e
Banner


ABB’den demiryolu sektörüne etkili çözümler

Dünyadaki tren ve lokomotif üreticileri ile demiryolu işletmecilerine güç ve otomasyon ürünleri ve sistemleri sunan tedarikçilerin başında gelen ABB, 2010 yılında sağladığı 1 milyar dolar üzerindeki sipariş tutarını 2015 yılında 2,5 milyarın üzerine çıkarmayı hedefliyor. Şirket, demiryolu araç üreticilerinin tahrik sistemlerine olan yoğun talebini de gözeterek ürün portföyünü genişletmeyi planlıyor.  

 




hizli_trenn.jpg

Dünyada gelişen karbon emisyonunu azaltma eğilimi ve faaliyetleri, yenilenebilir enerji kullanan sektörlere, enerji verimliliği sağlayan teknolojilere ve demiryolu gibi sürdürülebilir taşımacılık çözümlerine olan talebi de artırıyor. Uzun yıllardır demiryolu sektöründe faaliyet gösteren ABB, sektöre sürdürülebilir hareketlilik için etkili ve güvenilir çözümler sunuyor. ABB Transportation Systems 1996’da, Daimler-Benz ile bir ortak girişim olan ve daha sonraları Bombardier tarafından satın alınan AdTranz’ın bünyesine katılırken, ABB cer trafoları, konvertör ve motorlar gibi cer ekipmanlarını geliştirme, üretim ve servis fonksiyonlarını bünyesinde tuttu.

Kent içi, banliyö, bölgesel ve yüksek hızlı yolcu trenleri ile yük trenleri de dahil olmak üzere demiryolu araçları için tasarım, mühendislik ve kurulum hizmeti sunan ABB, cer trafoları, cer motorları ve konvertörleri üretimi yapan lider firmalar arasında yer alıyor. Portföyünde alçak ve orta gerilim ürünlerinin yanı sıra yarı iletkenler ve parafudurlar da bulunan ABB, dizel tren jeneratörleri ve turboragerları da üretiyor. ABB’nin ürün portföyü arasında ayrıca, cer sistemlerine güç sağlayan hatlara güç besleyen cer trafoları, orta ve yüksek gerilim şalt cihazları, demiryolu havai hatlarına güç besleyen ve dağıtan frekans dönüştürücüleri ve transformatörler bulunuyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde demiryolu aktivitelerini önemli derecede geliştiren ve çok sayıda tren üreticisinin ve yerel işletmecinin tercih edilen tedarikçisi olan ABB’nin en etkin olduğu pazarlar arasında ilk sırayı 2010 yılında ürün siparişlerinin %30’unu aldığı Avrupa alıyor. ABB için siparişlerinin %25’ini oluşturan Asya’da son yıllarda en hızlı büyüme gösterdiği bölgeler arasında geliyor. Demiryolları sektöründen elde ettiği ciroyu 2004-2010 yılları arasında bileşik olarak yılda yaklaşık %30 kadar artıran ABB, 2010 yılında sağladığı 1 milyar dolar üzerindeki sipariş tutarını 2015 yılında 2,5 milyarın üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

Bakım ve yenileme hizmeti

ABB, şebekeleri gerilim bozulmalarından koruyarak enerji kalitesini yükselten FACTS (Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri), demiryolunu ve güç dağıtımını izleyen ve kontrol eden ağ yönetimi ve SCADA (Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme) sistemleri ve bunların yanı sıra ileri düzeyde teknik birikim ve altyapı gerektiren, sistem analizi ve dinamik cer güç besleme gibi uzmanlık hizmetleri de sunuyor. ABB’nin hizmet yelpazesi arasında bakım, yenileme ve yeniden donatım çözümleri de bulunuyor. ABB küresel demiryolu hizmetlerini, demiryolu sektöründeki müşterilerinin sahip olduğu cer düzeneklerinin (transformatörler, konvertörler ve motorlar) tamamına veya bir kısmına yönelik ihtiyaçları karşılayacak şekilde güçlendiriyor. ABB’nin hizmetleri yedek parça, bakım, yükseltme/yenileme vb. içeriyor ve müşteri tesisinde veya dışarıda verilebiliyor.

 

Yeni çözümler yolda

Kentsel alanlardaki büyüme ve gelişme sadece alternatif akımla (AC) çalışan ağır demiryolu çözümleri tarafından karşılanamayacak derecede bir esneklik talep ediyor. Bu talebin doğru akım (DC) ile beslenen tramvay, metro ve hafif raylı araçlarla (LRV’ler) desteklenmesi gerekiyor. ABB, AC demiryolu sistemleri ve DC kentsel raylı sistem uygulamaları için yeni teknolojiler geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu teknolojilerden bazılarını, AC kullanan EMU’lar (elektrikli çoklu üniteler) için güç elektroniği cer trafoları, cer gücü sağlama özelliğine sahip DC trafo istasyonları, enerji depolama sistemleri, hafif raylı sistem araçlarının fren uygulamalarında rejeneratif enerji kullanan araç üstü depolama sistemleri ve DC devre kesiciler oluşturuyor.

Trenlerin verimli çalışmalarının belirleyici bir faktörü cer düzeneğindeki bileşenlerin (jeneratörler, devre kesiciler, transformatörler, cer konvertörleri ve motorları) bir araya getirilmesi ve tasarımı. ABB ürün portföyünü, demiryolu araç üreticilerinin tahrik sistemlerine olan yoğun talebini de gözeterek genişletmeyi planlıyor.  Demiryolu işletmecilerinin hizmete hazır olma ve işletim ömrü maliyeti hedeflerine destekleyen ABB, tren üreticileri ve demiryolu işletmecileri ile uzun vadeli ortaklıklar üzerinden demiryolu araçlarının azami seviyede kullanılmasını sağlamayı, demiryolu taşımacılığının dünyanın giderek artan hareketlilik talebini karşılayacak sürdürebilir bir alternatif olmasını sağlamayı hedefliyor.

 

Türkiye'nin demiryolu sektörüne katkıda bulunuyor

Türkiye, 10 on yıl içinde yüksek hızlı trenler, bölgesel ulaşım, yük taşımacılığı ve kentsel raylı sistem ağını geliştirmeyi ve modernize etmek için milyarlarca dolarlık yatırım planlıyor.  Demiryolu araçlarına ve altyapısına yönelik güç ürünleri ile bu projelerde şimdiden önemli roller üstlenen ABB, Marmaray ve Kadıköy-Kartal Metro Hattı gibi büyük projelerin tedarikçileri arasında yer alıyor. ABB, Kadıköy - Kartal hattında çalışacak olan ve İspanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) tarafından üretilen 30 adet sekiz vagonlu metro treninde kullanılacak 384 adet modüler asenkron cer motoru, 176 orta gerilim şalt donanım paneli ve 86 dökme reçineli kuru tip trafodan oluşan güç dağıtım sistemi tedarik etti. Bu kompakt, dayanıklı ve yüksek performans motorları “tek platform, birden çok tasarım” yaklaşımıyla üretildi. Bu yaklaşımda her bir motor, standart parçalar ve çok sayıda konfigürasyon seçeneği kullanılarak kulanım amacı için özel olarak tasarlanabiliyor ve bu sayede mühendislik aşamalarından ve üretim sürelerinden önemli derecede tasarruf elde ediliyor. ABB ayrıca, İstanbul Boğazı’nın altından geçen demiryolu tünelinin ve her iki yakadaki banliyö hatlarının modernizasyonundan oluşan Marmaray projesi için 79 adet UniGear ZS2 orta gerilim şalt donanım paneli ve 46 adet dökme reçineli kuru tip trafo tedarik etti. Denizin 60 metre derinliğinde yer alan bu tünel, 2015 yılında tamamlandığında dünyadaki en derin denizaltı tüp geçit tüneli unvanını kazanacak. ABB’nin ürettiği UniGear ZS2 orta gerilim şalt donanım panelleri ve dökme reçineli kuru tip trafoları kullanan diğer raylı taşıma projeleri arasında İstanbul’un Avrupa yakasındaki Kirazlı - Olimpiyat metro hattı, Adana’da bulunan 14 kilometre uzunluğundaki yeraltı ve yükseltilmiş metro sistemi, Eskişehir'in üç hatlı tramvay sistemi ve İzmir Metrosu bulunuyor.

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat