e
Banner


BOTAŞ,müşterilerini özel şirketlere devretmeyecek

Sektörde, BOTAŞ'ın satacağı doğalgaz miktarının azalması nedeniyle bazı müşterilerin özel şirketlere devredileceği konuşulmaya başlanırken BOTAŞ, konuyla ilgili son noktayı koydu.

 




botas_boru.jpg

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Rus Gazprom ile 1986 yılında yapılan ve Aralık 2011'de sona eren 6 milyar metreküp gaz kontratının sona ermesiyle yeni sezona ithalat payı azalarak giriyor.

Sektörde, BOTAŞ'ın satacağı doğalgaz miktarının azalması nedeniyle bazı müşterilerin özel şirketlere devredileceği konuşulmaya başlanırken BOTAŞ, konuyla ilgili "özel sektöre herhangi bir müşteri devrinin söz konusu olmayacağı" açıklamasını yaptı.

Öte yandan BOTAŞ'ın süresi biten 6 milyar metreküp gazı 4 özel şirketin 2013'ten itibaren getirecek olmasıyla batı hattının taşıma kapasitesi yeniden dolmuş oldu. Doğalgaz satışları eylül itibarıyla artışa geçiyor. Yaz aylarında 2,5 milyar metreküp seviyelerine gerileyen satışlar eylülde 3 milyar metreküpe yaklaşıyor. Ekim sonrası ise satışlar aylık 4 milyar metreküp rakamlarına çıkıyor.

BOTAŞ'ın elinde halen 45,8 milyar metreküp doğalgaz alım kontratı ve 292 müşteri bulunuyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), elindeki müşterilerden özel sektöre devir yapmayacak.

BOTAŞ, "6 milyar metreküplük doğalgaz anlaşmasının sona ermesi, yeni dönemde müşteri portföyünün nasıl şekilleneceği ve özel sektöre müşteri devri" şeklindeki soruya "herhangi bir müşteri devrinin söz konusu olmayacağı" cevabını verdi.

BOTAŞ cevabında şu görüşlere yer verdi: "2013 yılı için doğalgaz talebinin karşılanması ve müşteri portföyü doğalgaz kontrat miktarları dahilinde şekillendirilecektir. BOTAŞ'ın müşteri devretmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp dağıtım şirketleri ve serbest tüketiciler mevzuat çerçevesinde kendi tedarikçilerini belirleyebilmektedir."

Türkiye, batı hattı üzerinden (Trakya) Rusya'dan iki ayrı anlaşma ile doğalgaz alıyor. Yıllık taşıma kapasitesi 14 milyar metreküp olan hattın 8 milyar metreküpü BOTAŞ'a ait. BOTAŞ'ın 6 milyar metreküplük anlaşmasının sona ermesiyle boru hattında ilave 6 milyar metreküplük taşıma kapasitesi oluştu.

Ancak, 4 özel şirketin Rusya ile anlaşma yapmasıyla 2013'ten itibaren hat tekrar tam kapasite taşımaya başlamış olacak. Özel sektör temsilcileri, yeni yıldan itibaren ciddi bir sorun çıkmaması durumunda 6 milyar metreküp gazın Türkiye'de olacağı bilgisini verdi.

Buna göre, BOTAŞ ve özel sektör taşımaları ile batı hattı tam kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, hattan ilave taşıma yapmak da mümkün olmayacak.

(haber7)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat