinde Van için düzenlenen gerçek bir uçuş esnasında denendi.
Alınan olumlu geri bildirimler neticesinde, uçuş kontrol süreci başlatıldı. Uçuş kontrol uçağımız ile 23 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen uçuş kontrolü neticesinde yeni uygulama usulü doğrulanarak, kullanıma verilebileceği bir kez daha teyit edildi.''
''13 Aralık'tan itibaren uygulanacak''
Yeni uygulamanın 13 Aralık 2012'den itibaren kullanılmak üzere Türk havayolu şirketlerine dağıtıldığını belirten Birdal, ''Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı'nda uygulanacak sistemle, uçaklar uydu sistemlerinden yararlanacak. Yüksek teknolojinin geldiği en son nokta olan bu hizmet, Van;dan sonra belli bir süreçte, daha da yaygınlaşacak, sistem ihtiyaç duyulan diğer limanlarımızda da devreye sokulacak'' dedi.
Hizmete girecek olan yeni sistemin, Van Havalimanı'na olumsuz hava şartlarında gerçekleştirilen uçuşlarda yaşanan sefer iptalleri ve pas geçme ihtimalinin azalmasına önemli katkı sağlanacağını belirten Birdal, Uzun bir inceleme ve değerlendirme süreci yanında, hava yolu şirketlerimiz ile ortak çalışmanın iyi bir örneği olarak hayata geçirdikleri yeni uygulamanın tüm havacılık camiası ve hava yolunu kullanan vatandaşlara uçuşlarında kolaylıklar getirmesini diledi.