e
Banner


KeyLine’ın mottosu butik ve sürdürülebilir çözümler
Sektörde 11.  yılını geride bırakan KeyLine, lojistiği oluşturan sekiz öğeyi kapsayan hizmet ağıyla, müşterilerinin beklentilerini karşılayan butik ve sürdürülebilir lojistik hizmetler üretiyor. Dr. Kayıhan Ö. Turan, KeyLine’in müşterileriyle sürdürülebilir ilişkiler kurduğunu ve gücünü de yüksek müşteri memnuniyetinden aldığını söylüyor. 




KeylineLojistik, günümüzde sekiz öğeden oluşan ve sürekli devinim halinde olan bir süreç. Sipariş yönetimi, depolama, katma değerli hizmetler (paketleme, etiketleme vb), stok yönetimi, destekleyici hizmetler (muayene, ekspertiz, gözetim, lashing, fumigasyon vb), sigorta, gümrükleme ve taşımacılık öğelerinden oluşan lojistik hizmetlerin koordinasyonunu başarı ile yöneten KeyLine, bu süreçlerin tüm aşamalarında müşterilerinin beklentileri doğrultusunda lojistik hizmetler sunuyor. Müşterileriyle sürdürülebilir ilişkiler kurduklarının altını çizen KeyLine Kurucu Ortağı Dr. Kayıhan Ö. Turan, “KeyLine, gücünü yüksek müşteri memnuniyetinden alıyor” diyor.  Alternatif çözüm önerileri ile fark yaratan KeyLine için son dönemde öne çıkan hizmetler, demiryolu bağlantılı intermodal taşımacılık alanında yoğunlaşıyor. KeyLine, özellikle Kuşak ve Yol Girişimi’nde (Belt and Road Initiative – BRI) aktif rol alarak bu alanda iş hacmini arttırmayı sürdürüyor. BRI’ın Kuzey Koridoru’nda ilk taşımayı 2019 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Kayıhan Ö. Turan, Çin-Avrupa hattında havayoluna alternatif sundukları hızlı, güvenilir ve sürdürülebilir demiryolu çözümüyle müşterilerinin lojistik maliyetlerinde büyük iyileştirme sağladıklarını aktarıyor. BRI’ın Orta Koridoru’nu da etkin kullanma hedefleri bulunduğunu vurgulayan Turan, bu kapsamda Xi’an – Köseköy arasında Nisan 2020’de başlayan yeni hat üzerinden ilk taşımalarını 2021 yılında gerçekleştirmek üzere çalışma yürüttüklerini söylüyor. 
 
MOTİVASYONUNU FARK YARATAN ÇÖZÜMLERDEN ALIYOR
KeyLine hizmetleriyle nasıl fark yaratıyor? 
 
Ülkemizde hizmet veren global lojistik şirketlerinin dışında lojistiğin sekiz temel öğesi ve bu öğelerden en önemlisi olan taşımacılığın dört modu için hizmet üreten yerli firma sayısı az. KeyLine olarak burada kendimizi çok doğru konumlandırdık. Tüm lojistik hizmetler için sürdürülebilir ve başarılı butik hizmetler üreterek müşterilerimiz ile uzun soluklu bir birliktelik oluşturduk. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru belirleyerek, onlara alternatifleri ile birlikte sunduğumuz çözüm önerilerimiz fark yaratıyor. Gerektiğinde 1 haftada 3 uçak kiralayarak Uzak Doğu’dan ülkemize ithalat ürünlerinin sevkiyatını veya bir ay içerisinde 3 uçak kiralayarak ülkemizden Avrupa ülkelerine ihraç ürünlerinin sevkiyatını yapabilmek bizi motive ediyor. 
Lowbed araçlarla gabari dışı bir yatırım makinasını Avrupa’dan getirmek veya paketlemesini de yaparak flat rack konteynerler ile Çin’den bir ithalat yükünü getirmek, hepsi bizim hizmetlerimiz kapsamında. Avrupa’da barkod etiketli paletlerin SAP tabanlı takip sistemleri ile depolama ve dağıtım hizmetini vermek veya dökme ürünlerin konteynerde taşınmasına imkan verecek şekilde konteyner astarlarının tedariği, konteyner içine serilmesi ve varış noktasında özel araçlarla silolara basılması süreçlerini başarı ile yönetmek KeyLine’in tecrübesinin ve kuvvetli hizmet ağının bir sonucu.  
Ağustos 2019’da 10’uncu yılımızı kutladık. 20’nci yıla emin adımlarla ilerliyor, müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz.
 
ÇİN-AVRUPA HATTINDA HAVAYOLUNA ALTERNATİF YARATTI 
Kuzey Koridoru üzerinde sunduğunuz demiryolu bağlantılı intermodal taşımacılık hizmetlerinizden söz eder misiniz? 
 
Çin-Avrupa hattında hizmet üretiyoruz. Çin’in Shenzen, Tianjin ve Sanghay bölgelerinden topladığımız ürünleri Zhengzhou demiryolu terminaline getiriyor, burada konteyner içine yüklemeyi ve emniyete alma (lashing) ve gümrükleme işlemlerini tamamlayarak konteyneri vagona yükleyip Avrupa’ya sevk ediyoruz. Kazakistan sınırında ve Rusya geçişi sonrası Polonya sınırında konteynerlerimiz vagon değişimi ile Avrupa’ya ulaşıyor. Polonya sınırında T1 düzenlenerek nihai adrese kadar taşıma yapabiliyoruz. Ağırlıklı olarak kullandığımız varış terminali Liege ve Genk/Belçika. Burada ithalat gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra konteyner içindeki yükü boşaltarak depolama ve/veya dahili taşıma ile Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkelerdeki nihai teslim noktasına ulaştırabiliyoruz. Kapıdan kapıya performansımız yaklaşık 22-25 gün. Zhengzhou/Liege demiryolu taşıma süresi 16-18 gün gibi oldukça başarılı bir süre. Müşterilerimizin talebi doğrultusunda demiryolu güzergahı boyunca konteyner içine koyduğumuz GPS cihazları ile günlük takip yapabiliyor ve müşterilerimize konteynerin nerede olduğunu rapor edebiliyoruz. Havayolu ile sevkiyat planlayan müşterilerimize alternatif olarak sunduğumuz bu hat üzerinde ürettiğimiz hızlı, güvenilir ve sürdürülebilir hizmetle lojistik maliyetlerinde büyük iyileştirmeler yaptığımızı ifade edebilirim.   
 
İLK TAŞIMAYI 2021’DE YAPACAK 
Orta Koridor’da yapılan taşımalarda nasıl rol almayı planlıyorsunuz? 
 
Bugün için Çin - Türkiye arasında kesintisiz ve düzenli taşımacılık henüz emekleme döneminde. Nisan ayında başlayan ilk seferler henüz performans ve güvenirlik konusunda kullanıcılarını tatmin etmiyor. Ama başlamak başarmanın yarısıdır. Yakın zamanda bu hattında etkin kullanılacağını ümit ediyorum. KeyLine olarak bu hatta ilk konteyner taşımamızı da 2021 yılında yapmayı hedefliyoruz. 
 
Türkiye Kuşak Yol Girişimi’nde nerede? 
 
Türkiye bu projede Orta Koridor’un etkin kullanılabilmesi için Bakü-Tiflis-Kars hattı ile çok önemli adım attı. BTK hattı şu an için Kars - Mersin bağlantısı ile Orta Asya ülkeleri çıkışlı/varışlı noktalar için intermodal konteyner taşıması yapılarak ithalat ve ihracat yüklerinin taşımasında etkin kullanılıyor. Bu hat üzerinde multimodal taşıma sistemi ile Gürcistan’a taşımalar yapılmakta. Bu alternatif çözüm, konteyner ile taşımaya uygun olmayan yüklerin de bu hat üzerinde taşınabilmesi anlamına geliyor. Kasım 2019’da BTK hattı bağlantısı ile Marmaray geçişini yapan ilk Çin - Avrupa trenini ülkemiz için çok önemsiyorum. Türkiye için önemli olan Marmaray demiryolu geçişi Kuzey Koridoru ile Avrupa’ya ulaşım sürelerini kısaltacaktır. Bunun yanı sıra önümüzdeki 5 yıllık dönemde Mersin üzerinden Ro-Ro bağlantısı sağlanan İtalya, Fransa, İspanya ayrıca denizyolu konteyner bağlantılı Kuzey Afrika ülkeleri Türkiye için hedef ülkeler olmalıdır.
 
“ÇEMBERİN DIŞINDA KALMAMALIYIZ”  
Ticari kaygılarla ülkemizin bu proje içinde yer alıp almaması konusunda bir tartışma var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
 
Korkunun ecele faydası yok. Dünyadaki gelişmelerden uzak duramayız. Seyreden ve izleyen değil, kurgulayan ve işleten olmalıyız. “Ya dışındasındır çemberin ya da içinde.” Çin, siz bu çemberin içinde olsanız da olmasanız da Yunanistan’da yaptığı Pire Limanı yatırımı ile ve son dönemde Selanik Limanı’nda yaptığı benzer yatırımla Avrupa Birliği ülkelerine çok kısa sürelerde varma planlarını hayata geçirirken, elimizdeki bu önemli transit geçiş fırsatını ticari kaygılarla yok sayıp çemberin dışında kalmamalıyız. Aksine ülkemizin bu özelliğinden maksimum faydayı sağlayacak politika ve stratejiler geliştirmeliyiz.  
 
Koronavirüs lojistik sektörünü nasıl etkiledi? 
 
Koranavirüs salgını çoğu sektörü olumsuz yönde etkiledi. Bu dönemde sağlık sektörü en başta olmak üzere, ikinci sırada lojistik sektörünün önemi daha net anlaşıldı. Bir yandan günlük hayatımızı idame edecek ürünleri ilgili noktalarda eksiksiz hazır bulunduranlar diğer yandan evlerimize kapandığımız ve şüpheyle geçirdiğimiz günlerde temel ihtiyaçlarımızı karşılayanlar lojistik sektörünün çalışanları oldu. Bu dönemde yurt içi ve yurt dışı ekonomimizin kesintiye uğramaması, özellikle ihracat ve ithalat mal hareketlerinin kesintisiz devam edebilmesi yine lojistik sektörünün başarısı ile mümkün oldu. 
 
“GÜÇLÜ STK’LAR BAŞARILI TOPLUM DEMEK” 
Bu dönemde STK’lar nasıl rol oynadı? 
 
Koranavirüs salgını süresince lojistik sektöründe faaliyet gösteren STK’lar başarılı hizmetleri ile bu dönemin en az hasar ve kesinti ile atlatılmasında etkili oldu. Başarılı toplumlarda en büyük göstergelerden biri de güçlü STK’ların varlığıdır. Lojistik sektöründe hizmet üreten firmalarımızın bu paralelde STK’lara üye olması, birikim ve tecrübeleri ile katkıda bulunması çok önemlidir. Güçlü ve etkin bir STK yapısı, başarılı ve mutlu bir toplumun temel taşlarından biridir.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat