e
Banner


'Mersin'in lojistik konusunda Singapur'dan eksiği yok'

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'in lojistik üs olmada Singapur, Amsterdam ve Rotterdam'dan bir eksiğinin bulunmadığını hatta fazlasının ve önceliğinin olduğunu belirtti.





mersin_lojistik.jpg

Özel Toros Üniversitesi' tarafından bu yıl 1'ncisi düzenlenen Lojistik Sempozyumu'nda konuşan Güzeloğlu, lojistik kavramının ilk çağlardan itibaren var olduğunu kaydetti.

Lojistiğin ticaret ve ulaşımın temeli olduğunu aktaran Vali Güzeloğlu, ilk çağlardan itibaren sivil ve sosyal uygarlık gelişimini temel alan kentlerin lojistiğe nehirlerle başladığını vurguladı. Güzeloğlu, "Bu düşünüldüğü ve buna benzer önermeler zihinde günümüze uyarlandığında Mersin, doğu-batı arasında sunulan eşsiz bir konumun ve yerleşimin adıdır. Mersin Limanı'nın 2023 yılında ulaşmaya çalıştığı hedef 15 milyon konteynır. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2023 hedefinde Mersin, kısa bir süre sonra dünyanın en büyük ilk 10 ticari limanından birine sahip olacak." ifadesini kullandı.

Bunun dünyanın her köşesindeki genç için Mersin'in çekim alanına geldiğinin ve izlenmeye başlandığının resmi olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Yabancı sermayeli şirket sayısında Türkiye'de 6'ncı büyük kenti Mersin'dir. Mersin ulaşımın 4 temel ağını buluşturan kara, deniz, demir ve hava yolunun kesiştiği, Türkiye'de bu üstünlüğe sahip sayılı kentlerdendir." diye konuştu.

İhalesi yapılan Çukurova Uluslararası Havalimanı inşaatının kısa bir süre sonra başlayacağının bilgisini veren Güzeloğlu şunları kaydetti: "15 milyon yolcu ve lojistiğin kalbi sayılan taşımacılık, serbest bölgesi ve büyük antrepoları ile uluslararası alan bir lojistik üs ve hava taşımacılık merkezidir. Bizim hedefimiz uluslararası alanda öne çıkan Singapur'dur, Amsterdam'dır, Rotterdam'dır. Hiçbir eksiğimiz yok. Aksine fazlamız ve önceliğimiz var. Bundan 1 buçuk yıl önce İtalya'ya yaptığımız bir ziyarette lojistik köyler ve merkezleri ziyaret isteğimizi ertelediklerini hissettik. Ama ısrar edip gittiğimizde de adı lojistik merkezi olan yerlerde ticaretin ve hareketin çok az olduğunu gördük."

 

Yalçıntaş: Lojistik sektöründeki pastadan payımızı almamız gerekiyor

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise Mersin Doğu Akdeniz'in lojistik merkezi haline gelebilecek bir kent niteliğinde olduğunun altını çizdi. Mersin'de lojistik sektörüne dayalı bütün alt yapıların var olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş, şunları söyledi: "Bu kentte lojistik için gerekli tüm alt yapılar mevcut. Ülkemizde lojistik sektörünün gayri safi yurt içi hasıladaki payı yüzde 10. Türkiye'de üretilen tüm değerin yüzde 10'u bu sektörde. Lojistik dünya genelinde 2015 yılında yaklaşık 10-12 trilyon dolarlık bir sektör olacak. Bizim de bu sektördeki pasta payımızı almamız gerekir. Jeopolitik olarak lojistikte Türkiye altın bir noktada Asya ile Avrupa'nın ortasında yer alan Türkiye, Afrika'nın, Balkanlar'ın ve Orta Doğu'nun kesişme noktasındaki bir ülke. Öyle bir ülkeyiz ki dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji rezervlerinin yüzde 85'i Türkiye'nin doğusunda yer almaktadır. Dünyanın harcadığı enerjinin de yüzde 76'sı da ülkemizin batısında harcanıyor. Buda demektir ki, doğu ile batı arasında ciddi bir geçiş var. Bu geçişte bizim ciddi bir pay almamız gerekmektedir. Dünya Lojistik Endeksi'nde Türkiye 155 ülke arasında 39'ncu sıradayız. Önemli olan daha üst sıralara çıkabilmektir."

Konuşmaların ardından Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren tarafından Güzeloğlu ve Yalçıntaş'a 'teşekkür plaketi' takdim edildi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat