e
Banner


Hatay, lojistik köyle çok kazanacak

Hatay ve Osmaniye illerinde, lojistik sektörünün geliştirilmesi, bölge ekonomisi, sanayisi ve ticaretine destek vermek amacıyla “Uluslararası Lojistik Zirvesi” düzenlendi. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Yerleşkesi Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen zirvenin açılışında, kentin lojistik açıdan çok büyük bir önem taşıdığını söyledi.

 




hatay_lojistik_koy.jpg

Uluslararası küresel düzeydeki mal ve hizmet hareketliliğinin rotasına bakıldığında Hatay’ın önemli bir noktada bulunduğunu anlatan Lekesiz, “Hatay, Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’yu bir şekilde etkileyen ve bunların hepsinin kesişme noktasında olan kilit bir yerdir. İlimizdeki mevcut zengin taşımacılık sektörü, lojistik hizmetleri, bugünkünden çok daha fazla zenginlik üretebilecek muhteşem bir potansiyele sahip. Bu her ile nasip olmaz” dedi.

Lekesiz, İskenderun Limanı’nda kurulması planlanan lojistik köyle, gelecekte lojistik sektöründe kentin büyük kazançlar elde edeceğini belirtti.

2001 krizinde Türkiye’nin ihtiyacı olan paranın 5 milyar dolar olduğunu anlatan Lekesiz, “Dubai bu sektörde yılda yaklaşık 70 milyar dolar kazanıyor. Biz 5 milyar dolar için yalvardık. Bu sektör öylesine zenginlik üreten bir sektör ki gençlerimiz için de iş potansiyelinin beraberinde getiren bir sektör. Lojistik köyün kurulmasıyla kentimiz milyar dolarlar kazanmaya başlayacak” diye konuştu. Lekesiz, üretilen ürünlerin tüketicinin eline minimum maliyetle ulaştırılmasının, uluslararası rekabet açısından önemli olduğunu, kentteki lojistiğin hem coğrafik konumundan hem de mevcut alt yapısıyla ön planda olduğunu söyledi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de, İskenderun’un lojistik üs olarak belirlenmesiyle, kentin lojistik yönünden önemini ortaya koyacak bir yapı oluşturduğunu kaydetti.

Üniversitede, kentin sahip olduğu lojistik avantajları değerlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Güder, şöyle devam etti:

“Artan küresel ticaret hacmiyle dünyanın her tarafında üretilen ürünler sağlıklı bir lojistik sayesinde yerine ulaştırılması sağlanmaktadır. Hatay da bulunduğu coğrafi konum özelliğiyle önemli bir lojistik üs olarak nitelendirilmektedir. Üniversitelerdeki lojistik bölümleriyle de kalifiye eleman yetiştirme konusunda eğitim verilmesi önem arz etmektedir. MKÜ, lojistik eğitimi ön lisans programı olarak veriyor. Bizler üniversite olarak akademik eğitimin verilmesiyle üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız.”

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise, lojistiğin günümüzde bir bilim haline geldiğini ifade ederek, 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizden yeteri kadar yararlanamadığımızı, denizden yararlanan ülkelerin çok daha önde olduklarını vurguladı.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız’ın da konuşma yaptığı zirve 2 gün sürdü.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat