e
Banner


Rüzgar enerjisine 75 milyon avro yatırım geliyor
Yenilenebilir enerji yatırımlarına RES Anatolia’dan bir yatırım daha geldi. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya Pasifik'te faaliyet gösteren yenilenebilir enerji üreticisi RES grubuna bağlı şirketlerden RES Anatolia, Samsun'un Havza ilçesinde 48 megavatlık (MV) bir rüzgar santralinin lisansını aldı.




ruzgar enerjisiRes Anatolia Proje Geliştirme Müdürü Şener Özgül, ''2016 yılında faaliyete geçecek olan santralin inşaatına 2014 yılının ilk yarısında başlanmasının planlandığını söyledi. Özgül, Türkiye'de güneş ve rüzgâr santralleri alanında daha fazla yatırım yapmayı planlayan RES'in , önümüzdeki on yıl içerisinde portföyünü her yıl 50-100 MV arasında büyütmeyi hedeflediğini belirtti.
Özgül, proje ile ilgili şunları aktardı: ''2011 ve 2012 yıllarında Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK'dan toplamda 170 MV'lık enerji üretim lisansı alan RES Anatolia´nın portföyüne eklenecek olan Havza Rüzgar santrali, şirketin Karadeniz bölgesindeki ilk yatırımı olacak. Rüzgar santrali, yıllık 126 GW'lık elektrik üretecek ve toplam yatırım maliyeti yaklaşık 75 milyon avro olacak. Rüzgar santrali, 69.000 hanenin ihtiyacını karşılayabilecek elektriği üretecek ve yılda 76.000 ton karbondioksit emisyonunu önleyerek çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunacak. Rüzgar santraline ilişkin çevre etüdü tamamlanmış durumda.'' RES Mediterranean Üst Yöneticisi (CEO) Jean-Marc Armitanole, yaptığı konuşmada Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyüyen bir ülke ve kendilerinin de uzun vadeli planlar için burada bulunduklarını belirterek, ''Halihazırda rüzgarda 170 MV'lık bir üretim lisansının sahibiyiz ve rüzgar ve güneş enerjisi alanında üzerinde çalışılan birkaç yüz MV'lık projelerimizle ilgili çalışmalarımız da devam etmekte'' dedi.
Armitanole, Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk rüzgar santrali yatırımlarını duyurmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, şöyle devam etti: ''Bu proje, bizim için çok önemli bir pazar olan Türkiye'de önemli bir kilometre taşını ifade ediyor. Bu rüzgar santrali, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de katkıda bulunacak. Şu ana kadar, dünya çapında 6.000 MV'ın üzerinde rüzgar enerjisi kapasitesine sahip tesisler geliştirdik ve inşa ettik, bu kapasitenin 700 MV'ının mülkiyet ve işletmesi tamamen RES'e ait bulunuyor. Türkiye'de de portföyümüzü önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 50-100 MV artırmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının bir yandan Türkiye'nin iklim değişikliğine etkisini azaltırken diğer yandan da Türkiye-de artan enerji ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.''




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat