e
Banner

Kamyon tamircisiydi fabrikatör oldu!

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde 54 yıl önce küçük bir dükkanda kamyon tamirciliğiyle çalışma hayatına atılan torna ustası, bugün başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye fren ihracatı yapan fabrikaya sahip oldu.





ferruh_dereli.jpg

Anadolu insanının azmederek neleri başarılabileceğini gösteren Ferruh Dereli (69), 1958 yılında ortaokulu 2. sınıfta bırakıp babasının yanında çırak olarak başladığı kamyon tamirciliği ve tornacılıkta 31 yıl çalıştı. 1989 yılında dükkanını büyütme kararı alan Dereli, torna tezgahında başlayan fren üretiminde iki oğlunun da desteğiyle 1600 metrekarelik fabrikada CNC tezgahlarda üretim yapar hale geldi.

8 yaşında çıraklıkla başladı

Ferruh Dereli, yaptığı açıklamada, 8 yaşındayken sömestr ve yaz tatillerinde babasının yanında çalıştığını ve 1958 yılında ortaokulu 2. sınıftayken bırakıp dükkanda işe başladığını söyledi.

Babasıyla 31 yıl çalıştıktan sonra 1989 yılında elektromanyetik fren imalatına geçtiklerini belirten Dereli, ''İlk zamanlar insanlar küçük bir ilçede bunun yapılamayacağını düşünüyorlardı. Ama gün geçtikte bizim ürünlerimiz tanınmaya başladı. Üretimimiz arttıkça da 150 metrekarelik dükkanımıza sığmadık'' dedi.

1997 yılında belediyenin teşvikiyle kiraladıkları 1600 metrekarelik alanda fabrika kurduklarını vurgulayan Dereli, ''O günden bu yana, üretimimiz artarak devam ediyor. Torna tezgahlarında başladığımız fren üretimini şimdi CNC tezgahlarında gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

Almanya'ya fren ihracatı

Fabrikada 22 işçinin çalıştığını ancak bu sayının yeni yılda artacağını ifade eden Dereli, yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılarak, ürettikleri frenlerin tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Dereli, ''Ben ilçemi seviyorum. İlçemin insanlarını seviyorum. Yanımızda çalışan işçiler hep İnebolu çocuğudur. Yeni yılda personel sayımızı artıracağız. İç piyasanın yanında Almanya, Kazakistan ve Suudi Arabistan'a fren ihracatı yapıyoruz'' ifadesini kullandı.

İstanbul şubesi açıldı

Müşterilerinin yoğun olduğu İstanbul'da geçtiğimiz ay şube açtıklarını belirten Dereli, ''İstanbul şubemizle Marmara Bölgesi'nde lojistik merkezi kurmayı ve müşterilerimize daha hızlı hizmet sunmayı amaçladık'' dedi.

Oğul Ahmet Dereli

Ferruh Dereli'nin oğlu Ahmet Dereli de (43) üretimde en gelişmiş teknolojiyi kullandıklarını ifade ederek, ''Doğduğumuz ilçede bu yatırımı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Yılda 20 bin fren üretme kapasitesine sahibiz. Fabrikamız gün geçtikçe büyüyor. İnebolu'dan yurt dışına fren ihracatı gerçekleştiriyoruz'' diye kaydetti.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat