e
Banner


AKP ve CHP’nin İzmir ortaklığı!

AKP ile CHP ilk kez İzmir’de bir ulaşım projesinde ‘ortak’ olmuştu.





izmir_liman.jpg

Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik hafif raylı sistem, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD ortak yapımı olarak hayata geçirildi Belediye ve hükümeti Türkiye’nin en büyük çevre projesi ‘Yüzülebilir ve yaşanabilir bir İzmir Körfezi’ için işbirliği kararı aldı. 10 milyar dolarlık harcamayla Körfez’in kirlilikten sığlaşan su yolu derinleştirilecek, yeni nesil derin su gemileri ve dileyen herkes burada denize girebilecek

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Kentimiz kendimizdir

İzmir Körfezi’nin kurtarılmasıyla ilgili proje için kolları sıvayan T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in Türkiye’nin en özgün deniz kentlerinden biri olduğunu beliterek, “Ancak yıllardır İzmir bu potansiyelini layıkıyla değerlendiremedi. Öncelikle şehrimize bir deniz şehri olduğu kimliğini hatırlatmayı borç biliyoruz. Bu ise ancak denize yatırım yaparak olur” dedi. Yıldırım İzmirli kimliğinin Akdenizli kimliğinden bağımsız düşünülemeyeceğini, hayatın her alanında İzmir’in bir örnek kent yapılmasının yolunun büyük ölçüde denizci kimliğini hatırlamaktan geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’i Akdeniz’in çekim merkezi olan, ticaret, kültür ve turizm metropollerinden biri yapmaya kararlıyız. ‘Kentimiz kendimizdir’ ilkesinden hareket ediyoruz. Kentli olma bilincinin o kente hizmetten geçtiğini biliyoruz ve ona göre hareket ediyoruz.

 

Balıkla dolacak

Projeyle İzmir Körfezi’nde tekrar balık çeşitliliği ve sayısı artacak. Bu proje ile İzmir Körfezi balık dolacak. Hatta balıkçılığın artmasının yanı sıra amatör ve profesyonel su sporları ile yatçılık da gelişecek. Bu proje ile İzmir halkının Körfez’le buluşmasını sağlayacağız. İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyonu Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında sondaj, zemin etüdü ve laboratuar çalışmaları tamamladı.

Proje içinde yer alan İzmir Limanı Rehabilitasyonu kapsamında şimdiden 30 bin metrekarelik alanın ıslah edildi. Viyadük ayaklarının liman bağlantısını da sağlayarak limanın demiryolu bağlantısının yanı sıra karayolu bağlantısını da güçlendirdik. Yeni silo rıhtımında 50 bin metrekarelik alanın ıslahı da tamamlandı. İzmir Limanı Rehabilitasyonu tamamlandığında İzmir Limanı’nın değeri bir kat daha artacak. Şu anda 250 metre üzerindeki yük gemileri limana yanaşamamaktadır. Rehabilitasyonun tamamlanması ile 350 metre uzunluğunda yük gemileri artık limana yanaşabilecek.

 

Ana liman olacak

İzmir Limanı Rehabilitasyonu ile liman kapasitesi 3 kat artacak. Liman dünyanın ilk 50, Avrupa’nın ise ilk 20 konteyner limanı arasında yer alacak. İzmir Limanı ana liman olarak hizmet vermeye başlayacak. İzmir Limanı, ana liman olması ve kapasitesinin artması ile gelirlerini 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkaracak. Bu da; İzmir’e, Ege Bölgesi’ne ve ülkemiz ekonomisine büyük katma değer sağlayacak.

 

Yatçılık gelişecek

Proje kapsamında atık suların ileri arıtma kademesine kadar arıtımını sağlayacak tesisler kuruluyor. Körfez’in kuzey kıyılarına boşalan dere ağızlarında da taramalar yaptık. Su çevrimini iyileştirerek körfezi temizleyeceğiz. Bu kapsamda ekolojik hayat canlanacak. Bu proje sayesinde amatör ve profesyonel su sporları ile yatçılık gelişecek. Bu proje ile İzmir halkının Körfez’le buluşmasını sağlayacağız.

 

75 Sondaj

Projenin ÇED çalışmaları kapsamında sondaj ve zemin etüdü çalışmalarını tamamladık. Liman Yaklaşma Kanalı, Akıntı İyileştirme Kanalı ve Konteyner Terminali güzergâhında toplam 75 adet deniz sondajı yapıldı. Liman Yaklaşma Kanalı ve Akıntı İyileştirme Kanallarının esas olarak çok yumuşak-yumuşak kilden oluştuğunu tespit ettik. Laboratuvar çalışmaları da tamamladı. Batimetri ve deniz sismiği çalışmaları ise tamamlanmak üzere.

 

80 Milyon TL

Proje kapsamında mevcut ekipmanların revizyon ve modernizasyon çalışmaları da devam ediyor. Yeni ekipman ve altyapı yatırımları ise hızla gerçekleştiriliyor. Limanın otomasyona geçirilmesi çalışmaları da sonuçlanmak üzere. Kısa sürede sistem hizmete alınacak. Bu proje kapsamında yapılan yatırım miktarı yaklaşık 80 milyon lira.”

 

İzmir farkı

Türkiye’de ilk kez, iktidar ile muhalefet; yani Ak Parti ile CHP, İzmir’de bir ulaşım projesinde ‘ortak’ olmuşlardı. Aliağa ile Menderes arasIndaki 80 kilometrelik hafif raylı sistem, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ak Partili Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD ortak yapımı olarak hayata geçirildi. Türkiye’nin kent içi en uzun bu “ortak” hafif raylı sistem projesinin açılışını da yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu birlikte yaptı. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bu ortak ulaşım projesinin açılışında herkes şöyle demişti: İşte İzmir, İşte İzmir farkı...

(vatan)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat