e
Banner


İhracatçılar geri dönüyor

DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan, Rusya’ya ihracat yapan ihracatçıların karşılaştığı sıkıntıların had safhaya ulaştığını belirterek, başta yaş sebze ve meyve ihracatçıları olmak üzere ihracatta % 30’luk bir düşüşün sözkonusu olduğunu söyledi. Gürdoğan, “İşadamları geri dönüyor” dedi.





hamdi_gundogan_dkib.jpg

Başbakan’a Rapor Verilecek

NOVOROSSİSK’DE iş yapan firmaların tutuklanan işadamı Mevlüt Bulut olayından çok etkilendiğini kaydeden Gürdoğan, konuyu bir rapor halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceklerini söyledi. Gürdoğan, “Yapılan yanlış uygulamalar Rusya’nın bugünkü durumuyla hiç bağdaşmıyor” dedi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, geçtiğimiz ay içinde Rusya’da tutuklanan Trabzonlu işadamı Lider Gıda’nın sahibi Mevlüt (Baykal) Bulut için Başbakan Erdoğan’dan destek isteyecek.

Gürdoğan, Pazartesi günü memleketi Rize’ye gelecek olan Başbakan’a bu konuda hazırladığı dosyayı sunacağını belirterek, “26 Kasım’da mahkemesi olacak olan işadamımız Mevlüt Bulut için sayın Başbakanımızdan destek isteyeceğiz. Bu konuda yaşadığımız başka sıkıntılar da var” dedi.

 

İhracatçılar dönüş yolunda, ihracatta yüzde 30’lük düşüş söz konusu

Gürdoğan, Trabzonlu işadamı Baykal’ın tutuklanmasıyla başlayan sürecin bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini ifade ederek, “Novorossisk’de iş yapan firmalarımız da bu olaydan olumsuz etkilendi ve bu firmaların bir çoğunun Türkiye’ye dönmesine neden oldu. Bu sebeple de şu anda yaş sebze ve meyve ihracatında yüzde 30’a yakın bir düşüşle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Firma sahiplerinin can ve mal endişesi yaşadığını ve artık orada kalmak istemediğini ifade eden Başkan Gürdoğan, “Gerek lojistikte (gemi taşımacılığında) ve gerekse yaş sebze meyve ihracatının Türklerin elinde olmasından dolayı ihracatçılarımız, buna karşı çıkan kesimlerin bir takım lobi faaliyetleri ve asılsız ihbar ve iddiaları ile karşı kalmakta, bu da ihracatımızı tehlikeye sokmaktadır” şeklinde konutu.

Yapılan yanlış uygulamaların Rusya’nın bugünkü durumuyla hiç bağdaşmadığına vurgu yapan Başkan Gürdoğan şöyle konuştu: “Mavi hat olarak belirtilen hatla Moskova’ya ton başı 500 dolar ödenirken, Novorossisk’ten aynı mal bin dolardan çıkmaktadır. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, Türk ihracatçılarına yapılan zulmün ve işadamlarımız üzerindeki baskının sona erdirilmesi, bunun yanında tutuklu bulunan işadamımız Mevlüt Bulut’un bir an önce dışarı çıkartılması için Sayın Başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Bu konuda da kendisine hazırladığımız bilgi amaçlı dosyayı sunmak için bölgeyi ziyaretinde kendisine bu dosyayı takdim edeceğiz” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’yi ziyaretinde bu konunun gündeme getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gürdoğan, “Bir başka sorun da yeni açılan Vladikavkaz’da (karantina) sorunu nedeniyle Türkiye’den yaş sebze-meyve ihracatına izin verilmiyor. Ancak İran ve Ermenistan’a aynı kapıdan rahatlıkla yaş sebze ve meyve rahatlıkla girebilmektedir. Bu izin için yapılan müracaatın bir önce sonuçlandırılması gerekmektedir” dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat