e
Banner


Depolama süresini uzatan proje geliştirildi

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM)’nün hazırladığı proje ile meyvelerin depolama ömrü 6 aydan 10-12 aya kadar uzayacak.

 




meyve_depolama.jpgMARİM tarafından hazırlanan 'Kontrollü Atmosfer (KA) Depolamanın Geliştirilmesi' alı proje, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülmekte olan '2011 Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı.

Proje ile meyve depolamasında yeni bir sisteme geçileceğini belirten proje sorumlusu ziraat yüksek mühendisi İsa Eren, “Soğuk hava deposunun içerisindeki oksijen miktarı ile karbondioksit oranının ayarlanmasıyla meyve çeşitlerinin hangi atmosfer bileşimlerinde depolanacağını ortaya çıkartacağız.” dedi.

Türkiye’de kullanılan soğuk hava depolarında, depolanan meyvelerin, özelliğini kaybetmeden en fazla 6 aya kadar saklanabildiğini söyleyen İsa Eren, yeni kurulacak soğuk hava depoları ile meyve çeşitlerinin depolama ömrünün 10 ile 12 aya kadar çıkartılabileceği bilgisini verdi. Projenin toplam 382 bin 500 TL’ye mal olduğunu belirten Eren, ”Proje kapsamında kurumumuza 'Kontrollü Atmosfer' ve 'Dinamik Kontrollü Atmosferli' olmak üzere 8 adet araştırma deposu yapılacak, Isparta ve Antalya illerinde soğuk hava deposu işletmelerinin de eğitimleri gerçekleştirilecektir.” diye konuştu.

Hasat sonrası fizyolojisi araştırmalarının dünya ile aynı seviyede seyredebilmesi açısından bu projenin çok önemli olduğunu vurgulayan MARİM Müdürü Enver Murat Dolunay, “Dinamik Kontrollü Atmosfer çalışmaları dünyada yeni başladı. Türkiye’de ise ilk defa Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak biz gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. Proje ekibine ve desteklerinden dolayı BAKA yönetimine teşekkür eden Dolunay, Türkiye, Eğirdir ve MARİM’e projenin hayırlı olmasını diledi.

Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Ekonomi Bölüm Başkanı İsa Eren başkanlığında yürütülecek olan projede, ziraat yüksek mühendisleri Atakan Güneyli, Özgür Çalhan, C. Ebru Onursal, Dilek Karamürsel, F. Pınar Öztürk, Meltem Emre ve Döner Sermaye Saymanı İrfan Nazlı da görev alacak.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat