e
Banner


Bakan Yazıcı Cilvegöz Sınır Kapısında!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü sınır Kapısı'nda incelemede bulunarak, "Beklentimiz, Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesiyle büyük ölçüde ticari aktivitenin artacağı yönündedir" dedi.





hayati_yazici_iskenderun.jpg

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü sınır Kapısı'nda incelemede bulunarak, "Beklentimiz, Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesiyle büyük ölçüde ticari aktivitenin artacağı yönündedir" dedi.

Bakan Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile birlikte Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yetkililerden brifing alarak, basına kapalı olarak incelemede bulundu.

Yazıcı, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, fiziki olarak modernize ettikleri ve yeniledikleri Cilvegözü Sınır Kapısı'nı Eylül 2007'de hizmete açtıklarını hatırlattı.

 

Cilvegözü'nün yap işlet devret modeliyle yapılan kapılardan biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:

"Genelde gümrük kapıları, gümrük hizmetini en iyi şekilde sağlamaya uygun olacak biçimde sınır çizgisine yakın yerde yapılır. Ama burada, Suriye ile aramızda var olan sınır çizgisi alanına kadar olan mesafe, coğrafi şartlar itibariyle bir gümrük kapısı yapılmasına müsait değil veya maliyeti çok yüksek. Milyonlarca ton hafriyat yapmanız gerekir. Beklentimiz, Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesiyle büyük ölçüde ticari aktivitenin artacağı yönündedir. Bütün bunları da dikkate almak suretiyle, bu arada da aktivitenin azaldığını, çok rölanti seviyede olduğunu da fırsat bilerek bu kapının daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor. Brifingde arkadaşlarımız bunları aktardılar, bunları değerlendireceğiz."

Kapıdaki coğrafi şartlar nedeniyle sızmalar ve tel örgülerin kesildiği şeklinde eylemler olduğunun ifade edildiğini belirten Yazıcı, bu sorunların çözülmesi için de önlemler alacaklarını kaydetti.

Cilvegözü'ndeki ticari aktivitenin yine Suriye'deki olayların tırmanışa geçmesi ve Cilvegözü'nün karşısındaki kapıda tamamen gümrük hizmetlerinin sonlandırılmış olmasını dikkate alarak bakanlık genelgesiyle yeni bir düzenleme getirdiklerini anımsatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Geçici düzenleme çerçevesinde kapı hukuken açıktır, Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğini emniyet altına almak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriye'ye geçişleri, eşya taşımalarına ilişkin gümrük hizmetleri verilmemektedir. Ama Suriye'den Türkiye'ye giriş yapacak gerek Suriye gerekse üçüncü dünya ülke vatandaşlarının girişlerinde gümrük hizmeti verilmektedir. Suriyeli tüccarların, esnafın, bireylerin Türkiye'den ürün satın alıp ülkelerine götürmelerine de izin verilmektedir. Bu kapsamdaki faaliyet çözümünü vatandaşlarımız çok ilginç bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Türkiye'deki tüccarlar, üreticiler buldukları müşterileri dikkate almak suretiyle ürünlerini bu ara bölgede naklediyorlar. Suriyeli tüccarlar, o bölgeye gelip, araçtan araca aktarmak suretiyle bir ithalat, dış ticaret faaliyeti sürdürülüyor. Günlük 70, 80 tır dolayında bu gerçekleşiyor. Bu uygulamadan son derece memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. İnşallah bu çoğalır. Bunun çoğalması her iki ülke halklarının lehinde olan bir uygulamadır."

İskenderun Limanı'ndan Ortadoğu'ya ve Körfez ülkelerine yapılacak Ro-Ro seferlerinin önemli bir taşıma ve lojistik faaliyeti olduğuna dikkati çeken Yazıcı, bunun giderek artması temennisinde bulundu.

Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndaki toplantının ardından Bakan Yazıcı ve Adalet Bakanı Ergin, Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat