e
Banner


Irak’a nakliye yapan TIR sürücüleri vize sorunu yaşıyor!

Malumları olduğu üzere bir süredir Irak’ın merkez, güney bölgelerine taşıma yapmak isteyen şoförler vize alımlarında sorunlar yaşamaktadır.





tir_kuyrugu2.jpg

Bu kapsamda, Irak vizeleriyle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığımıza Uluslar Arası Nakliyeciler Derneği’nin yaptığı başvuru yaparak sorunu bildirdi.

Ankara’daki Irak Büyükelçiliğinden Başkatip ve İkinci Katip düzeyindeki yetkililerle Dışişleri Bakanlığımızda Dışişleri Bakanlığımız Yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu görüşmede, vize uygulamasının başlaması çerçevesinde uygulamanın kapsamı ve Irak’a yük taşımacılığı yapan TIR sürücülerine hangi şartlarda vize ita edildiği hakkında bilgi talep edilmiş ve TIR sürücülerine uzun süreli müteaddit girişli vize verilmesinin iki ülke ticaretinin gelişmesine olumlu katkısı olacağı dile getirilmiştir.

Sayın Başkatip Irak’ta yatırım yapan işadamlarına verilen vizeler dışındaki taleplere de cevap verildiğini, ayrıca TIR sürücülerinden istenen belgeleri, sürücü belgesi, pasaport, ithale konu mal ve yüke dair sözleşme örneği, başvuru formu ve üç adet fotoğraf olarak sıralamış, ancak Büyükelçiliklerine TIR sürücüleri tarafından yapılan hiçbir vize başvurusuna rastlamadığını başvuruların sınıra daha yakın olması nedeniyle Gaziantep’teki Başkonsolosluktan temin edildiğinin tahmin edildiği, ancak TIR sürücülerinin karşılaştıkları sorunların temelinde Irak temsilciliklerinden vize almaksızın Irak’a Kuzey bölgesinden girmelerinin bulunduğunun düşünüldüğü ifade edilmiştir.

Irak Büyükelçiliği yetkilileri ayrıca Türkiye’deki Irak Temsilciliklerine vize sorunun giderilmesini teminen konuyla ilgili bilgi verileceğini ifade etmiştir.

Dışişleri Bakanlığımız yukarıda kayıtlı hususlar çerçevesinde, bilhassa Irak’ın merkezi ile güney bölgelerine uluslararası yük taşımacılığı yapan nakliyecilerimizin ve sürücülerimizin ilgili Irak temsilciliklerinden vize almaları ve Derneğimizce bu yönde üyelerinin teşvik edilmesini önemle rica etmekte, Makamlarının Irak’a yönelik 17 Temmuz 2012 tarihli güncel seyahat duyurusunda (http://www.mfa.gov.tr/irak_a-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-17-temmuz-2012.tr.mfa) kayıtlı hususların dikkate alınmasının yararlı olacağı ifade edilmektedir.

Öte yandan, üyelerimizden Derneğimize bugüne kadar iletilen bilgilerde Türkiye’deki Irak Temsilciliklerine yapılan sürücü vize başvurularının işleme konulmadığı yönünde bilgiler iletilmiştir. Oysaki gerek Ankara Irak Büyükelçiliği Sayın Başkatibi’nden alınan bilgilere göre, gerekse de Dışişleri Bakanlığımızın ilettiği bilgilendirmede Türkiye’deki Irak Temsilciliklerinden vize alınabildiği ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, Irak’ın Merkez ve Güney bölgelerine taşıma yapan üyelerimizin sürücüleri için Türkiye’deki Irak Temsilciliklerine vize için başvurmaları önemle rica olunmakla beraber, Irak Temsilciliklerinden alınacak olumsuz yanıtları ise yazılı olarak talep etmeleri önemle rica olunur.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat